Åre, Sverige 20200219. 
Linn Svahn under trening  under Ski Tour 2020 i Åre.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Konnerud 20200131. 
Kristine Stavås Skistad under sprint finaler under NM på ski på Konnerud.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Skistad-duellene frustrerte komet

Stjerneskuddet Linn Svahn (20) er meget imponert over Kristine Stavås Skistad (21).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært en tung sesong for Kristine Stavås Skistad, men det norske sprinthåpet leverte karrierebeste med en fjerdeplass i verdenscupsprinten hjemme på Konnerud.

– Hun gjorde alt riktig da hun kom i heat og gikk kvinne mot kvinne. Hun tok teten, tok styringen og fikk det dit hun ville. Det holdt nesten helt inn, men det er en klar utfordring å holde utholdenheten mot slutten, men det er nært at det også gikk helt inn, sier landslagstrener Geir Endre Rogn til TV 2.

I kvartfinalen, semifinalen og finalen var Stavås Skistad klart raskest ut fra start og tok kommando. Linn Svahn, svenskenes nye yndling og lederen av sprintcupen, gikk semifinale og finale mot Stavås Skistad.

– Hun er kjempedyktig. Hun er utrolig rask i starten. Det er frustrerende, for jeg synes ikke selv at jeg er treg i starten, men hun er enda raskere. Det er veldig imponerende, sier Svahn til TV 2.

Stavås Skistad virket å ha full kontroll i semifinalen, men på oppløpet snek Svahn snek seg forbi og var én skostørrelse foran Skistad i mål. I finalen røk trolig pallplassen da Nadine Fähndrich satte fart i bakken.

– Hun er utrolig sterk. Fortsetter hun i den takten, kommer hun også til å stå på pallen, sier den triumferende svensken Jonna Sundling til TV 2.

Treneren: – Det finnes ingen grenser

Stavås Skistad lot seg irritere litt over at hun måtte se to svensker havne på pallen hjemme på Konnerud, men hun henter også motivasjon fra å bli slått.

– Jeg kommer til å være mye mer skjerpet inn mot en ny sesong. Jeg skal huske dette, sier Stavås Skistad til TV 2.

Landslagstrener Geir Endre Rogn mener onsdagens opptur er verdifull.

– Det betyr masse for fremtiden når det gjelder å få troen med inn i forberedelsene til en ny sesong.

– Det finnes ingen grenser. Hun har størst potensial av samtlige, men hun er samtidig avhengig av å gjøre mye for å få det ut. Selv om det er potensial der, kan hun ikke ha en lurvete treningssesong som det ble for så vidt ble i perioder før denne sesongen, sier Rogn.

Landslagstreneren mener det er avgjørende for Stavås Skistad å få trent godt gjennom våren, sommeren og høsten.

– Forrige sesong var det litt for mye trøbbel, spesielt i første del av treningssommeren. Da er det vanskelig å få en stabil og god form gjennom vinteren, mener Rogn.

– Det kan bli en veldig morsom duell

Stavås Skistad var langt nede etter at hun røk ut allerede i kvartfinalen i helgens U23-VM i Oberwiesenthal. Hun karakteriserte vinteren som «søppel», og hun antydet at sesongen var over, men hun ble tatt ut til verdenscupsprinten hjemme på Konnerud.

– Det gjelder å bruke det til noe positivt, og det er hun stort sett god til. Når det går tungt, kan det være negativt. Nå er hun faktisk fornøyd etter å ha tatt fjerdeplass og blitt slått av svensker, og det er faktisk noe som sitter langt inne for henne, sier Geir Endre Rogn.

Selv sier 21-åringen at hun er blitt flinkere til ikke å grave seg ned når hun møter motgang, men at hun fortsatt har en vei å gå.

Stavås Skistad mente fjerdeplassen på Konnerud «betydde alt» på tampen av en tung sesong. Nå ser hun frem til en ny sesong, og trolig kommer det flere dueller med jevnaldrende Linn Svahn.

– Det kan bli en veldig morsom duell for de som ser på, sier Stavås Skistad.

Sveriges stjerneskudd ønsker at sprinttronen skal forbli svensk.

– Det skjer forhåpentligvis ikke (at vi blir slått av Stavås Skistad). Vi får bare vente og se. Vi skal gjøre vårt beste, og vi svensker er veldig sterke på sprint. Det blir tøft, sier Svahn.