Anette Trettebergstuen utenfor stortinget ved løvebakken.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Anette Trettebergstuen utenfor stortinget ved løvebakken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Ap-topp lover «knallbra» Metoo-tale i Trondheim

Anette Trettebergstuen får likes fra en rekke sentrale Ap-politikere på et Facebook-innlegg om varsleren Sunniva Andreassen. Hun skal holde hovedtalen i Trondheim på kvinnedagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det blir garantert knallbra, for Sunniva er en viktig feministisk stemme og en dyktig politiker som mange vil både lære av, og bli inspirert av å høre på, skriver Trettebergstuen på sin Facebook-vegg.

Andreassen stod frem som en av varslerne mot Trond Giske i februar 2018, da hun fortalte om to hendelser fra da hun var 18 år og medlem av AUF. Giske har benektet seksuell trakassering, men beklaget sin oppførsel mot Andreassen.

Trettebergstuen, som er leder for Kvinnenettverket i Arbeiderpartiet, har lagt ut en faksimile av en nettsak på sin Facebook-side, der overskriften er at «Giske-varsler blir hovedtaler på kvinnedagen i Giskes hjemby».

I saken Trettebergstuen viser til blir Andreassens tale knyttet opp mot at Giske samtidig er aktuell for nye toppverv i Trøndelag Ap.

– Jeg tror omtrent samtlige nettaviser som har omtalt 8 mars arrangementet i Trondheim har omtalt det på denne måten. Hovedtaleren har faktisk et navn, hun heter Sunniva Andreassen, og hun skal tale i Trondheim, skriver Trettebergstuen.

Mann av huse

Nærmere 300 personer har likt Facebook-posten, blant dem Sunniva Andreassen selv.

–Tusen takk for støtten, Anette❤️💪🥰 Det betyr enormt mye. Både nå og underveis🙏, skriver hun.

Faksimile fra Ap-representant Anette Trettebergstuens Facebook-side.
Faksimile fra Ap-representant Anette Trettebergstuens Facebook-side.

–Trondheim bør gå mann (!) av huse for å høre henne! Mobiliser nå! Metoo bør absolutt bli det vannskillet som trengs, ikke noe tilbakeslag, takk, heter det i en av kommentarene.

Blant de mange som er positive til Trettebergsstuens innlegg er Trøndelags stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol, Oslo-representantene Espen Barth Eide og Marianne Martinsen, tidligere AUF-leder Mani Hussaini, Jonas Gahr Støres kommunikasjonssjef Jarle Roheim Håkonsen og LO-toppen Julie Lødrup.

– Jeg synes det er urettferdig at Sunniva kun er «giskevarsler» og ikke tas på alvor som en dyktig politiker, som hun er, utdyper Trettebergstuen til TV 2.

Den profilerte stortingspolitikeren kritiserer mediene for å lage konflikter av alt.

– Sunniva skal ikke til Trøndelag for å snakke om Giske. Jeg er helt sikker på at Giske også synes det er bra at Sunniva skal tale i Trondheim. Det er også urettferdig for ham at det fremstilles annerledes, sier Trettebergstuen tl TV2.

Giske vil ikke kommentere saken, men skriver i en sms at han er enig med Anette Trettebergstuen.

«Giske-støy»

Trettebergstuen har vært regnet som en av Giskes støttespillere, men i et intervju i Dagbladet mandag oppfordret hun Giske om å «sette partiet først», og sa hun «skulle ønske Giske lot Ap få ro».

Uttalelsen kommer kort tid før årsmøtet i Trøndelag Ap 20. – 22. mars, som skal velge nytt fylkesstyre. Giske er foreslått både som leder og nestleder. Et comeback i fylkeslaget betyr at Giske får plass i Aps mektige landsstyre.

– Det er Trøndelag som må velge den de best mener representerer det de vil være, men jeg kunne ønske Giske lot partiet få ro nå, ved å respektere det at støyen rundt ham ødelegger for oss, og sette partiet først, sa kvinnenettverkets leder til Dagbladet.

Faksimile fra Facebook-siden til Aps stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen
Faksimile fra Facebook-siden til Aps stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen

Partileder Jonas Gahr Støre gikk deretter ut med støtte til Trettebergstuen.

– Jeg deler bekymringen for at personkonflikter ødelegger for det politiske arbeidet. Og det er forståelig at lederen for kvinnenettverket tar opp bekymringen hennes medlemmer tar opp. Men det er opp til Trøndelag Ap å velge sine ledere, og jeg regner med at de tar ansvaret det er å velge en samlende leder for fylkespartiet, sa Støre til VG.

Tirsdag henviser Aps nestleder Hedia Tadjik til Støres uttalelse, og har ingen kommentar til TV 2 utover dette.

– Støyen kommer utenfra

Lederen for kvinnenettverket i Trøndelag Hildegunn Gutvik er enig i at støy rundt Giske ødelegger for Arbeiderpartiet.

– Ja, men jeg opplever at støyen i stor grad kommer utenfra, og det er ødeleggende. Det er ikke heldig for den lokale prosessen. Trøndelag Ap må få gjennomføre sine valg i fred, sier Gutvik til TV 2.

– Hva er årsaken til at det blir så mye oppmerksomhet om personstrid?

– Fordi pressen er veldig opptatt av det. I lokallagene i Trøndelag oppleves det annerledes.

Samtidig bekrefter hun at det fortsatt er stor uenighet i partiet om Giske.

– Noen blir opprørt av at Giske synes å få makt etter metoo-saken, og har ikke lagt det bak seg. Mens andre vektlegger at partiledelsen har sagt at Trond er velkommen til full deltagelse i partiet, sier Gutvik.

Hun synes det er fint at Andreassen skal holde hovedtalen i Trondheim 8. mars, og skal selv delta på arrangementet.

Vanligvis møter mellom to og tre tusen mennesker opp for å høre hovedtalen, opplyser 8. mars-komiteen til TV 2.