UTE: Michael Bloomberg har brukt store summer av sin egne formue, og håpet å utfordre Donald Trump i årets presidentvalgkamp. Nå har han trukket seg fra nominasjonsvalget.
UTE: Michael Bloomberg har brukt store summer av sin egne formue, og håpet å utfordre Donald Trump i årets presidentvalgkamp. Nå har han trukket seg fra nominasjonsvalget. Foto: Logan Cyrus

Michael Bloomberg trekker seg fra primærvalget

Milliardæren har trukket seg fra valgkampen, melder amerikanske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bloomberg hadde en skuffende supertirsdag i primærvalget, og har totalt kun 18 delegater så langt i demokratenes primærvalg.

Det er milevis bak ledende Joe Biden, som nå står med 453 delegater. Bloomberg velger nå å gi sin støtte til Joe Biden.

– Jeg er ekstremt stolt over valgkampen vår, sier Bloomberg i en uttalelse.

– Jeg er dypt takknemlig overfor alle amerikanere som stemte på meg, og våre dedikerte ansatte og frivillige. Jeg vil forbli engasjert, aktiv og dedikert til problemstillingene våre. Jeg vil være der med dere. Og sammen skal vi få det gjort, sier den tidligere borgermesteren i New York.

Rasekritikk

Bloomberg har ifølge nyhetsbyrået AP brukt mer enn 500 millioner dollar av sin formue på en storstilt reklamekampanje for å overbevise velgerne om at han er rett mann til å slå president Donald Trump.

Men han stakk kun av med seieren i territoriet Amerikansk Samoa tirsdag. I de øvrige nominasjonsvalgene ble det kun enkelte tredjeplasser.

Bloomberg har i flere debatter ha måttet svare for politikken han førte da han var borgermester i New York.

Blant annet har den såkalte «stop and frisk»-metoden politiet benyttet, der de stoppet unge og ofte svarte menn på gaten og ransaket dem uten spesiell grunn, blitt anklaget for å være rasistisk.

Stadig færre kandidater

Nylig har også Pete Buttigieg og Amy Klobuchar trukket seg fra valgkampen da de innså at de ikke ville vinne. Begge har nå stilt seg bak den ledende kandidaten Joe Biden.

Kampen om å bli demokratenes presidentkandidat ser nå ut til å stå mellom Biden og sosialdemokraten Bernie Sanders, som har 373 delegater.

Elisabeth Warren har ikke trukket seg, men har kun vunnet 39 delegater, og må gjøre et comeback av dimensjoner om hun skal ha en sjanse.