DRAPSSIKTET: Her er siktede sammen med forsvarer Knut Lerum under det første fengslingsmøtet etter drapet i desember. Den gang uttalte han at det aldri var meningen at dette skulle skje.
DRAPSSIKTET: Her er siktede sammen med forsvarer Knut Lerum under det første fengslingsmøtet etter drapet i desember. Den gang uttalte han at det aldri var meningen at dette skulle skje. Foto: Gunnar Ringen Johansen / TV 2

sola-drapet:

Sa han var alene om drapet – nå legger han skylden på kameraten

Sigbjørn Sveli (44) ble funnet brutalt drept i desember. To unge menn skylder på hverandre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kommer frem i en fengslingskjennelse fra Jæren tingrett denne uken. Kjennelsen ble først omtalt av Stavanger Aftenblad.

Det var i desember i fjor at Sigbjørn Sveli fra Bryne ble funnet drept på Regestranden i Sola kommune.

44-åringen hadde samlet flasker på Varhaug på Jæren, da han møtte på to unge menn som hadde gått av på togstasjonen ved en feil.

De skal ha blitt enige om at han skulle kjøre dem til Vigrestad, lenger sør i fylket.

Underveis gikk det fryktelig galt.

Funnet på strand

De to kameratene skal på et tidspunkt ha forsøkt å overta Svelis bil. Da han motsatte seg dette ble han utsatt for grov vold, og han lå flere timer i bagasjerommet i sin egen bil – mens de to kjørte rundt på Jæren.

Dagen etter fant turgåere 44-åringen drept med brannskader, på Regestranden.

Tre menn i 20-årene ble pågrepet og siktet etter straffelovens paragraf 275, for drap eller medvirkning til drap.

I ettertid har én av de tre blitt løslatt og fått siktelsen endret til ran og grov frihetsberøvelse.

Alle tre nekter straffskyld.

TILFELDIG OFFER: Sigbjørn Sveli (44) ble tilsynelatende et helt virkårlig offer for uprovosert vold, som endte med at han ble drept. Tre menn i 20-årene er siktet i saken. Foto: Privat
TILFELDIG OFFER: Sigbjørn Sveli (44) ble tilsynelatende et helt virkårlig offer for uprovosert vold, som endte med at han ble drept. Tre menn i 20-årene er siktet i saken. Foto: Privat

Legger skylden på medsiktet

I flere avhør har én av de to drapssiktede, en 23 år gammel mann fra Klepp, tatt på seg ansvaret for det som skjedde.

23-åringen, som i desember uttalte til TV 2 at «det aldri var meningen at dette skulle skje», har i flere avhør sagt at han var alene om drapet.

Nå har han gått tilbake på sin opprinnelige forklaring.

Han legger ansvaret over på den jevngamle medsiktede kameraten fra Sandnes.

I avhør har 23-åringen forklart at han ikke tenkte over hva han sa da han la all skyld på seg selv. Han mener det var kameraten som helte bensin og satte fyr på avdøde, og at han selv «kun» utøvde vold.

Mannens forsvarer, Fredrik Schøne Brodwall, sier til TV 2 at han ikke ønsker å gå nærmere inn på hvorfor klienten hans nå har endret forklaring.

REGESTRANDEN: Det var på denne stranden Sveli ble funnet. Bilen hans ble funnet dumpet i sjøen like i nærheten. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix
REGESTRANDEN: Det var på denne stranden Sveli ble funnet. Bilen hans ble funnet dumpet i sjøen like i nærheten. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix

Blir ikke trodd

Jæren tingrett fester ikke lit til det siktede nå hevder. Tidligere denne uken ble han varetektsfengslet i åtte nye uker.

I den omfattende kjennelsen kommer det frem at retten mener siktedes troverdighet er svekket, og at de fester større lit til den medsiktede kameratens forklaring.

Medsiktede har også fortalt i avhør at avdøde var i live da han ble satt fyr på, noe som også støttes av obduksjonsrapporten.

Retten mener det er svært sannsynlig at det var 23-åringen som stod bak de grusomme handlingene.

Et tilfeldig offer

Under fengslingsmøtet denne uken begjærte mannen seg løslatt.

Når retten velger å avslå begjæringen om løslatelse viser de til at det brutale drapet fremstår som uprovosert, og at Sveli ble drept fordi han tilfeldigvis befant seg i området på samme tid som de siktede.

Det er en rekke omstendigheter som tilsier at løslatelse av mannen ville rokket ved allmennhetens rettsfølelse og skape utrygghet, heter det i den ferske kjennelsen.

Retten viser også til 23-åringens betydelige straffehistorikk. Han har flere dommer på seg fra tidligere, som blant annet går på vold og vinningskriminalitet.

ETTERFORSKNING: Store politiressurser er satt inn i drapsetterforskningen, som nå går nå mot slutten.
ETTERFORSKNING: Store politiressurser er satt inn i drapsetterforskningen, som nå går nå mot slutten. Foto: Kristian Myhre / TV 2

Spørsmålet om tilregnelighet

Mannens forsvarer forteller at hans klient har hatt det svært tungt i tiden etter drapet.

Han forklarer at det er to grunner til at 23-åringen nekter straffskyld.

– For det første mener han at han ikke har vært med på å drepe noen, eller at han på noe tidspunkt har hatt noe drapsforsett, sier Schøne Brodwall.

Det andre går på siktedes tilregnelighet, som har vært et sentralt tema i saken frem til nå.

Klienten har i avhør forklart at han «ikke var seg selv» og at han var psykotisk i gjerningstidspunktet.

– Han var under medisinering på tidspunktet da dette skjedde. Én av bivirkningene ved denne medisinen er psykose. Han skal derfor gjennom en full rettspsykiatrisk undersøkelse, sier Schøne Brodwall.

Foreløpig konklusjon

Forsvareren har fått signaler på at den fulle undersøkelsen kan være ferdigstilt ved utgangen av april.

Det foreligger samtidig en foreløpig rettspsykiatrisk erklæring, som ble avgitt 20. januar i år.

Den konkluderer med at siktede antas å ha vært tilregnelig, og retten mener det er «meget sterk sannsynlighet for at siktede var tilregnelig på handlingstidspunktene».

– Men den viser samtidig til at det er grunnlag for å undersøke nærmere, sier Schøne Brodwall, som mener dette kommer upresist frem i kjennelsen fra Jæren tingrett.

Rettssak over sommeren

Etterforskningen er nå i en avsluttende fase.

Det er ventet at Statsadvokaten vil motta påtalemyndighetens innstilling når de mottar de rettspsykiatriske erklæringene og uttalelsene fra Den rettsmedisinske kommisjon.

Det antas at hovedforhandlingen vil holdes over sommeren.