tv 2 ble med borgervernet på lesvos:

– Hadde ikke politiet dukket opp, ville hjelpearbeiderne ha blitt lynsjet på stedet!

Lesvos (TV2.no): TV 2 fikk være med borgervernet på Lesvos på kveldspatrulje – helt til de ombestemte seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De er harde i blikket og flesteparten patter intenst på sigaretter. Stemningen er nervøs, idet landsbyen Morias' borgervern samles til innsats.

De har tatt oppstilling på et sted der to trange gater møtes og husveggene på begge sider gjør det umulig for dem de stopper å stikke av.

Her skal alle kontrolleres, både de som drar inn og ut av landsbyen deres. Slik har de holdt på hver kveld i over en måned, og slik regner de med at det vil fortsette.

– I går måtte vi ha doble vakter. Menn fra nabolandsbyen kom og bisto oss fordi situasjonen var så spent. Vi fryktet det verste, men heldigvis skjedde det ikke noe, sier Anestis Xatzispyros til TV2.

Frustrasjon og kriminalitet

Grunnen til at innbyggerne på Lesvos nå har tatt loven i egne hender er flyktningsituasjonen. De siste fem årene har titusenvis av migranter fra den tredje verden ankommet øya, og fortsatt er nesten 30.000 internert i såkalt midlertidige leirer. Det utgjør nesten en tredel av det ordinære folketallet på Lesvos.

Landsbyen Moria ligger rett ved den største av leirene, som opprinnelig var bygget for 2000 personer. I dag bor det nesten 10 ganger så mange der under svært krevende forhold.

Enkelte av migrantene har ventet flere år på at asylsøknadene deres skal behandles. Det har skapt både frustrasjon og sinne, samt mye kriminalitet, forteller Xatzispyros.

– Det er ikke nok politifolk på øya. Hvor kan vi henvende oss? De raner folk, tenner på hus og stjeler husdyr.

Invitert på patrulje

Anestis er vennlig og imøtekommende og mener det er viktig at verden får vite hvor prekær situasjonen er på Lesvos. Han overtaler resten av gruppen til å akseptere at vi blir med dem noen timer på kveldens vaktskift.

Det er ikke hverdagskost. Flesteparten er dypt mistenksomme overfor journalister. Noen mistenker at mediene står i ledtog med de forhatte hjelpeorganisasjonene.

Det er nemlig ikke bare flyktninger de holder utkikk etter i Moria.

EFFEKTIVT: Borgervern er et effektivt tiltak mot flyktninger som kommer til Lesvos, sier Anestis Xatzispyros. Egne grupper av menn bevokter nå strendene, slik at gummibåtene ikke får lagt til. Foto: Aage Aune, TV2.
EFFEKTIVT: Borgervern er et effektivt tiltak mot flyktninger som kommer til Lesvos, sier Anestis Xatzispyros. Egne grupper av menn bevokter nå strendene, slik at gummibåtene ikke får lagt til. Foto: Aage Aune, TV2.

– Hjelpeorganisasjoner er bannlyst her. Vi skader aldri flyktningene. Vi jager dem bare vennlig avgårde. Vi er mye mer interessert i å jage hjelpearbeidere. Det er de som er skyld i alle problemene her, sier Xatzispyros.

Provosert av videofilming

Mange fastboende mener de utenlandske hjelperne bidrar til at flyktningstrømmen fra Tyrkia fortsetter.

Denne uka evakuerte flere hjelpeorganisasjoner sine medarbeidere fra Lesvos, etter at høyreekstremister gikk til angrep på utenlandske frivillige.

Men Xatzispyros benekter at hans gruppe er tilbøyelig til vold.

– Vi ønsker ikke å gå til ytterligheter. Men utlendingene må forstå at de ikke må provosere oss.

Han viser til en episode nylig der hjelpearbeidere kjørte gjennom landsbyen for å dokumentere borgervernets aktiviteter på video.

– Det var en fryktelig ting de gjorde der, men de var heldige. Politiet dukket opp. Hadde det ikke vært for det, ville de blitt lynsjet på stedet.

Stemningen snur

Mens vi snakker med Anestis begynner trafikken ved veisperringen å tilta. TV2 blir vitne til hvordan minst et titalls flyktninger til fots og på sykkel bryskt blir bedt om snu. Alle biler blir sjekket grundig. En gul taxi med tre hijabkledte jenter i baksetet blir også nektet å passere.

En politibil får kjøre uhindret forbi. Betjentene reagerer overhodet ikke på borgervernaktiviteten i Moria.

Borgervernet i Moria mens humøret fortsatt er godt og journalister er velkomne. Det skal snart komme til å endre seg. Foto: Aage Aune, TV2
Borgervernet i Moria mens humøret fortsatt er godt og journalister er velkomne. Det skal snart komme til å endre seg. Foto: Aage Aune, TV2

Anestis får det travelt med å dirigere folk hit og dit. Det oppstår en kø av biler som venter på å sjekkes. Mennene på veisperringen blir stresset.

Nedover gaten kommer en rødmusset mann i 30-årene sammen med en kar kledt i svarte militær-inspirerte klær.

– Fjern det kameraet. Slutt å filme, skriker han mens han veier med armene.

Han feier innsigelsene fra Anestis til side. Borgermesteren, som også har vært og sett på veisperringen, trekker seg stille inn i skyggene.

Truet til å dra

Alle virker redde for den rødmussede og kompanjongen som fortsetter å skrike av full hals.

– Skjønner dere ikke hva vi sier? Slutt å filme! Dere er i Hellas nå. Her er det gresk som gjelder.

Når TV2s fotograf Aage Aune fortsatt ikke lystrer, gir de klar beskjed.

– Vil dere at vi skal tilkalle forsterkninger? Vi kommer til å ødelegge det kameraet og kutte dere i småbiter!

Ingen grad av overtalelse biter på og idet mørket faller på, blir vi tvunget til å trekke oss tilbake.

Også i natt slipper det greske borgervernet vitner til sine tvilsomme aktiviteter.