TIDLIGERE ANSATTE UT MOT Leo's Lekeland:

Sandra (27) måtte vaske 3000 kvadratmeter alene hver kveld: – Helt umenneskelig

– Det er de verste arbeidsforholdene jeg har hatt, raser tidligere Leo's Lekeland-skiftleder Sandra Julie Ulvær (27). Lekelandet kjenner seg ikke igjen i kritikken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I to år jobbet Sandra Julie Ulvær (27) på Leo's Lekeland i Bærum.

Ulvær beskriver tiden på lekelandet som «helt forferdelig».

– Jeg stod helt alene og vasket 3000 kvadratmeter helt til klokka 03 om natta, og måtte betale taxi hjem fordi bussene hadde sluttet å gå. Dagen etter fikk jeg kjeft fordi jeg hadde jobbet for lenge, sier hun til TV 2.

TV 2 har de siste dagene skrevet om manglende renhold på lekelandet, og om tidligere ansatte som mener de ble utsatt for rovdrift av ledelsen.

Ulvær forteller at hun ønsket at lekelandet skulle være rent, men at hun fikk krasse tilbakemeldinger hvis hun ble værende igjen på jobb for å vaske.

STAKK: Sandra Julie Ulvær forlot skiftlederstillingen på Leo's Lekeland etter to år. Foto: Privat
STAKK: Sandra Julie Ulvær forlot skiftlederstillingen på Leo's Lekeland etter to år. Foto: Privat

Arbeidsslutt var satt til klokka 20.15, altså bare et kvarter etter at de siste gjestene hadde forlatt Leo's Lekeland.

– Hvordan skal man vaske over 3000 kvadratmeter på et kvarter? Ledelsen ansatte bare unge skoleelever som ikke visste hvordan de skulle støvsuge eller hva en mopp er, og som uansett ikke jobbet til lenger enn klokka 20, da Leo's stengte, sier hun.

Skolepliktige personer under 18 år har ifølge Arbeidstilsynet ikke lov til å jobbe lenger enn til klokken 20.

– Det visste ungdommene veldig godt. De løp av gårde til garderoben klokka 19.55, og jeg ble stående igjen alene og vaske, rydde hundrevis med tallerkener og masse oppvask, støvsuge flere hundre kvadratmeter med tepper, vaske alle bord og stoler, for ikke å glemme sofaområdene, syv bursdagsrom og til slutt alle gulv. Det var helt umenneskelig, sier hun.

Hun hevder videre at arbeidstiden senere ble endret til klokka 21, ettersom ledelsen mente at skiftlederne kunne rekke å vaske lekelandet innen da.

– Jeg fikk kjeft hvis det var skittent, og jeg fikk kjeft hvis jeg vasket for lenge. Mamma og pappa ble med meg en kveld og vasket fra klokka 20 til 22, sånn at jeg kom meg hjem, sier hun.

Ble ikke trodd

Hun forteller at hun i 2014 sa opp jobben etter at hun og en annen skiftleder ble beskyldt for å ha stjålet penger fra kassa.

– Det var et helt rundt tall, typ 20.000 kroner, som manglet i kassa etter en dag med rekordmye besøk. Jeg sa at det måtte være en tastefeil, men jeg ble ikke trodd av sjefen. Da bestemte både jeg og den andre skiftlederen oss for å si opp samtidig. Vi orket ikke mer, sier hun.

Hun sier at det var trist å slutte.

– Jeg elsker Leo's Lekeland, og var helt sikker på at jeg hadde fått drømmejobben der, men med denne type ledelse så var det umulig for meg å bli, sier hun.

Ingen ansatte, ingen Leo's

Markedssjef i Leo's Lekeland, Anders Forssten, sier til TV 2 at han ikke kjenner seg igjen i kritikken til Ulvær.

Han sier at deres ansatte er svært viktige for dem, og understreker at 78 prosent av deres ansatte er over 18 år.

– Det høres utrolig ut at dette har skjedd slik det beskrives, med tanke på de reglene, rutinene og det allmenne synet på arbeidet og personalet vi har på Leo's. Dessverre har vi vansker for å kontrollere eller sjekke riktigheten i opplysningene uten mer informasjon, sier han.

Han sier at selskapet hadde reagert kraftig hvis de ble ble informert om at slike ting skjedde.

– Vi kan i hvert fall garantere at dette ikke er i tråd med våre verdier eller policyer, og om vi skulle fått bekreftet at noe lignende har skjedd så hadde vi reagert kraftig og resolutt på den informasjonen, sier han.

Ulvær sier at hun flere ganger tok problematikken opp med daglig leder, men at hun ikke ble hørt.

– Sjefens unnskyldning var at jeg måtte begynne å vaske tidligere. Og jo da, det kunne jeg ha gjort – hvis jeg ikke måtte ha fungert som lærer, vaskehjelp, stå i kassa, løpe etter umulige ansatte som gjorde som de ville, «please» foreldre til bursdagsbarn, lage mat, servere mat og svare på millioner av spørsmål, sier hun.

– Tenker bare på penger

TV 2 pratet tirsdag med flere tidligere daglige ledere på Leo's Lekeland, som har fortalt lignende historier.

– Ledelsen i Leo's Lekeland tenker bare på én ting, og det er penger. Samtidig som de omsetter for millioner, driter de i kundene og de ansatte, sa en av de tidligere daglige lederne.

Hun fortalte at renhold var lavt prioritert i bedriften, og at hun hadde flere ansatte som ikke visste hvordan man støvsuger.

– Det sier seg selv at det ikke går an å ha fokus på renhold når de bare ansetter 17- og 18-åringer som ikke engang vet hvordan man støvsuger. Renhold var kanskje det de ansatte var minst opptatt av, sa hun.

Hun påstod at hun ofte måtte jobbe ti-timersdager for å rekke å gjøre alt.

– Det var rovdrift på de ansatte. Vi var alltid for få folk på jobb. Jeg forstår ikke det, for Leo's går med dundrende overskudd og har råd til å ansette flere, sa hun.

Omsatte for 630 millioner

Leo's Lekeland er Nordens mest besøkte lekelandkjede. I Norge har de fem avdelinger. På sine nettsider opplyser de at selskapet i fjor omsatte for 630 millioner kroner.

– Koster det virkelig så mye å ansette eget vaskepersonell? Leo's har jo alt å tjene på det. De omsetter jo for millioner, sier Ulvær.

En annen tidligere ansatt fortalte at hun aldri ble hørt da hun varslet ledelsen om manglende renholdsrutiner.

– Det var heslig å jobbe der. Da jeg skulle fylle på saft, fløt det opp døde maur i dispenseren, sa hun.