USTRAFFET: Den 29 år gamle norsk-marokkaneren har i mange år vært ansett som leder i den kriminelle gjengen Young Bloods. Nå risikerer han sin første fengselsstraff. Blant bevisene mot ham er en logo (innfelt) han har sendt til flere personer.
USTRAFFET: Den 29 år gamle norsk-marokkaneren har i mange år vært ansett som leder i den kriminelle gjengen Young Bloods. Nå risikerer han sin første fengselsstraff. Blant bevisene mot ham er en logo (innfelt) han har sendt til flere personer. Foto: Politiet

Ber om 8 års fengsel for utpekt gjengleder:

Mener denne logoen beviser at han ledet Norges farligste gjeng

OSLO TINGRETT (TV 2): Den utpekte gjenglederen (29) mener at Young Bloods er et medieskapt konsept. Politiet mener tvert imot at han selv har tatt navnet i bruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Holmlia-gutta», «Holmlia-gjengen» og «Young Bloods» er alle navn på et kriminelt miljø med base på Søndre Nordstrand i Oslo.

Politiet mener at gjengen mellom 2011 og 2013 vokste seg mektige i Oslos underverden.

– Miljøet gikk fra å være en vennegjeng til en fastere struktur med et hierarki, sier politiadvokat Nina Bakken i Oslo tingrett.

På toppen av hierarkiet stod en norsk-albaner som i dag er 29 år gammel, ifølge politiet. Mannen har aldri blitt domfelt og nekter selv for å være en gjengleder.

– Samtidig er det klart at han er en person som blir lyttet til og som nyter respekt. Det er ikke fordi han har makt over noen, men fordi han mener og gjør ting som det står respekt av, sier hans forsvarer Øyvind Bratlien.

Kan bli straffet

Denne uken avsluttes en flere uker lang rettssak i Oslo tingrett. Gjenglederen står tiltalt for å ha orkestrert et drapsforsøk på Furuset i 2012, samt en svært voldelig kidnapping på Holmlia i 2015.

Selv erkjenner 29-åringen å ha medvirket til hendelsen i 2012, men han har forklart at han slett ikke ønsket fornærmede drept. Kidnappingen i 2015 nekter han enhver befatning med.

Den utpekte gjenglederen var ikke selv til stede under verken drapsforsøket eller bortføringen, men han er tiltalt fordi påtalemyndigheten mener han medvirket ved å instruere andre.

Onsdag holdt statsadvokat Kirsti Guttormsen og politiadvokat Bakken sin prosedyre i retten. Der ba de om åtte års fengsel for norsk-albaneren.

Blant deres poenger var nettopp hans rolle i gjengmiljøet. Flere politifolk med kjennskap til miljøet har vitnet om dette i retten.

– Gjengen har tilgang på yngre og eldre gutter som er villige til å gjennomføre oppdrag for dem, sier politiadvokat Bakken.

– De som har gjort dette, var N.N. (gjenglederen) sine folk. De er ryggraden i gjengen, og de handler på hans ordre, sier hun.

Viste frem logo

Selv mener 29-åringen at Young Bloods er et medie- og politiskapt konsept, og at han selv bare er del av en kompisgjeng.

Også andre personer som politiet mener er Young Bloods-medlemmer, pleier i retten å nekte for at en slik gjeng eksisterer.

Blant bevisene påtalemyndigheten har lagt frem for å vise at Young Bloods er en reell gjengdannelse, er en logo som politiet har funnet på flere telefoner.

LOGO: Bak ørnen står det skrevet «Young Bloods», og logoen er funnet i korrespondanse mellom flere personer politiet mener er tilknyttet gjengen. Foto: Politiet
LOGO: Bak ørnen står det skrevet «Young Bloods», og logoen er funnet i korrespondanse mellom flere personer politiet mener er tilknyttet gjengen. Foto: Politiet

Logoen har påskriften «Holmlia», mens to faner bak en ørn er fylt ut med «Young» og «Bloods».

I tillegg har navnet Young Bloods blitt brukt i SMS-er mellom personer i miljøet før politiet begynte å bruke det.

Hentet fra rapgruppe

Gjenglederens forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, sier til TV 2 at logoen er hentet fra rapgruppen Dipset, som han sier er populær på Holmlia.

– Vi bestrider ikke at utgangspunktet for denne logoen kommer fra en rapgruppe, men den er bearbeidet ved at det er skrevet på «Holmlia» og «Young Bloods» i ettertid, sier politiadvokat Bakken.

Advokat Bratlien mener påstanden om åtte års fengsel for hans klient er helt feil.

– Påstanden har ikke forankring i fast høyesterettspraksis. Den vitner om dårlig juridisk skjønn og et ekstremt stort press for å få et synlig resultat. Saken har mange mulige utfall. Vårt syn vil retten få i morgen, sier Bratlien, som holder sin prosedyre torsdag.

Også tre andre menn med tilknytning til Young Bloods står tiltalt i saken. For dem har aktor bedt om fengselsstraffer fra to år og opp til fem år og seks måneder. De nekter alle straffskyld.