UNNTAKSTILSTAND: Natt til torsdag norsk tid bekrefter den demokratiske guvernøren Gavin Newsom at han erklærer unntakstilstand på grunn av koronaviruset. Bildet er tatt i sammenheng med valgdagen Supertirsdag, som ble avholdt natten før.
UNNTAKSTILSTAND: Natt til torsdag norsk tid bekrefter den demokratiske guvernøren Gavin Newsom at han erklærer unntakstilstand på grunn av koronaviruset. Bildet er tatt i sammenheng med valgdagen Supertirsdag, som ble avholdt natten før. Foto: Gabriela Bhaskar

California erklærer unntakstilstand

I etterkant av sitt første koronavirusdødsfall erklærer den amerikanske delstaten California unntakstilstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver Los Angeles Times.

Guvernør Gavin Newsoms erklæring kommer bare timer etter at Califoria erklærte sitt første dødsfall som følge av koronaviruset Covid-19.

Over 50 personer er smittet i delstaten, spredd over 12 fylker.

– Handler ikke om penger

Ifølge guvernøren vil unntakstilstanden gjøre det enklere for etater å fremskaffe nødvendig utstyr og tjenester for å bekjempe spredningen av viruset.

– Jeg må presisere at erklæringen ikke handler om penger. Det handler om ressursomfang. Dette handler om å styrke hvor mange verktøy vi har tilgjengelig, uttaler han.

Testet positivt etter curise

Personen som døde av virussmittet var ifølge LA Times en eldre pasient med sykdomshistorikk. Vedkommende testet positivt for viruset, som har sitt opphav i den kinesiske byen Wuhan, i etterkant av en cruisereise på cruiseskipet Grand Princess.

– Vi ønsker å vise vår dypeste kondolanser til pasientens nære og familie, uttaler Dr Aimee Sisson til avisen.

IKKE TIL KAI: Flere av passasjerene på Grand Princess har symptomer på koronasmitte, og skipet får ikke legge til kai i San Francisco torsdag. Bildet er tatt under tidligere ankomst til byen..
IKKE TIL KAI: Flere av passasjerene på Grand Princess har symptomer på koronasmitte, og skipet får ikke legge til kai i San Francisco torsdag. Bildet er tatt under tidligere ankomst til byen.. Foto: Scott Strazzante

– Selv om vi har forventet flere smittetilfeller er dette dødsfallet en trist milepæl i arbeidet med å forhindre smitten. Dette er noe vi ikke ønsket å oppleve, fortsetter hun.

Flere andre smittet

Cruiseskipet Grand Princess, som den omkomne reiste med, var deriblant innom Mexico. Den omkomne var blant to personer som har fått påvist koronasmitte under skipets forrige tur.

Skipet har i ettertid vært på en ny tur, og har da vært innom fire av Hawaiis øyer, og har ifølge avisen Star Advertiser 54 av de samme gjestene som under forrige tur. Som følge av dette kom Hawaii-guvernør David Ige med en kriseerklæring natt til torsdag. Det er så langt ikke bekreftet smitte på Hawaii-øyene.

Cruiseskipet er ventet å ankomme San Francisco i California torsdag, men vil ifølge guvernør Newsom ikke få lov til å ta til kai. Han opplyser om at flere av passasjerene har begynt å vise symptomer som kan være koronasmitte.

Så langt er 158 smittet og 11 døde som følge av viruset i USA, ifølge CNN.