PRISSTIGNING: Prisen på boliger i Norge stiger stadig.
PRISSTIGNING: Prisen på boliger i Norge stiger stadig. Foto: Kasper Frøjd / TV 2

Boligprisene steg i februar

Statistikk fra Eiendom Norge viser at boligprisene steg i februar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Boligprisene steg med 0,9 prosent i februar, ifølge Eiendom Norges månedlige boligprisstatistikk.

Justert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,5 prosent.

Boligprisene i Norge er nå 3,6 prosent høyere enn for et år siden.

– Boligprisene steg i februar i alle områder i landet, med unntak av Bergen, Kristiansand og Stavanger. Sterkest oppgang i boligprisene var det i Nord-Norge, Midt-Norge og Oslo, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Stabil omsetning

Veksten i antall omsetninger fortsetter i februar, og det er ny omsetningsrekord for en februar måned å være.

– Hvis denne trenden vedvarer, vil 2020 bli nok et rekordår i boligmarkedet etter 2018 og 2019. Den sterke økningen i antall transaksjoner viser at det norske boligmarkedet er trygt, effektivt og forutsigbart, sier Lauridsen.

I februar ble det solgt 7.126 boliger i Norge, som er 8,9 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2019. Så langt i år er det solgt 14.517 boliger i Norge, som er 4,8 prosent flere enn på samme tid i fjor.

– Omsetningstiden holder seg stabil og ligger i snitt noen dager høyere enn i 2018 og 2019. Dette er naturlig gitt det økte utbudet av boliger, sier Lauridsen.

Regional prisutvikling

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i februar hadde Bodø med Fauske, med en oppgang på 1,5 prosent. Svakest sesongkorrigert prisutvikling hadde Stavanger og omegn, med en nedgang på 1,0 prosent.

Oslo hadde den sterkeste 12-månedersveksten med 6,0 prosent, mens Stavanger og omegn hadde den svakeste utviklingen de siste 12 månedene med uendrede priser.

– I februar har det vært en oppgang i de sesongkorrigerte prisene i alle områder, med unntak av Kristiansand og Stavanger m/ omegn. De nominelle prisene er de nå nasjonalt på det høyest nivået siden målingene startet, og det er også prisene i Oslo som har hatt en sterk oppgang i årets første måneder. Indeksen i Oslo er ved utgangen av februar høyere enn toppen i februar 2017, sier Lauridsen.

Frykter for Oslo-markedet

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, mener tallene viser at boligmarkedet er velbalansert i store deler av landet.

– Derfor forventer vi en moderat prisutvikling gjennom året. Flere år med moderat prisutvikling har senket terskelen for førstegangskjøpere, og det har blitt mindre attraktivt å spekulere i boligmarkedet. Dette styrker eierlinjen i den norske boligmodellen, og vi tror at trenden vil vedvare i store deler av landet, sier Geving.

Han frykter imidlertid for at Oslo-markedet er i ferd med å fyres opp igjen av høy befolkningsvekst og lav boligbygging.

– Oslos befolkningsvekst var svært sterk i 2019 og utgjorde alene en tredjedel av landets befolkningsvekst, samtidig som reguleringstakten og byggetakten har falt sterkt de siste to årene. Denne utviklingen tar det tid å snu, og det er trolig for sent å unngå ny ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i hovedstadens boligmarked. Derfor må vi stålsette oss for et ubehagelig prispress litt fram i tid, sier Geving.

– Svaret på Oslos utfordringer er en mer langsiktig boligpolitikk som sikrer en jevnere boligproduksjon år for år. Det krever et mye bedre samspill mellom kommunale myndigheter og utbyggerne.