NEDTURER: Forretningsmannen Mike Bloomberg, kongressrepresentant Tulsi Gabbard og senator Elizabeth Warren hadde ingen super Supertirsdag.
NEDTURER: Forretningsmannen Mike Bloomberg, kongressrepresentant Tulsi Gabbard og senator Elizabeth Warren hadde ingen super Supertirsdag. Foto: Maria Alejandra Cardona/Bill Pugliano/Patrick Semansky

Nattens tapere

En av dem har brukt milliarder på reklame uten særlig uttelling, en har knapt fått noen stemmer og den tredje måtte seg seg slått ned i støvlene i sin egen hjemstat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Supertirsdag ble tidligere visepresident Joe Bidens store dag, etter flere overraskende og viktige seire. Bernie Sanders, som før helgen var ansatt å være den soleklare favoritten, vil også vinne i flere viktige stater, deriblant folkerike California og hjemstaten Vermont.

Kvelden ble derimot ikke like morsom for de tre bunnkandidatene Mike Bloomberg, Elizabeth Warren og Tulsi Gabbard.

Warren

Den progressive kandidaten Elizabeth Warren har ikke hatt særlig gode resultater i forkant av Supertirsdag, og har fra tidligere tredjeplass som beste resultat, men har motsetning til kandidater som Amy Klobuchar og Pete Buttigieg valgt å fortsette sitt kandidatur inn i Supertirsdag. Warren var for kort tid siden nesten blakk, før hun i februar greide å fylle valgkampkassen igjen.

Men til tross for et omfattende valgkampapparat ligger hun an til å få kun et lite antall delegater, og senatoren taper også i sin egen hjemstat Massachusetts. Hun må se seg slått av Biden, som ikke har brukt en krone på TV-reklame i staten, samt Sanders, som er fra nabostaten Vermont.

Tidligere har Sanders samlet folkemøter som overstiger 10.000 mennesker bare få kilometer fra Warrens hjem, skriver nyhetsbyrået AP.

Under Supertirsdag valgte hun å holde valgmøte i Detroit i delstaten Michigan fremfor å være i sin hjemstat, slik som eksempelvis Sanders gjorde. Per nå ser det ikke ut til at hun ønsker å trekke seg.

– Jeg er kvinnen som skal slå Donald Trump, uttalte hun natt til onsdag norsk tid.

Liten uttelling

En av kandidatene det var knyttet stor spenning til under Supertirsdag var tidligere New York-ordfører Mike Bloomberg, den styrtrike forretningsmannen som har brukt milliarder på TV-reklame. Han har ikke stilt i de fire første delstatene i nominasjonsprosessen, i delstatene Iowa, New Hampshire, South Carolina og Nevada. Til tross for storstilte reklamer, ligger han langt fra Biden og Sanders, ifølge prognosene.

Til nyhetsbyrået AP forteller en kilde at han nå vurderer sitt kandidatur.

Både Warren og Bloomberg har til felles at de ofte får gjennomgå av president Trump på Twitter, noe som igjen skjedde under Supertirsdag.

– Kveldens store taper i natt, er uten tvil Mini Mike Bloomberg. Hans «politiske» rådgivere har lurt ham. 700 millioner dollar rett ned i sluket, og han fikk ikke noe annet for det enn kallenavnet Mini Mike, og den komplette ødeleggelsen av ryktet sitt. Godt jobba, Mike! skriver presidenten på Twitter.

– Elizabeth «Pochahontas» Warren, er, foruten «Mini Mike», kveldens taper. Hun kom ikke en gang nær å vinne sin hjemstat Massachusetts. Vel, hun kan bare sette seg tilbake i stolen med mannen sin og ta seg en god, kald øl, fortsetter Trump.

– Vi er fortsatt her

Tulsi Gabbard er den av kandidatene som gjenstår som har minst å skryte av resultatmessig, og vil ifølge prognosene ikke få en eneste av de totalt 1357 delegatene gjennom Supertirsdag. Hun representerer Hawaii i Representantenes hus, og gikk i forkant av Supertirsdag ut med kritikk av medier som omtalte at det var fire kandidater igjen i kampen, altså Biden, Sanders, Warren og Bloomberg.

– Vi er fortsatt her, uttalte hun fra sitt valgmøte i Detroit.

Gabbard har bakgrunn fra det amerikanske militæret, og hennes valgkamp har fokusert mye på mindre militære oppdrag og invasjoner av andre land.