SKUFFET: Vebjørn Hegdal føler seg forbigått. Søndag tok han VM-gull i sprint i U23-klassen.
SKUFFET: Vebjørn Hegdal føler seg forbigått. Søndag tok han VM-gull i sprint i U23-klassen. Foto: Norges Skiforbund

Vraket verdensmester godtar ikke landslagets begrunnelse

Vebjørn Hegdal reagerer på at han ikke ble tatt ut i verdenscuptroppen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag ble Vebjørn Hegdal (22) U23-verdensmester i skøytesprint. Likevel er han ikke blant de 15 løperne som får gå verdenscupsprinten på Konnerud onsdag. Hegdal stusser over at han ikke ble tatt ut i troppen.

– Jeg tror de fleste er enige med meg at en U23-verdensmester i samme øvelse og stilart bør være selvskreven på nasjonal kvote i verdenscupen, sier Hegdal til TV 2.

Det er en oppgitt og frustrert sprinter TV 2 prater med på vei til flyplassen i Praha. Han skulle helst vært på plass på Konnerud.

– Jeg har fått en begrunnelse på hvorfor jeg ikke er i troppen, men jeg godtar den ikke. Det bygger nesten bare mer motivasjon. Jeg føler jeg er god nok. Å bli utelatt da er jævla kjedelig, sier Hegdal.

Henviser til uttakskriterier

Langrennssjef Espen Bjervig forstår at Hegdal er skuffet.

– Jeg har full forståelse for at han er skuffet over ikke å være i troppen, for han gikk et fantastisk bra renn, sier Bjervig.

– Prinsipielt kommenterer vi ikke enkeltuttak. Men premisset rundt uttaket er de skøytesprintene vi har hatt som er sammenlignbare. Det er Beitostølen, NM, skandinavisk cup og verdenscupen. Vi har rangert løperne ut fra de rennene. Det er rangeringen av den nasjonale gruppen, fortsetter Bjervig.

– Så per dags dato er ikke Hegdal blant de 15 beste sprinterne i Norge?

– Ikke ut fra de kriteriene vi har satt opp. Vi må følge de kriteriene. Per nå er han, gjennom sesongen, ikke rangert blant de 15 beste, sier Bjervig.

I Skiforbundets sesonginformasjon er følgende fem uttakskriterier satt for sprintrennet på Konnerud:

  • 1. Leder/vinner EC i hhv sprint (for Drammen) og distanse (for Holmenkollen) har friplass, det samme gjelder COC total.
  • 2. Resultater WC 2019/2020
  • 3. Resultater COC
  • 4. Løpere som er i god form vil bli prioritert da målsettingen er at løpere utenfor elitelandslag skal hevde seg blant de internasjonale løperne. Dermed behøver ikke sammenlagtlisten fra COC og EC være et absolutt ift uttaket.
  • 5. Skjønn

Som fersk verdensmester er det liten tvil om at Hegdal oppfyller punkt fire.

– Han viste absolutt form nå, men vi har rangert et uttak ut fra de skøyterennene som har vært: Beitostølen, NM og ScanCup. Jeg har ingen problemer med å skjønne at han føler han skulle gått på Konnerud, men vi må følge uttakskriteriene som er satt. Han har vist før at han har gått fort, og han kommer sikkert til å vise det igjen. Hegdal kommer til å få mange sjanser fremover. Han får krumme ryggen og fortsette å vise god form, understreker Bjervig.

– Skader ikke å endre et laguttak

Ifølge Hegdal ble troppen tatt ut lørdag, dagen før han tok VM-gull. Det synes han er merkelig.

– Hva skal man si? Det er skuffende. De tok ut laget på lørdag, men jeg synes det er dårlig og rart at de velger å gjøre et uttak på lørdag, med 15 plasser, når de vet at det er skøytesprint i både junior- og U23-VM. Det har vært spikret i to år nå. At de ikke tar seg til å vente til dagen etterpå når de sender sine beste U23-sprintere til Oberwiesenthal... Jeg kunne godt blitt hjemme og gått norgescup på Veldre Sag hvis jeg hadde visst at det var uttakskriteriet. Det er spesielt skuffende at jeg får høre at utøvere i Konnerud-troppen ikke fikk beskjed før søndag kveld etter at jeg hadde fått gratulasjoner fra dem. Jeg tenker at det ikke skader å endre et laguttak hvis ingen har fått beskjed om det. De sier de gjorde laguttaket på lørdag, men det er ugler i mosen når folk som er i troppen ikke får høre det før søndag kveld, forteller Hegdal.

Han tror han kunne gjort en god figur i verdenscupsprinten. Den nybakte verdensmesteren er sikker på at han hadde gått videre fra prologen.

– Jeg føler at jeg har et jævla bra skøytesprint-nivå inne. Jeg gikk en bra prolog i NM på Konnerud, men jeg hadde stang-ut i kvartfinalen. Jeg ble nummer fem i mitt heat. Jeg tror jeg kunne gjort det vel så bra på onsdag som flere av dem som er i den troppen, sier han.

For nasjonale sprintere med verdenscupambisjoner er Konnerud-helgen en gyllen mulighet til å måle krefter med de beste.

– Det er nasjonal kvote som er springbrettet vårt. Det er der flesteparten må få prøve seg. Skal man gå på internasjonal kvote må man levere når det er flere verdenscupløpere til stede på norgescup. Hvis ikke er det ikke godt nok. Det er vanskelig å slippe til. Nesten litt for vanskelig. Det var en stor mulighet for meg når sprinten i Drammen ble endret til skøytesprint, sukker Hegdal.