Mener hun ble voldtatt av Molde-spiller:

Skuffet over Solskjær: – Det var råttent gjort

OSLO/MOLDE/MANCHESTER (TV 2): To dager før rettssaken der Babacar Sarr (29) sto tiltalt for å ha voldtatt Kamilla Visnes (28), sa Molde-trener Ole Gunnar Solskjær (47) at klubben stolte på Sarr. – Jeg måtte ta støyten, sier Visnes i dag.

Datoen var 12. august 2018, og Molde hadde akkurat slått Brann hele 5-1 på Aker stadion.

En smørblid Ole Gunnar Solskjær omtalte kampen som den beste prestasjonen han noensinne hadde sett fra et lag han har ledet.

Likevel ventet det ubehagelige spørsmål fra pressen.

ENGLISH VERSION: Disappointed in Solskjær: – It was rotten, what he did

På Moldes midtbane spilte nemlig senegalesiske Babacar Sarr hele kampen – to dager før han skulle møte i Romsdal tingrett, der han sto tiltalt for voldtekt.

Flere journalister ville vite hvilke vurderinger klubben hadde gjort.

– Vi har valgt å stole på ham – å tro på ham – og han har håndtert situasjonen veldig bra, synes jeg, svarte Solskjær til TV 2, og henviste til klubbledelsen for ytterligere spørsmål.

Sarr har hele tiden nektet straffskyld for voldtekt. Han mener de to hadde frivillig samleie.

Skuffet over Solskjær

Etter rettssaken var dommerne uenige. Fagdommeren var overbevist om at Sarr var skyldig, mens de to meddommerne var i tvil.

De tre var likevel enige om at Sarr sin forklaring ikke kunne stemme.

Sarr, som hele veien har nektet straffskyld, ble dermed dømt til å betale oppreisningserstatning, men frikjent for straff. Statsadvokaten anket dommen.

PÅ LAG: Ole Gunnar Solskjær takker Babacar Sarr for innsatsen etter et 1-0-tap for Viking i september 2016.
PÅ LAG: Ole Gunnar Solskjær takker Babacar Sarr for innsatsen etter et 1-0-tap for Viking i september 2016. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

I dag, snart tre år etter at siktelsen ble tatt ut, er saken fortsatt ikke rettslig avgjort. To ganger har Sarr, som i januar 2019 forlot Molde for proffspill i utlandet, unnlatt å møte opp i retten.

Derfor er han internasjonalt etterlyst via Interpol, og saken er ikke ferdig behandlet i rettssystemet.

Søndag fortalte TV 2 historien om Kamilla Visnes. Den 28 år gamle kvinnen er fornærmet i straffesaken og hevder at Babacar Sarr voldtok henne natt til 14. mai i 2017.

Hun er skuffet over måten Ole Gunnar Solskjær og Molde Fotballklubb håndterte saken fra Sarr ble siktet 15. mai i 2017 til han forlot klubben i januar i 2019.

En gjennomgang TV 2 har gjort, viser at Sarr har spilt 60 kamper for Molde siden han ble siktet i voldtektssaken. 34 av disse kampene spilte han etter at statsadvokaten hadde tatt ut tiltale.

– Råttent gjort

Sarr har også spilt med kapteinsbindet på armen mens han var siktet. Blant annet var han Solskjærs utvalgte kaptein mot Haugesund 18. mars 2018 – tre dager før tiltalen ble tatt ut.

– Å se at en så profilert person som Solskjær valgte å gi ham kapteinsbindet, det skremte meg. Jeg husker at jeg tenkte «hvilke verdier har han, han som har så stor innflytelse?», forteller Visnes.

Hun reagerer sterkt på Solskjærs uttalelse om at klubben valgte å stole på Sarr.

– Jeg følte at jeg måtte ta støyten da han gikk ut i mediene og sa det. Jeg følte at det var en ekstra byrde som ble lagt på meg. Det var råttent gjort av han, sier Visnes.

KAPTEIN: Babacar Sarr var Moldes kaptein i bortekampen mot Haugesund 18. mars. Få dager senere tok statsadvokaten ut tiltale.
KAPTEIN: Babacar Sarr var Moldes kaptein i bortekampen mot Haugesund 18. mars. Få dager senere tok statsadvokaten ut tiltale. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix

TV 2 forsøkte i forrige uke å forelegge Ole Gunnar Solskjær de kritiske utsagnene fra Visnes, men Solskjær avslo å kommentere.

TV 2 har senere sendt en e-post til Manchester United der han foreholdes alle påstander fra Visnes, men denne har han ikke besvart.

Nylig ble han imidlertid konfrontert med Sarr-saken av en britisk journalist. På en pressekonferanse sa han følgende:

– Dette er en sak som går gjennom det norske rettssystemet. Vi må respektere rettsprosessen der. Du vil ikke at noen skal havne i en sånn situasjon – det er ikke trivelig for noen. Det er svaret mitt.

Valgte å flytte

Da Visnes anmeldte Sarr, hadde hun jobb, leilighet og et nettverk i Molde. Etter noen måneder sa hun opp leiligheten og flyttet hjem til faren sin. Hun følte seg ikke lenger velkommen i byen.

– Molde er en fotballby. Å stå igjen som den som «stjeler» en av de beste spillerne, var ganske tungt. Jeg følte at mange støttet han, sier Visnes.

Hun opplever at Sarr fikk støtte av klubben. Selv, sier hun, har hun aldri følt seg ivaretatt av dem.

– Det føltes som at han ble beskyttet, støttet og hedret. Jeg skulle ønske klubben kunne forholdt seg nøytrale og sagt noe sånt som at «vi avstår fra denne typen handlinger, og så får vi se hva som skjer i rettssaken», sier hun og viser til uttalelsen om at klubben har «valgt å stole på spilleren».

Molde FK: – Stor medfølelse

TV 2 har sendt flere spørsmål til Molde Fotballklubb. De har bestemt seg for ikke å stille til intervju, men i en e-post skriver klubben følgende:

«Dette er en alvorlig og krevende sak, og vi har stor medfølelse for den fornærmede. Da Molde FK tok beslutningen om ikke å suspendere spilleren, skjedde det ut fra hvordan man vurderte saken den gangen, med særlig vekt på at spilleren ikke var dømt for noe straffbart. Vi har forståelse for at det er ulike meninger om dette».

STILLER IKKE: Administrerende direktør Ole Erik Stavrum i Molde FK vil ikke stille til intervju med TV 2, men har valgt å svare skriftlig på våre spørsmål. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2
STILLER IKKE: Administrerende direktør Ole Erik Stavrum i Molde FK vil ikke stille til intervju med TV 2, men har valgt å svare skriftlig på våre spørsmål. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

«Det er viktig å presisere at selve hendelsen ikke har noe med MFKs arbeidsgiveransvar å gjøre. Den videre rettsbehandlingen er en sak mellom fornærmede og spilleren. MFK er ikke part i saken. Dersom personen har gjort noe straffbart, er det svært alvorlig og skuffende og et klart brudd på klubbens verdier».

Reiste til Russland

En måned før ankesaken skulle opp for lagmannsretten, ble Sarr fristilt fra kontrakten sin med Molde.

Fotballkarrieren fortsatte i den russiske toppdivisjonen, før han dro videre til Damac FC i Saudi Arabia. I midten av januar ble han fristilt fra klubben, og i dag er han klubbløs.

Verken Russland eller Saudi-Arabia har utleveringsavtale med norske myndigheter.

TV 2 har gjentatte ganger forsøkt å få Sarr i tale, uten hell. Ifølge hans forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, møtte ikke Sarr i retten fordi han ikke var lovlig stevnet. Det har retten senere avvist, men avgjørelsen skal ankes til Høyesterett.

FRISTILT: Babacar Sarr ble i januar fristilt fra sin kontrakt med saudiarabiske Damac FC. Norske myndigheter vet ikke sikkert hvor han befinner seg i dag. Foto: Damac FC / Twitter
FRISTILT: Babacar Sarr ble i januar fristilt fra sin kontrakt med saudiarabiske Damac FC. Norske myndigheter vet ikke sikkert hvor han befinner seg i dag. Foto: Damac FC / Twitter

I dag er Sarr etterlyst over hele verden. Statsadvokaten mener at han unndrar seg rettergangen i Norge.

– Sett i ettertid, var det feil av dere ikke å pågripe ham før han dro ut av landet?

– Sett i ettertid burde vi kanskje ha gjort det, men vi mente at vi gjorde en riktig vurdering der og da. Man skal få mulighet til selv å møte opp før vi fengsler en tiltalt, sier aktor Ingvild Thorn Nordheim.

FORSVARER: Mette Yvonne Larsen.
FORSVARER: Mette Yvonne Larsen. Foto: NTB scanpix

Sier ikke hvor Sarr er

Om Sarr vil komme til å møte til en ankesak, har ikke hans forsvarer noe svar på.

– Saken er ikke berammet, og jeg vet ikke når den skal opp. Det har vi derfor ikke drøftet, sier Larsen.

Hun sier hun ikke har for vane å opplyse hvor klientene hennes befinner seg, og at hun heller ikke vil gjøre det i denne saken.

– Hvilken kommunikasjon har du med Sarr?

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg har kontakt med ham, men jeg vil ikke utdype hvilken kontakt det er, sier hun.

– Hvordan ser han på at han er etterlyst av Interpol?

– Han synes det er en belastning at kan være frifunnet og samtidig være etterlyst av Interpol. Det er veldig rart, mener hun.

Sarr er i tillegg under etterforskning for en voldtekt som skal ha funnet sted i Sogndal i 2014. Nylig ble han også tiltalt for en voldtekt i Oslo, men den saken ble henlagt på grunn av en intern feil hos politiet. Også i disse sakene nekter Sarr straffskyld.