Kamilla (28) sier at hun ble voldtatt av Babacar Sarr (29) – nå forteller hun sin historie

OSLO/MOLDE (TV 2): I mai er det tre år siden Kamilla Visnes (28) anmeldte Babacar Sarr (29) for voldtekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Moldes tidligere stjernespiller ble frifunnet i tingretten, men er etterlyst over hele verden fordi han ikke har møtt opp i ankesaken. Igjen sitter Visnes, usikker på om hun hadde gjort det samme igjen.

Hun er redd for at historien hennes skal skremme andre fra å anmelde voldtekt. Men Kamilla Visnes mener det er viktig at folk får høre hennes historie.

Den begynner på byen i Molde natt til 14. mai i 2017.

På utestedet Rød er det mange mennesker og god stemning. På dansegulvet er en av Moldes beste fotballspillere, Babacar Sarr.

Visnes kjenner ikke Sarr, men de har en felles bekjent. Når utestedet stenger i to-tiden, havner de på nachspiel hjemme hos Sarr, bare tre minutter bort i gata, sammen med 10-15 andre personer.

TILTALT: Tidligere Molde-spiller Babacar Sarr har ikke møtt opp til ankesaken i Norge. Han er etterlyst over hele verden.
TILTALT: Tidligere Molde-spiller Babacar Sarr har ikke møtt opp til ankesaken i Norge. Han er etterlyst over hele verden. Foto: NTB Scanpix

I ettertid har et vitne, som var sammen med Visnes store deler av kvelden og natta, blitt bedt om å beskrive hvor beruset hun var på nachspielet. På en skala fra én til fem, beskrev vitnet henne som en femmer.

Lydopptak fra soverommet

Det samme vitnet har forklart at han trodde Visnes etter hvert sovnet på nachspielet. Selv har hun bare vage minner av hendelsesforløpet denne natta.

Det neste Visnes husker, er at hun våkner opp i Sarrs seng. Ifølge forklaringen hun ga i retten, er hun på dette tidspunktet fullt påkledd på overkroppen, med ytterjakka på og veska over skulderen.

På underkroppen er hun naken, og over henne ligger Babacar Sarr, sier hun.

Det er da Visnes skjønner at noe er galt, har hun senere forklart. Hun tar frem telefonen for å ta et bilde av Sarr, før hun legger den tilbake i veska. Ved et uhell starter hun i stedet et videoopptak med telefonen som fortsatte å løpe etter at hun hadde lagt den bort.

Dermed ble samtalen mellom dem tatt opp på bånd.

BODDE HER: Da Babacar Sarr spilte i Molde, bodde han i denne gata. Den ligger midt i Molde sentrum, få minutters gange fra utestedet. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2
BODDE HER: Da Babacar Sarr spilte i Molde, bodde han i denne gata. Den ligger midt i Molde sentrum, få minutters gange fra utestedet. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

Lydklippet viser at klokken er 04.56 om morgenen når Visnes anklager Sarr for å ha voldtatt henne. Sarr nekter da for dette. Han sier også at de ikke har hatt sex.

Hør et kort utdrag fra lydopptaket her:

Seinere samme dag drar Visnes til voldtektsmottaket. Prøvene hun tar der, viser at Sarr og Visnes har hatt samleie. Sarr har i retten sagt at de hadde frivillig sex tidligere på natten, og at han i opptaket kun nekter for at et samleie har skjedd etter at hun sovnet.

Visnes mener hun ble voldtatt og anmelder saken. Politiet tror på henne. Det samme gjør statsadvokaten, som tar ut en tiltale mot Sarr.

– Føler det kostet 150.000 å voldta meg

Fagdommeren i Romsdal tingrett er ikke i tvil om at Sarr voldtok Visnes. Han mener at hun var ute av stand til å motsette seg overgrepet fordi hun var beruset.

 • 1. januar 2013: Sarr flytter til Norge og signerer for kristiansandklubben Start.
 • 12. juli 2014: Sarr går fra Start til Sogndal.
 • Senere i 2014: Sarr skal ha voldtatt en kvinne i Sogndal, men det skal gå flere år før saken blir anmeldt.
 • 21. juli: 2016: Sarr går fra Sogndal til Molde.
 • 14. mai 2017: Sarr skal ha voldtatt 28 år gamle Kamilla Visnes på et nachspiel hjemme hos seg selv.
 • 15. mai 2017: Visnes anmelder saken. Sarr blir pågrepet og siktet for voldtekt samme dag.
 • 16. mai 2017: Sarr blir løslatt fra politiets arrest.
 • 21. mars 2018: Statsadvokaten tar ut tiltale mot Sarr for hendelsen i Molde.
 • 6. juni 2018: Etter å ha forklart seg som vitne i Molde-saken, anmelder en kvinne den angivelige voldtekten i Sogndal i 2014. Saken er i dag under etterforskning, og Sarr har status som mistenkt.
 • 17. august 2018: Sarr frikjennes av Romsdal tingrett, men dømmes til å betale oppreisning til Visnes. Statsadvokaten anker dommen.
 • 25. november 2018: Sarr skal ha voldtatt en kvinne natt til 25. november. Kvinnen mener seg voldtatt på to hoteller i Oslo. Hun anmelder saken.
 • 18. januar 2019: Sarr fristilles fra sin kontrakt med Molde.
 • 5. februar 2019: Sarr signerer for russiske Enisey Krasnojarsk.
 • 14. februar 2019: Ankesaken skal opp for retten, men en tidligere lagkamerat av Sarr, som er vitne i saken, møter ikke opp. Saken blir utsatt.
 • 3. juni 2019: Sarr skriver til Jim Solbakken, ifølge Solbakken selv, at han er i Senegal og ikke akter å møte i retten, fordi Mette Yvonne Larsen er opptatt i en annen sak. Han godtar ingen annen advokat.
 • 7. juni 2019: Sarr blir internasjonalt etterlyst.
 • 12. juni 2019: Ankesaken er igjen berammet, men Sarr møter ikke opp. Hans forsvarer mener han ikke er lovlig stevnet.
 • 1. juli 2019: Sarr går fra russisk fotball til saudiarabiske Damac FC.
 • 12. september 2019: Statsadvokaten sender pågripelsesbegjæring og ny stevning til Interpol.
 • 19. september 2019: Interpol i Saudi-Arabia skriver til Kripos at de 17. september har vært i kontakt med Sarr. De ber om ytterligere informasjon om saken og garanterer for videre samarbeid. Siden har ikke saudiarabiske myndigheter svart påtalemyndigheten.
 • 27. september 2019: Lagmannsretten utsetter ankesaken på ubestemt tid, få dager før den er berammet for tredje gang (1. oktober).
 • 4. oktober 2019: Lagmannsretten avgjør at Sarr er lovlig stevnet og at han derfor ikke lenger kan anke den sivile saken. Sarr må derfor rettskraftig betale 150.000 kroner i oppreisning til Visnes.
 • 1. februar 2020: Sarr sin kontrakt termineres av Damac FC.
 • Februar 2020: Statsadvokaten i Oslo tar ut tiltale for voldtekt etter endelsen i november 2018.
 • 26. februar 2020: Statsadvokaten i Oslo trekker tiltalen mot Sarr etter en polititabbe.

Dommeren viser til intime detaljer som for ham gjør det umulig å tro at samleiet skjedde frivillig. Han ser ingen grunn til å tro at Visnes lyver om sin egen bekledning da hun våknet.

De to meddommerne, altså vanlige lekfolk, er enige om at det er sannsynlig at Sarr har voldtatt Visnes.

Men, i norsk rett må dommere være overbevist utover enhver rimelig tvil om at gjerningspersonen er skyldig for å idømme fengselsstraff. Så overbevist er ikke de to meddommerne, som mener at det ikke kan utelukkes at samleiet skjedde frivillig.

Det endte med at Sarr ble frikjent for fengselstraff, men dømt til å betale oppreisningserstatning på 150.000 kroner til Visnes.

– Det er kanskje den verste dagen i mitt liv. Jeg leste en dom der en fagdommer ville dømme ham til fengsel, mens to lekdommere også trodde det hadde skjedd en voldtekt, men at de ikke var sikre nok. Det føltes som om det kostet 150.000 kroner å voldta meg. Det tok tid før jeg kom meg etter den dagen, forteller Visnes i dag.

GLEMMER IKKE: Kamilla Visnes sier det var fryktelig tøft å lese dommen fra Romsdal tingrett. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
GLEMMER IKKE: Kamilla Visnes sier det var fryktelig tøft å lese dommen fra Romsdal tingrett. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Aktor får nok

Aktor Ingvild Thorn Nordheim anket dommen på stedet. Ankesaken har blitt utsatt tre ganger.

Den første gangen varslet et sentralt vitne – en tidligere lagkamerat av Sarr – at han ikke kunne møte opp. De to neste gangene har ikke Sarr selv dukket opp.

I januar 2019, over halvannet år etter forholdet ble anmeldt, ble Sarr fristilt fra kontrakten sin med Molde. Noen uker senere signerte han for den russiske klubben Enisey Krasnoyarsk. I fjor sommer gikk ferden videre til Damac FC og proffspill i Saudi Arabia.

I september i fjor fikk påtalemyndigheten nok.

De sendte en pågripelsesbegjæring til Interpol. Det innebar at Babacar Sarr ble etterlyst over hele verden. Ordren er klar: Han skal pågripes og fraktes til Norge for å møte i ankesaken.

Sarrs forsvarer, advokat Mette Yvonne Larsen, sier til TV 2 at hennes klient står fast ved den forklaringen han ga i retten: At samleiet var frivillig og at han nekter straffskyld.

Larsen reagerer på at TV 2 velger å publisere et intervju med Visnes, som mener at Sarr er skyldig i voldtekt.

– Jeg tenker at det ikke er greit å hevde at en frikjent person er skyldig. Det er faktisk en krenkelse av menneskerettighetene hans, sier hun.

FORSVARER: Mette Yvonne Larsen representerer Babacar Sarr.
FORSVARER: Mette Yvonne Larsen representerer Babacar Sarr. Foto: NTB Scanpix

– Hvilken kommunikasjon har du med Babacar Sarr?

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg har kontakt med ham, men jeg kan ikke utdype hvilken kontakt det er.

– Belastning for Sarr

TV 2 har tidligere forsøkt å sende e-poster til en adresse Sarr tidligere har benyttet, men han har ikke besvart oss. Fotballspilleren mener selv at han ikke har vært lovlig stevnet til ankesaken. Det har både tingretten og lagmannsretten sagt seg uenig i.

– Er han innstilt på å komme til Norge og møte i retten?

– Nå er ikke saken berammet, så jeg har ikke gitt ham et tidspunkt. Jeg vet ikke når den skal opp, og det spørsmålet har vi ikke drøftet, sier Larsen.

– Hvordan ser Sarr på å være etterlyst av Interpol?

– Han synes at det er en belastning at man som frifunnet kan bli etterlyst av Interpol, sier Larsen.

Juridisk har Sarr status som tiltalt fordi saken ikke ferdig behandlet i rettssystemet i Norge. Siden januar har Sarr vært klubbløs, etter at Damac FC terminerte kontrakten hans. Hvor fotballkarrieren eventuelt fortsetter, er ikke kjent for TV 2.

I tillegg er Sarr fremdeles under etterforskning for en voldtekt som skal ha funnet sted i Sogndal i 2014. Nylig ble han også tiltalt for en voldtekt i Oslo i november 2018.

Statsadvokaten måtte imidlertid trekke denne tiltalen etter en saksbehandlingsfeil i politiet.

– Vi har beklaget dette overfor fornærmede og tilbudt både henne og bistandsadvokaten et oppklaringsmøte, sier påtaleleder Tina Bjarkø Helleland i Oslo politidistrikt.

Advarte, så forlot Sarr landet

Visnes er frustrert over vendingene saken har tatt. Hun mener det er gode grunner til at Sarr ikke møter opp i ankesaken hun går og venter på.

– Jeg tenker at enhver uskyldig person hadde stilt opp i retten. Han har all grunn til å rømme, sier hun.

Hun forteller at hun aldri har vært så forbannet som den dagen hun skjønte at Sarr hadde forlatt landet. Bare dager i forveien advarte hun statsadvokaten om at det kunne skje.

– At fornærmede bebreider oss for ikke å ha pågrepet ham, forstår jeg veldig godt når vi ser hvor lang tid som har gått, sier aktor Nordheim.

– Var dere naive?

– I ettertid kan man jo si det, men man skal ivareta interessene til både tiltalte og fornærmede. I det lå en mulighet til å la ham møte før vi fengslet ham. Det gjorde vi, og vi lyktes ikke med det. Jeg forstår at fornærmede synes det var en dårlig vurdering av oss.

ANKET: Aktor Ingvild Thorn Nordheim håper fortsatt at Sarr møter til ankesaken.
ANKET: Aktor Ingvild Thorn Nordheim håper fortsatt at Sarr møter til ankesaken. Foto: NTB Scanpix

Flyttet hjem til far

For Visnes er konsekvensene av saken store. I over to år har hun stått utenfor arbeidslivet. Hun har fått posttraumatisk stresslidelse.

– Jeg bodde i Molde, hadde en jobb og hele nettverket mitt der da dette skjedde. Det tok ikke lang tid før jeg sa opp leiligheten min og flyttet hjem til pappa på bygda. Jeg følte at det ble veldig vanskelig å bli boende i byen, sier hun.

TØFF PROSESS: Kamilla sier at hun ikke er sikker på at hun ville gått gjennom det samme en gang til. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
TØFF PROSESS: Kamilla sier at hun ikke er sikker på at hun ville gått gjennom det samme en gang til. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2

Nå har hun flyttet til Oslo og fått jobb. Hun forsøker å starte på nytt, men saken henger fortsatt over henne. De siste årene har satt spor.

– Idet man går til politiet, gir man fra seg kontrollen. Jeg husker det som en prosess som kostet enormt mye energi og krefter. Flere ganger er man så langt nede i kjelleren. Jeg visste ikke hva jeg gikk til.

Frykter konsekvensene

I rapporten «Voldtektssituasjonen i Norge» skriver politiet at «seksuallovbrudd er et kriminalitetsområde med store mørketall».

Politiet har de siste årene hatt kampanjer som oppfordrer flere til å melde fra om voldtekt. Det har virket: Tall fra Kripos viser at det i 2018 ble anmeldt 2263 voldtekter i Norge, som er en økning fra årene før.

Ifølge undersøkelser NRK Brennpunkt gjorde i 2018, har det skjedd en dobling i antall anmeldelser de siste 15 årene. Den samme reportasjen viser derimot også at 80 prosent av sakene blir henlagt og dermed aldri når retten.

Blant årsakene til at folk ikke anmelder, er ifølge ekspertene at mange er redd for ikke å bli trodd, at en en stor andel voldtekter begås av personer man kjenner og fordi man er redd for konsekvensene ved å anmelde.

Krisesentersekretariatet viser til tall som tyder på at nesten tredel av kvinner som opplever voldtekt, aldri forteller om den. Mye tyder altså på at det skjer mange voldtekter som aldri havner på politiets bord.

– Angrer du på at du anmeldte saken?

Visnes drar på det.

– Mine holdninger tilsier at det eneste rette er å gå til politiet, men selv er jeg ikke sikker på om jeg hadde gjort det igjen, sier Visnes.

Hun er redd for at Sarr-saken hindrer folk i å anmelde voldtekt.

– Jeg tror at denne saken kan ha en uheldig effekt, særlig på unge kvinner som har opplevd voldtekt. Om jeg hadde kjent til denne saken, og så opplevd en voldtekt, er jeg ikke sikker på at jeg hadde gått til politiet.

Hun etterlyser et system som i større grad ivaretar den fornærmede part. Hun ønsker seg også raskere og mer effektiv behandling av sakene.

– Jeg jobber meg gjennom dette. Jeg vil gjerne at han skal få den straffen jeg mener at han har fortjener, men nå lar jeg ikke lenger livet mitt styre av denne saken.