MISFORNØYD: Martin Johnsrud Sundby mener FIS-ledelsen snakker ned langrennssporten.
MISFORNØYD: Martin Johnsrud Sundby mener FIS-ledelsen snakker ned langrennssporten. Foto: Terje Pedersen

Sundby-kritikk mot renndirektør

Martin Johnsrud Sundby frykter tap av identitet til langrennssporten og gir ledelsen i Det internasjonale skiforbundet mye av skylden.

I helgen skal Johnsrud Sundby (35) konkurrere et steinkast unna hjemmet på Holmen, men uten jublende tilskuere langs den tradisjonsrike løypa i Nordmarka.

I et intervju med Nettavisen uttrykker verdensmesteren stor bekymring for utviklingen i langrennssporten. Han er særlig kritisk til FIS' renndirektør Pierre Mignerey.

– Jeg mener at vi har en rennleder i FIS som hver gang han uttaler seg til mediene uttaler seg negativt eller med skepsis, eller med bekymring, eller med en form for «bad wording» av idretten han representerer. Det skaper igjen overskrifter, forteller Sundby.

Sundby synes det viktigste for langrennssporten er å ha en sterk identitet, en identitet han frykter langrenn er i ferd med å miste.

– Jeg er bekymret for at vi fjerner oss fra det vi egentlig er, sier han.

Langrennsveteranen synes det er kjipt at Holmenkollen-festen ble avlyst.

– Min aller første tanke var at de kunne sagt det tidligere. Det andre jeg tenkte er at det er synd for oss utøvere som skal gå tre eller fem mil. Jeg vet at alle mine kolleger gleder seg til å gå i Holmenkollen, nettopp på grunn av publikummet her, stemningen og atmosfæren. Den er unik, og det får vi ikke i år. Det synes vi selvfølgelig er trist, samtidig som vi respekterer beslutningen på bakgrunn av situasjonen, sier Sundby til TV 2.

Renndirektør Mignerey skriver i en epost til Nettavisen at han finner det lite konstruktivt å kommentere kritikken fra Sundby som han for det meste opplever som et personangrep.

(©NTB)