ETABLERTE: Joe Biden møter den innflytelsesrike borgerretighetsaktivisten og politikeren Al Sharpton i South Carolina.
ETABLERTE: Joe Biden møter den innflytelsesrike borgerretighetsaktivisten og politikeren Al Sharpton i South Carolina. Foto: Elizabeth Frantz/REUTERS

Afroamerikanerne reddet Biden – støtter de ham hele veien til Det Hvite Hus?

Etter en overlegen valgseier i Sør-Carolina har Joe Biden vind i seilene før supertirsdag. Nå håper den tidligere visepresidenten at afroamerikanske velgere kan blåse ham over målstreken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennom nederlagene i Iowa, New Hampshire og Nevada, har Joe Bidens melding vært krystallklar: Han har støtten fra afroamerikanere.

Afroamerikanere utgjør omtrent en femtedel av demokratiske velgere, og vil være avgjørende om partiet skal slå Donald Trump.

I Sør-Carolina fikk Biden rett, og dro inn 61 prosent av de afroamerikanske stemmene. Det var nok til å sikre en overlegen seier.

Bidens etterlengtede oppturen kom i grevens tid – like før supertirsdag.

Bidens trumfkort

Etter Bidens seier i Sør-Carolina står han med 54 delegater mot Bernie Sanders sine 60. På supertirsdag skal de sammen med Elizabeth Warren, Michael Bloomberg og Tulsi Gabbard kjempe om 1357 delegater på tvers av 14 stater.

Flere av disse statene, som California, Alabama, Nord-Carolina og Texas, har en stor andel afroamerikanske velgere, og kampen om disse kan bli avgjørende for hvem som kommer seirende ut av supertirsdagen.

Bernie Sanders er overlegen Joe Biden på mange områder. Senatoren fra Vermont har en svært engasjert velgerbase, et enormt budsjett og et gigantisk valgkampapparat. På ett viktig punkt kan Sanders derimot ikke måle seg med Biden – støtte blant afroamerikanske velgere.

Hva er det som gjør Biden så populær blant afroamerikanere? Hans rolle som visepresident under Barack Obama kan ikke undervurderes, og Biden har brukt sin tid i Det Hvite Hus for alt den er verdt under valgkampen.

Trekkes mot de moderate

Det er derimot ikke det eneste mange afroamerikanere liker ved Biden. I motsetning til den selverklærte sosialisten Sanders, er Biden en moderat kandidat, noe som historisk sett er populært afroamerikanske velgere.

I 2016 fikk Sanders flere stemmer fra hvite velgere enn den moderate Hillary Clinton, med 49.1 mot 48.9 prosent av stemmene. Blant afroamerikanere var Clinton overlegen, og fikk mer enn tre ganger så mange stemmer som Sanders. Resultat fra statlige valg viser det samme – afroamerikanske velgere foretrekker moderate fremfor liberale kandidater.

Bernie Sanders har så langt ikke klart å vinne over afroamerikanske velgere.
Bernie Sanders har så langt ikke klart å vinne over afroamerikanske velgere. Foto: Logan Cyrus

Afroamerikanere er fremdeles fattigere og tjener fortsatt mindre enn hvite. En kunne dermed tro at Sanders sine lovnader om gratis helsevesen og «politisk revolusjon» vil appellere til mange afroamerikanske velgere, men i Sør-Carolina valgte afroamerikanere igjen den moderate kandidaten.

En årsak til at afroamerikanere foretrekker moderate kandidater, er at de ofte er mer pragmatiske enn andre velgergrupper. En studie om politisk atferd viser at afroamerikanere er mer opptatt av hva de kan tape enn hva de kan vinne når de stemmer. Valgbarheten til en politisk kandidat er dermed ekstra viktig når afroamerikanerne avgir stemme, og her har Biden overtaket over Sanders.

Kampen om den afroamerikanske stemmen

Viktigheten av valgbarhet kan også illustrere Bidens overtak over andre moderate kandidater. De relativt ferske navnene Pete Buttigieg og Amy Klobuchar klarte aldri å etablere seg blant velgergruppen, og endte opp med 3 og 1 prosent av de afroamerikanske stemmene i Sør-Carolina.

Begge trakk seg etter delstatsvalget, og gir sin støtte til Joe Biden i et håp om å sikre en moderat utfordrer til Donald Trump.

Etter et svakt resultat i Sør-Carolina avsluttet Amy Klobuchar valgkampen. Nå støtter hun Joe Biden.
Etter et svakt resultat i Sør-Carolina avsluttet Amy Klobuchar valgkampen. Nå støtter hun Joe Biden. Foto: Patrick Semansky

En moderat demokrat som ikke har planer om å trekke seg er Michael Bloomberg. Den tidligere New York-ordføreren har brukt enorme summer på valgkamp, og supertirsdag er første gang mangemilliardæren står på stemmeseddelen.

Til tross for at Bloomberg støttet politiets omstridte stopp og søk-metode i sin tid som ordfører, har støtten blant afroamerikanske velgere økt de siste ukene. Bloomberg har fremstilt seg selv som den eneste kandidaten med muligheter til å slå Donald Trump, et budskap som fungerer godt blant pragmatiske, afroamerikanske velgere. Dette budskapet har blitt ytterligere forsterket av Bidens dårligere resultater i Iowa, New Hampshire og Nevada – plutselig fremstår Bloomberg som den mest «valgbare».

Mike Bloomberg har startet initiativet Mike for Black America under valgkampen. Det har gitt resultater.
Mike Bloomberg har startet initiativet Mike for Black America under valgkampen. Det har gitt resultater. Foto: Mark Felix/AFP

Bloombergs popularitet blant afroamerikanere kan være godt nytt for Bernie Sanders. Bloomberg stjeler først og fremst velgere fra Biden, noe som kan gi Sanders en uventet supertirsdag-seier i Texas.

Samtidig viser flere meningsmålinger at afroamerikanske velgere er mer splittet enn tidligere. Mens Biden er mer populær blant afroamerikanere generelt, knuser Sanders ham blant yngre afroamerikanere. Mangelen på afroamerikansk støtte var med på å koste Sanders nominasjonen i 2016 – skal han lykkes i 2020 må han overbevise en pragmatisk velgergruppe om at revolusjon er veien fremover.