Joe Biden størst etter storeslem – Sanders leder i California

Joe Biden er Supertirsdagens store vinner, med seier i åtte stater. Bernie Sanders leder i den avgjørende delstaten California, men snubler på målstreken i Texas.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Valglokalene er nå stengt i 14 delstater i USA. En dramatisk Supertirsdag gir Joe Biden ledelsen i demokratenes nominasjonskamp.

TV 2s prognose klokken 09.30 gir Joe Biden 595 delegater mot Bernie Sanders sine 523.

Mike Bloomberg har 126 mot Elizabeth Warrens 94 etter en skuffende Supertirsdag for de to utfordrerne.

Viktig ledelse for Sanders

Klokken 05 norsk tid stengte stemmelokalene i California, som den siste av 14 delstater. Her deles det ut 415 delegater, mer enn i noen annen delstat.

Klokken 08 viste TV 2s prognose at Sanders vinner California.

Det vil være en uvurderlig seier for Sanders, i det som ellers har vært Joe Bidens store natt.

 • Massachusetts (91 delegater): Joe Biden
 • Utah: Bernie Sanders
 • Arkansas (31): Joe Biden
 • Minnesota (75): Joe Biden
 • Tennessee (64): Joe Biden
 • Oklahoma (37): Joe Biden
 • Colorado (67): Bernie Sanders
 • Vermont (16): Bernie Sanders
 • Virginia (99): Joe Biden
 • Nord-Carolina (110): Joe Biden
 • Alabama (52): Joe Biden
 • Amerikansk Samoa (6): Mike Bloomberg
 • California (415): Bernie Sanders
 • Texas (228): Joe Biden
 • Maine (24) Joe Biden

Resultatene er basert på TV 2s prognoser. Den endelige fordelingen av delstatenes delegater er ikke klar.

Hjemmetap for Warren

Så langt har Sanders vunnet tre mot Bidens åtte delstater. I Maine, Texas og California er det fremdeles ikke utnevnt noen vinner ennå.

TV 2 erklærte ved 08-tiden norsk tid at Biden vinner Texas, å Bernie Sanders får også med seg et stort antall delegater fra den folkerike staten.

Supertirsdag har ikke vært super for Elizabeth Warren. Hun taper sin egen hjemstat for Joe Biden.
Supertirsdag har ikke vært super for Elizabeth Warren. Hun taper sin egen hjemstat for Joe Biden. Foto: Rebecca Cook

Like før klokken 05 ble Joe Biden utpekt til vinner i Massachusetts. Resultatet er en stor seier for Biden, men et enda større nederlag for Elizabeth Warren, som taper i sin egen hjemstat. Warren har hatt en svak natt, og tapet i hjemstaten kaster usikkerhet over hennes fremtid i nominasjonskampen.

Bernie Sanders vinner i Utah og Colorado, mens Joe Biden tar Minnesota.

Seierssikker Biden

Samtidig kåres Biden til seiersherre i både Arkansas, Oklahoma og Tennessee, noe som forsterker Bidens sterke grep om sørstatene.

En tydelig seierssikker Biden talte til sine tilhengere i Los Angeles like før 04.30 norsk tid, etter at det var klart at han ligger an til å vinne minst syv av de 14 statene som avholder primærvalg på den såkalte supertirsdagen.

Joe Biden og kona Jill ble møtt av et jubelbrøl i Los Angeles under nattens valgkamparrangement.
Joe Biden og kona Jill ble møtt av et jubelbrøl i Los Angeles under nattens valgkamparrangement. Foto: Frederic J. Brown/AFP

– Det kalles ikke supertirsdag for ingenting. Det er fortsatt tidlig, men det ser veldig bra ut. For noen dager siden erklærte kommentatorer og såkalte eksperter vår kampanje for død, men vi er i høyeste grad i live.

Gigantene gjenstår

Mens Biden dominerer i sør, leder Sanders i California. Her deles det ut 415 delegater, mer enn noen annen delstat.

Det vil trolig ta lang tid før de endelige resultatene blir klare i California. Flere velgere har hatt problemer med å stemme, og ifølge CNN har enkelte stått fire timer i kø. I syvende time la Sanders-kampanjen inn en formell klage hvor de krevde å utvide stemmetidene i områdene som ble påvirket av valgkaoset.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bernie Sanders er optimistisk under Supertirsdagens valgkamparrangement i Vermont.
Bernie Sanders er optimistisk under Supertirsdagens valgkamparrangement i Vermont. Foto: Charles Krupa/AP Photo

– Vi leder i Texas og vi vant Colorado. Jeg er forsiktig optimistisk med tanke på California, sier Bernie Sanders til øredøvende jubel på sitt valgkamparrangement i Vermont.

Utfallet i Texas er svært viktig, som med sine 228 delegater kun er slått av California. Sanders har lenge ledet på prognosene, men etter hvert som flere av stemmene telles opp er det nå Biden som har en knapp ledelse.

 • Alabama (52 delegater) - stenger 02.00
 • Arkansas (31 delegater) - stenger 02.30
 • California (415 delegater) - stenger 05.00
 • Colorado (67 delegater) - stenger 03.00
 • Maine (24 delegater) - stenger 02.00
 • Massachusetts (91 delegater) - stenger 02.00
 • Minnesota (75 delegater) - stenger 03.00
 • Nord-Carolina (110 delegater) - stenger 01.30
 • Oklahoma (37 delegater) - stenger 02.00
 • Tennessee (64 delegater) - stenger 05.00
 • Texas (228 delegater) - stenger 03.00
 • Utah (29 delegater) - 04.00
 • Vermont (16 delegater) - stenger 01.00
 • Virginia (99 delegater) - stenger 01.00

Sterkest i sør

Etter hvert som de første valglokalene stengte klokken 01 norsk tid, ble det fort klart at Biden hadde gjort et godt valg. Han vinner Alabama, Sør-Carolina og Virginia, mens Sanders tok en oppskriftsmessig hjemmeseier i hjemstaten Vermont.

De tidligere resultatene var godt nytt for Biden, som med seire i Alabama (52 delegater), Nord-Carolina (110) og Virginia (99) bygger videre på oppturen fra lørdagens seier i Sør-Carolina.

– Det føles godt. Jeg er usikker på hvor resultatene blir, men jeg har en god følelse, sier Joe Biden til CNN kort tid etter Virginia-prognosene. Biden er i Los Angeles, California – hvor det senere i natt deles ut hele 415 delegater.

Prognosene viser at Vermont-senator Bernie Sanders tar en selvskreven seier i hjemstaten. Vermont gir totalt 16 delegater.

Vermont-senator Bernie Sanders avgir stemme i hjemstaten. Som forventet ble det en solid seier for Sanders på hjemmebane.
Vermont-senator Bernie Sanders avgir stemme i hjemstaten. Som forventet ble det en solid seier for Sanders på hjemmebane. Foto: Alex Wong/AFP

Bygger videre på helgen

Bidens Supertirsdag-seier ville vært utenkelig for bare en uke siden. Den tidligere visepresidenten har lenge ligget langt bak Bernie Sanders på meningsmålingene, men etter lørdagens seier i Sør-Carolina endret dette seg.

Valgdagsmålinger fra flere delstater viser at mange velgere har bestemt seg for sin kandidat i løpet av de siste dagene. Dette er trolig godt nytt for Biden, som har vind i seilene etter seier i Sør-Carolina på lørdag og støtteerklæringer fra Pete Buttigieg og Amy Klobuchar på mandag.

– Vi vant Minnesota på grunn av Amy Klobuchar, sier en energisk Biden fra scenen i Los Angeles.

Bernie Sanders vant delstaten overlegent i 2016, men etter at Minnesota-senator Klobuchar ga sin støtte til Biden på mandag, er det den tidligere visepresidenten som kommer seirende ut under årets valg.

Dårlig nytt for utfordrerne

Prognosene er så langt dårlig nytt for Mike Bloomberg og Elizabeth Warren. Utover Bloombergs valgseier i Amerikansk Samoa, har ingen evnet å ta opp kampen mot forhåndsfavorittene Biden og Sanders. Bloomberg har brukt store summer på valgkamp i både Virginia og Nord-Carolina, men må se seg kraftig slått av Biden begge steder.

Til tross for de foreløpige prognosene, har Bloomberg humøret i behold.

– Jeg vet dere ikke er vant til å se en mann fra New York i Florida midt på vinteren, sier en lattermild Bloomberg på sitt valgmøte i West Palm Beach.

– Men i motsetning til presidenten, er jeg ikke her for å spille golf, eller for å gi hemmelig informasjon til Mar-a-Lago-medlemmer. Jeg er her fordi en seier i november startet i Florida.

I motsetning til Bloomberg, ligger Elizabeth Warren under sperregrensen i flere stater. Hun holder likevel motet oppe.

– Mitt navn er Elizabeth Warren, og det er jeg som skal slå Donald Trump, sier senatoren fra scenen i Detroit, Michigan, under Supertirsdag. Hun tilbringer kvelden i en stat som ikke skal til urnene nå, men først stemmer om en uke.

Til sammen skal 1357 delegater fordeles på Supertirsdag, omtrent en tredjedel av den totale delegatmengden. Nattens resultater vil trolig gi en pekepinn på hvem som blir demokratenes presidentkandidat i juli.