FRYKTER DET VERSTE: Generealsekretær i Blindeforbundet, Karsten Aak, frykter at pasienter vil preges av korona-karantenen ved Ullevål sykehus. Foto: NTB Scanpix
FRYKTER DET VERSTE: Generealsekretær i Blindeforbundet, Karsten Aak, frykter at pasienter vil preges av korona-karantenen ved Ullevål sykehus. Foto: NTB Scanpix

KORONA-KARANTENE PÅ uLLEVÅL SYKEHUS:

Frykter at noen vil miste synet

130 ansatte ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus sitter i korona-karantene. Blindeforbundet er bekymret for pasientene.

– Vi bekymrer oss over er at det er svært liten kapasitet på landets største øyeavdeling. Vi frykter at noen vil miste synet, sier generalsekretær i Blindeforbundet, Karsten Aak til TV 2.

Øyeavdelingen ved Ullevål sykehus behandler vanligvis rundt 2000 personer ukentlig.

Tirsdag forsikret den administrerende direktøren ved sykehuset, Bjørn Atle Bjørnbeth, at øyeavdelingen fortsatt gir øyeblikkelig hjelp til de som trenger det.

Aak er likevel bekymret for de som blir satt på en venteliste.

– Vi er glade for at dem som trenger legehjelpen som mest blir tatt hånd om, men vi er bekymret for dem som blir stående igjen i køen. Har universitetssykehuset kontroll på de som skal overføres videre, spør Aak.

– Dette skal gå fint

Kommunikasjonsrådgiver ved Ullevål sykehus, Hedda Holth, sier at sykehuset har kontroll på situasjonen.

– For det lille vi gjør, så går det foreløpig ganske greit. Sykehuset driver fortsatt med øyeblikkelig hjelp, samtidig som vi får hjelp av nabosykehusene i Moss og Drammen, sier hun.

Bjørnbeth bekreftet på tirsdag at driften ved sykehusets andre avdelinger går som normalt. Noen pasienter fra øyeavdelingen på Ullevål kan også bli behandlet i Bergen eller Trondheim.

Alle pasienter som var innom øyeavdelingen i uke 9, skal ha blitt satt i korona-karantene. Holth sier at ingen av pasientene som har blitt testet har fått påvist smitte.

– Dette skal gå helt fint. De som kan vente på behandlingen får vente, mens de som vi må behandle med en gang, vil få den behandlingen de trenger, sier Holth.

Satt i karantene

Blindeforbundets Aak sitter selv i karantene i hjemmet sitt i Åndalsnes, etter å ha møtt øyelegen som først ble smittet ved sykehuset.

– Jeg har ikke blitt testet for viruset, ettersom vi ikke får reise ut. Men jeg har sittet i karantene i ti dager og har foreløpig ikke kjent på noen symptomer, så jeg tviler på at jeg er smittet, sier Aak.

Aak forteller at han fra hjemmekontoret har vært i kontakt med Blindeforbundet, som nå jobber med forebyggende tiltak ved avdelingene deres rundt om i landet.

– Vi har ikke noe konkret eksempel på at pasienter har følt seg tilsidesatt av sykehuset. Men risikoen er der fortsatt, så jeg er opptatt av blinde og svaksynte tar kontakt med oss om de opplever noe liknende, avslutter Aak.