Foto: Terje Pedersen

Norsk jubeldag – tre gull i junior-VM

Supertalentet Helene Marie Fossesholm knuste konkurrentene. Også Iver Tildem Andersen og Jens Lurås Oftebro kunne juble for gull.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Helene Marie Fossesholm (18) gikk inn til et suverent gull på 15 km fellesstart i junior-VM onsdag.

I mål var hun hele ett minutt og ni sekunder foran polske Isabela Marcisz. Siri Wegger fra Sveits tok bronsen.

Fossesholm fikk en luke til konkurrentene etter bare noen få minutter. Derfra så 18-åringen seg aldri tilbake. Etter halvgått løp var avstanden ned til nummer to 56 sekunder.

På oppløpet tok Fossesholm seg tid til å hente det norske flagget.

– Målet før start var å ta gullmedaljen, planen var bare å gå hardt hele veien og se om det holdt. Jeg er så glad. Det var skikkelig gøy. Jeg skulle gå jevnt uten å gå meg stiv i noen bakke og holde tempoet hele veien, sa hun etter målgang.

Jens Lurås Oftebro hadde en klar ledelse etter hopprennet og paraderte inn til gull i junior-VM i kombinert. Gyda Westvold Hansen tok sølv i kvinneklassen.

Blant juniorgutta imponerte Iver Tildem Andersen og Martin Kirkeberg Mørk på tremila.

Tyske Friedrich Moch rykket og skaffet seg en solid luke sju kilometer før slutt, men Andersen tok igjen tyskeren like før mål. Til slutt endte han 9,4 sekunder foran Moch. Mørk tok bronsen.

– Jeg håpet selvsagt på gull, men hadde ambisjoner om en medalje. Da Friedrich (Moch) stakk, var jeg ikke sikker på gullet. Heldigvis hadde jeg litt krefter igjen mot slutten og klarte å avgjøre i den siste stigningen. Jeg var ganske så sliten da han rykket etter at jeg hadde kjørt hardt på den tredje og fjerde runden, forklarte gullvinneren til FIS.

Andersen passerte ut på sisterunden litt under ti sekunder bak, men på toppen hadde han tatt igjen tyskeren. De to gikk sammen 700-800 meter før mål og snakket med hverandre. I den siste bakken mot mål slo derimot Rustad-løperen knockout på konkurrenten og sikret dagens andre gull for Norge.