DESINFISERER: De siste dagene er smitten registrert i Ukraina, der busser nå desinfiseres.
DESINFISERER: De siste dagene er smitten registrert i Ukraina, der busser nå desinfiseres. Foto: Mykola Tys/ NTB Scanpix

Fire grunner til at det er så mye frykt rundt korona-viruset

Se ny animasjon av hvordan viruset sprer seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvorfor er det så mye frykt rundt korona-viruset når en vanlig influensabølge treffer oss hvert eneste år? Hvorfor settes det inn så store tiltak verden over?

For å finne svar, har TV 2 regnet på mulig sittespredning, og gått igjennom ferske rapporter fra WHO og Folkehelseinstituttet.

Her er fire forklaringer:

1: Mange flere kan bli smittet av korona-viruset, enn av vanlig influensa

Om bare én person får korona-smitte, kan viruset raskt nå mange mennesker - langt flere enn en med vanlig influensa normalt vil smitte i samme tidsrom.

Hver korona-syk kan i teorien smitte i gjennomsnitt 2,6 personer, mens en influensasyk i snitt kan smitte 1,3 personer. (Les mer om TV 2s utregning og grunnlaget for disse tallene i bunn).

Hvis fem mennesker har korona-virus, kan smitten spre seg til åtte ganger så mange personer enn fem personer med vanlig sesonginfluensa normalt vil smitte, viser TV 2s beregninger:

Denne animasjonen, laget av TV 2, viser hvor mange mennesker som potensielt kan bli smittet dersom smitten sprer seg videre i fem ledd. Fem personer med korona-virus kan smitte 368 personer, mens fem personer med influensa kan smitte 45 personer i samme tidsrom.

2: Immunsystemet vårt er ikke forberedt på korona

Mens mange personer har bygget opp naturlig immunitet i kroppen mot vanlige influensatyper, er korona-viruset, som WHO kaller Covid-19, et helt nytt virus. Immunsystemet vårt er ikke forberedt.

De aller fleste blir bare mildt syke og blir friske igjen av korona-smitte. Alle smittede i Norge har kun milde til moderate symptomer. Men de globale registreringene som er gjort til nå viser at dødeligheten ved Korona-smitte trolig ligger høyere enn for vanlig influensa, ifølge WHO.

Globalt har rundt 3,4 prosent av alle korona-smittede dødd, mens dødeligheten for vanlig influensa normalt ligger under én prosent.

SMITTE:Germar Schneider, Avdelingsoverlege ved legevakten i Asker og Bærum, tester en person for koronaviruset i en bil.
SMITTE:Germar Schneider, Avdelingsoverlege ved legevakten i Asker og Bærum, tester en person for koronaviruset i en bil. Foto: Terje Bendiksby/ NTB Scanpix

Det er imidlertid usikkerhet knyttet til Korona-dødeligheten, blant annet fordi alle som er smittet trolig ikke er fanget opp i registreringen, men så lenge WHO går ut med slike tall, øker beredskapen i de ulike landene.

3: Det finnes ingen vaksine mot korona

Det finnes ingen vaksine mot korona-viruset foreløpig. Det er vaksiner under utvikling, men det vil ta tid før de er ferdig kvalitetssikret og når massemarkedet.

Mange er ekstra bekymret for at personer i såkalte risikogrupper skal få korona-smitte, som eldre, alvorlig syke og personer med nedsatt immunforsvar.

Korona-utbruddet kommer på toppen av det årlige influensa-utbruddet. Vaksiner mot vanlig influensa finnes imidlertid godt tilgjengelig over hele Norge. Det finnes flere ulike typer influensavirus, og hva vi blir syke av varierer fra år til år.

WHO samler kontinuerlig inn data om disse virusene, slik at vaksinene kan tilpasses fortløpende. Derfor pleier vi å ha vaksiner klare når influensa-bølgen treffer Norge.

Siden Covid-19 er et nytt virus, virker ikke de vanlige influensa-vaksinene mot dette.

4. Det kan bli en global pandemi

Det er vanskelig å spå hvor stort korona-utbruddet blir. Verden og WHO er bedre forberedt nå enn ved utbruddet av svineinfluensa og SARS.

WHO har hevet alarmnivået til det høyeste nivået fordi det kan bli en pandemi, som betyr at smitten sprer seg voldsomt i alle verdensdeler. Til tross for alle tiltakene, fortsetter smitten å spre seg raskt.

Så mye sprer smitten seg på 24 timer, ifølge de ferskeste rapportene fra WHO:

Fra mandag 2. til tirsdag 3. mars:

Det ble registrert 1922 nye Korona-tilfeller globalt. Smitten ble oppdaget i åtte nye land og stater, Portugal, Saudi Arabia, Senegal, Marokko, Tunisia, Jordan, Latvia og Andorra.

TILTAK: I Seoul i Sør-Korea er det satt inn massive tiltak for å hindre mer spredning .Jung Yeon-je/ NTB Scanpix
TILTAK: I Seoul i Sør-Korea er det satt inn massive tiltak for å hindre mer spredning .Jung Yeon-je/ NTB Scanpix

Fra tirsdag 3. mars til onsdag 4. mars:

Det ble registrert 2223 nye korona-tilfeller globalt. Smitten ble oppdaget i fire nye land, Argentina, Chile, Polen og Ukraina.

Fra onsdag 4. mars til torsdag 5. mars:

Det ble registrert 2241 nye korona-tilfeller globalt. Smitten ble oppdaget i fem nye land og områder, Bosnia-Hercegovina, Ungarn, Slovenia, Palestina og Gibraltar.

De daglige rapportene fra WHO kan du følge her.

I Norge settes stort sett smittede personer og potensielle smittebærere i hjemmekarantene, og resten av oss bes om å vaske hender og bruke sunn fornuft. Avdelinger, institusjoner eller skoler med smitte kan stenges for en periode. Store folkefester og arrangementer kan avlyses eller stenges for publikum. Folkehelseinstituttet har advart mot å reise til risikoområder.

Forklaring til grafikken i punkt 1: FHI presenterer en modell for korona-smitte, som har en smitterate på mellom 2 og 3,1, det betyr hvor mange personer hver Korona-bærer vil smitte i gjennomsnitt. Tallet 2,6 er det avrundede gjennomsnittet av disse to, derfor har TV 2 brukt det tallet i utregningen. Smitteraten fra vanlig influensa er 1,3, dette er hentet fra en stor internasjonal studie. For å finne ut hvor mange personer som blir smittet av korona og influensa, har TV 2 modellert, altså utregnet, smitte i fem ledd.