REISESTANS: Stortinget stanser komitereiser. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
REISESTANS: Stortinget stanser komitereiser. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad

Virusfrykt på Stortinget – innfører reiseforbud

Stortingets presidentskap har innført midlertidig forbud mot komitéreiser på grunn av utbruddet av koronavirus. Alle komitéreiser i mars og april er avlyst.

Administrasjonen på Stortinget bekrefter overfor NTB at Stortingets presidentskap har avlyst komitéreiser utenlands i inneværende og neste måned.

Stortingspresident Tone W. Trøen begrunner overfor NTB forbudet med helsemyndighetenes råd, og at Stortinget er en samfunnskritisk institusjon.

– Vi ønsker å gi stortingsrepresentantene en klar beskjed slik at de ikke skal være i tvil om dette, sier hun.

Det søkes å holde reisevirksomheten utenlands på et lavt nivå, ifølge Stortinget.

Det var Dagbladet som først meldte om saken.

Ikke Hellas-tur

Blant komiteene som er rammet, er Stortingets kommunalkomité, som blant annet skulle til Hellas for å observere flyktningkrisen som utspiller seg der. Nå blir det ikke noe av turen. Komiteen ble orientert om de nye retningslinjene tidligere torsdag.

SVs Karin Andersen, som leder kommunalkomiteen, er misfornøyd med avgjørelsen, som hun mener er overdreven og ikke en del av en gjennomtenkt strategi.

– En overdrevet reaksjon som stopper kommunalkomiteens reise til Hellas nå, en viktigere og mer aktuell reise kan en ikke tenke seg, skriver Andersen på Twitter.

Hun sier til Dagbladet at det ikke er lagt begrensninger på stortingsrepresentantenes deltakelse på internasjonale møter, og heller ikke på utenlandske besøk på Stortinget.

Flere tiltak

Stortinget iverksetter også andre tiltak i forbindelse med utbruddet av koronasmitte.

De åpne lørdagsomvisningene blir også avlyst inntil videre, fra og med kommende lørdag, heter det i en pressemelding torsdag.

– Vi følger utviklingen tett og har nedsatt en tverrgående arbeidsgruppe som skal koordinere tiltak og vurdere beredskapsendringer fortløpende, sier stortingsdirektør Marianne Andreassen.

Imidlertid opprettholder Stortinget sin møtevirksomhet. Stortingsmøter, komitémøter og høringer går som normalt.

Det avholdes imidlertid daglige møter i en arbeidsgruppe, der situasjonen og tiltak vurderes.