HÅPET Å KOMME TIL FASTLANDET: Skuffelsen blant flyktninger og migranter som oppdaget at de var lurt førte til opptøyer og konfrontasjon med opprørspoliti i Mytilini tirsdag. Foto: Øystein Bogen
HÅPET Å KOMME TIL FASTLANDET: Skuffelsen blant flyktninger og migranter som oppdaget at de var lurt førte til opptøyer og konfrontasjon med opprørspoliti i Mytilini tirsdag. Foto: Øystein Bogen

sammenstøt mellom politi og migranter:

Ferjeskyss-rykte endte med opptøyer på Lesvos

LESVOS (TV 2): Et falskt rykte om gratis ferjeskyss til Athen fikk et stort antall flyktninger og migranter til å vandre fra flyktningleiren Moria til havnebyen Mytilini på Lesvos tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da migrantene oppdaget at ryktet ikke stemte, brøt det ut opptøyer i byen.

Opprørspoliti ble sendt ut for å få kontroll over situasjonen, og det kom til håndgemeng med flyktninger og migranter som krevde å få komme over til fastlandet.

Tirsdagens uro er et resultat av de siste dagers spenning på øya og utålmodighet blant de mange tusen som lever under elendige forhold i leiren.

Kom med alt de eier

Tirsdag ettermiddag så det ut til at politiet var i ferd med å få kontroll over situasjonen, men flere flyktninger var fortsatt på vei fra flyktningleiren til hovedstaden Mytilini.

Avstanden er rundt fire kilometer. Store menneskemengder har kommet vandrende med det de har av bagasje og eiendeler i den tro at de endelig skulle komme seg vekk fra flyktningleiren på Lesvos og videre til fastlandet.

Lokalbefolkningen er oppgitt over situasjonen. En gruppe innbyggere i en landsby nær Moria planlegger aksjoner for å hindre flyktninger og migranter i å ta seg inn i landsbyen.

Folk som bor på øya mener det enorme antallet flyktninger som har slått seg ned på Lesvos, har ødelagt både økonomien og folks liv. Innbyggere TV 2 har snakket med, forteller at det har vært en bølge av kriminalitet de siste årene med ildspåsettelse, vold og annen kriminalitet.

De sier at politiet ikke har kapasitet til å passe på folks eiendommer og har tatt saken i egne hender.

Lokalbefolkningen holder pusten

Det er ikke meldt om nye ankomster av båtflyktninger til Lesvos tirsdag. Dette skyldes meget sterk vind og opprørt hav.

Innbyggerne holder imidlertid pusten og frykter hva som vil skje når været igjen blir bedre og tusenvis av flyktninger og migranter som venter i Tyrkia forsøker å krysse havet.

Etter at Tyrkia på torsdag åpnet grensene, har migranter og flyktninger strømmet til i håp om å komme seg til Europa. Mange prøver å ta seg over grensen i nærheten av den tyrkiske byen Edirne, mens andre legger ut i båter i håp om å komme seg til en av de greske øyene.

Videoopptak som ble publisert mandag viser at den greske kystvakten skjøt skremmeskudd mot båtflyktninger og brukte båtshaker for å få dem til å returnere til Tyrkia.

Se reportasje: