FORNØYD: Joe Biden har gjort det bra i de 14 nominasjonsvalgene under Supertirsdag.
FORNØYD: Joe Biden har gjort det bra i de 14 nominasjonsvalgene under Supertirsdag. Foto: Josh Edelson/AFP

Han er Supertirsdagens vinner:

– Man har ventet på når imperiet skulle slå tilbake

Resultatet av Supertirsdag er et resultat av politisk håndverk, sier USA-kommentator Eirik Bergesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forkant av Supertirsdagen var det Vermont-senator og selvutnevnt sosialist Bernie Sanders, som ledet an. På andreplass lå Joe Biden.

Det har endret seg etter at 14 delstater har avgitt sine stemmer i Demokratenes nominasjonsvalgkamp.

Bidens sterke resultat etter Supertirsdagen gjør derimot at han går forbi Sanders på antall delegater på landsbasis.

Førsteamanuensis i rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Sofie Høgestøl, sier at det mest spennende man har sett onsdag morgen, er hvor mye som har skjedd i nominasjonskampene de siste dagene.

– På 72 timer kuppet den demokratiske partieliten prosessen, og sa at nå må vi skjerpe oss, sier hun.

Søndag trakk Pete Buttigieg seg fra valgkampen, mens Amy Klobuchar trakk seg på mandag.

– De stilte seg alle bak Biden i Texas. De visste at California var nok kanskje tapt, men at de fortsatt kunne vinne i Texas, sier Høgestøl.

Politisk håndverk

USA-kommentator Eirik Bergesen sier at det er politisk håndverk man har vært vitne til når Supertirsdagens resultater har blitt rullet opp.

– Dette er politikk. Det er dét det dreier seg om, og det kan Joe Biden. Han representerer Demokratene og er partilojal, mens Bernie Sanders ikke er det. Han har vært uavhengig, sier han og legger til:

– Det er det man har ventet på: Når skulle imperiet slå tilbake mot den som på mange måter kommer utenfra? Det gjorde de nå, og dette er politisk håndverk.

Høgestøl påpeker at det er én ting at partieliten uttrykte at det er riktig å stille seg bak Biden, men at velgerne også må gjøre det for at det skal ha en effekt.

– Det var jo ikke gitt at velgerne kom til å følge det rådet, men det har de gjort, sier hun.

Bernie Sanders har i sin valgkamp hatt et tydelig mål om å klare å trekke inn flere velgergrupper.

– Det har vært salgspitchen hans at han kommer til å vinne stort på Supertirsdag, at han kom til å vinne både Texas og California og at han kom til å få inn nye velgere, men det har han ikke gjort, sier Høgestøl.

Økt valgdeltakelse

Statsviter og kommentator i amerikansk politikk, Henrik Østensen Heldahl, påpeker at valgdeltakelsen har økt i de fleste delstater, men at dette ikke har hjulpet senatoren fra Vermont.

– Bernie Sanders sin idé om at han skal vinne når det er høy valgdeltakelse er feil, det har ikke skjedd, sier han og fortsetter:

– I de rurale fylkene der han ofte gjør det bra, har valgdeltakelsen gått ned. for de blir mer og mer republikanske. Det er forstedene og byene som blir mer demokratiske. Der har valgdeltakelsen økt. Men der har Biden slått Sanders, så den ideen Sanders har pitchet, den har ikke truffet i det hele tatt.

INGEN STORESLEM: Bernie Sanders sammen med sin kone Jane O'Meara Sanders 3. mars.
INGEN STORESLEM: Bernie Sanders sammen med sin kone Jane O'Meara Sanders 3. mars. Foto: Matt Rourke

Splittet parti

For å ha mulighet til å slå Donald Trump i presidentvalget i november, må demokratene klare å samle seg bak én kandidat. Det er trolig en grunn til at Buttigieg og Klobuchar har vist sin støtte til Biden etter å ha trukket seg fra kappløpet selv.

Østensen Heldal, påpeker at Biden også splitter partiet, fordi unge velgere ikke står med han.

– Han har cirka fem prosent støtte blant de som er 18 til 29 år, og et kjempestort flertall, over åtti prosent av unge latinamerikanske velgere er med Sanders. De aller færreste av dem, rundt fem prosent, er med Biden. Han er «fortiden» og han skal overtale disse velgerne til å stemme på han bare fordi han ikke er Donald Trump. Det er ikke så engasjerende, sier Østensen Heldal.

Viktige relasjoner

Joe Biden var visepresident og har stilt til presidentvalg tre ganger. Mens han av mange omtales som en tradisjonell kandidat, blir Bernie Sanders sett på som mer progressiv og radikal.

Mange mener at den typiske venstrefløykandidaten ikke kan vinne, og at det lønner seg å gå mot sentrum i partiet, mener Østensen Heldahl.

– Men demokratene valgte en veldig erfaren kandidat i 2016, som var en veldig typisk tradisjonell kandidat med lang fartstid og nærmere sentrum enn Bernie Sanders, og tapte. Da er det mange som kommer til å lure på hvorfor de ikke tør å prøve noe annet nå, sier han.

Sofie Høgestøl sier at Supertirsdagens resultater viser hvor viktig det er med relasjoner i politikken.

– Joe Biden har vært i amerikansk politikk og i dette partiet i en mannsalder. Han ble valgt inn som senator i en alder av 31 år, som den yngste personen noen sinne, og han har vært toppolitiker i 40 år i det demokratiske partiet, sier hun.

Ikke låst

Eirik Bergesen påpeker at resultatet fortsatt ikke er skrevet i sten.

– Vi må se på tallene og følge valgkampen. Det er en grunn til at det tar så lang tid, sier han.

Han trekker blant annet frem hvordan det først var på selve valgnatten i 2016, at det ble klart at Trump ville gå av med seieren.

– Tallene lyver sjelden, men de endrer seg på grunn av ting som endrer seg på bakken, sier han.