SMITTER FLERE: En barneskoleelev har fått påvist koronasmitten. Kommunen mener det ikke er grunnlag for å stenge skoler.
SMITTER FLERE: En barneskoleelev har fått påvist koronasmitten. Kommunen mener det ikke er grunnlag for å stenge skoler. Foto: TV 2

Barneskoleelev smittet av koronaviruset

Et barn er smittet av Covid-19-viruset i Stavanger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kommunen skriver på sine nettsider at de ble kjent med smitten torsdag kveld. De følger opp eleven, og samarbeider med nasjonale helsemyndigheter.

Den smittede eleven har nylig vært på ferie i Nord-Italia, men skal ifølge kommunen ha vært symptomfri. Vedkommende har kun vært på skolen en dag denne uken.

Elevene på trinnet på den aktuelle skolen har nå fått beskjed om å holde seg hjemme fra skolen fredag, og å unngå kontakt med andre.

Helsesjef i kommunen, Marit Anda, forteller at det foreløpig ikke er aktuelt å stenge skoler.

– Vi utfører smittesporing ved den aktuelle skolen, slik vi gjør alle steder der smitte dukker opp. I et klasserom er mindre enn to meters avstand i mer enn 15 minutter å regne som nærkontakt, sier Anda.

Kommunen vil holde en pressekonferanse om smitten fredag klokken 9. Dette er det fjerde smittetilfellet i Stavanger.

Over 80 smittede

Tidligere torsdag opplyste Folkehelseinstituttet at det nå er over 80 smittede i Norge.

De fleste tilfellene har tilkytning til Nord-Italia. Ingen har utviklet alvorlig sykdom. Personene er hjemmeisolert og følges opp av lokal helsetjeneste i sine respektive kommuner.

– Er det nye eksempel på folk som har blitt smittet i Norge?

– Vi har noen nærkontakter som har blitt smittet, men det har tilknytning til noen som har reist i utbruddsområdene. Så da har vi fortsatt kontroll på smittekjeden, sier Vold.

Ny fase

Avdelingsdirektøren sier imidlertid at man nå er på vei inn i en ny fase hvor man forventer at smittespredning vil skje i samfunnet.

– Da er det kanskje aktuelt å se på andre mulige tiltak. Men det er først og fremst dette med de generelle hygienetiltakene med god håndvask og gode hostevaner som gjelder. Hvis man er syk, bør man unngå store arrangementer og holde seg hjemme så man ikke smitter andre.

Tidlig torsdag var tallet på smittede 86. Den geografiske tilhørigheten er som følger:

  • Agder: 5
  • Innlandet: 4
  • Møre og Romsdal: 2
  • Oslo: 18
  • Rogaland: 3
  • Telemark og Vestfold: 2
  • Troms og Finnmark: 2
  • Trøndelag: 7
  • Vestland: 22
  • Viken: 21