FORVENTNINGER: – Nå gir vi elevene en frihet vi forventer at de forvalter på en god måte, sier kunnskap- og integreringsminister Trine Skei Grande (V).
FORVENTNINGER: – Nå gir vi elevene en frihet vi forventer at de forvalter på en god måte, sier kunnskap- og integreringsminister Trine Skei Grande (V). Foto: Håkon Mosvold Larsen

Endrer fraværsgrensen midlertidig som følger av koronaviruset

Kunnskapsdepartementet har besluttet å midlertidig endre fraværsgrensen på grunn av koronaviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ut skoleåret vil elever som har fravær av helsegrunner, slippe å gå til fastlegen for å få dokumentert fraværet. Håndteringen av koronaviruset gjør at helsepersonell må bruke kapasiteten sin på de som trenger det mest.

– Helsedirektoratet har bedt om at elever som har fravær av helsemessige grunner, slipper å gå til fastlegen for å få dokumentert fraværet sitt. Den oppfordringen følger vi og lemper på dokumentasjonskravet, sier kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande.

Den midlertidige forskriftsendringen går ut på at elever som har fravær av helsegrunner kan bruke egenmelding hvis de er over 18 år, eller få bekreftelse fra foreldrene hvis de er yngre.

Endringene vil også gjelde for føring av fravær på vitnemål og kompetansebevis i grunnskolen og videregående skole. Endringene varer til 1. august 2020, så framt det ikke skjer endringer i helsemyndighetenes vurderinger som gjør at den bør forlenges eller forkortes.

– Nå gir vi elevene en frihet jeg forventer at de forvalter på en god måte. Elever som er syke, skal selvsagt være hjemme. Jeg oppfordrer alle om å følge de rådene som kommer fra helsemyndighetene. Skolene bør også planlegge for at elever i karantene kan jobbe hjemmefra, hvis formen tilsier det, sier Grande.

Så langt er 41 personer smittet av viruset i Norge.