KORONA-REDSEL: SAS og NHO Reiseliv frykter at nordmenn er redde for å bruke reiselivstjenester på grunn av korona-virus.
KORONA-REDSEL: SAS og NHO Reiseliv frykter at nordmenn er redde for å bruke reiselivstjenester på grunn av korona-virus. Foto: Frode Hoff / TV 2

KORONAVIRUSET:

Frykter nedbemanning og færre flyvninger

Koronaviruset fører til at folk vegrer seg for å bruke norske reiselivstjenester. Det kan tvinge bransjen til å permittere ansatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

SAS opplyste tirsdag at de reduserer antall avganger som følge av korona-viruset, og medgir at ansatte kan bli permittert.

Også NHO Reiseliv frykter konsekvensene av at nordmenn er redde for å feriere i eget land.

– Permittering vil alltid være en utvei hvis kundene uteblir. Her gjelder det også å trygge norske arbeidsplasser, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold.

Røde tall

Devold forteller om negative tall for reiselivsbransjen tirsdag.

– I dag er det én av tre hoteller som har røde tall. Mange av disse ligger i distriktene hvor det er store sesongsvingninger, og hvis korona nå fører til at starten av vår- og sommersesongen får lavere bookinger, kan det være veldig alvorlig for distriktshotellene, sier hun.

Hun forteller at NHO Reiseliv er kjent med åpne samtaler om eventuelle permitteringer på hoteller og restauranter i Norge.

– Åtte av ti hotellsenger er det nordmenn som sover i, så det aller viktigste er at vi slutter opp om eget land, sier Devold.

Administerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO reiseliv forteller om røde tall tirsdag.
Administerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO reiseliv forteller om røde tall tirsdag. Foto: Arne Rovick

Færre flyvninger

Kommunikasjonssjef i SAS, John Eckhoff, forteller at reiselysten har minsket både for privat- og businessreiser.

– Vi følger etterspørselen. Vi har allerede kansellert flyvninger til fastlands-Kina. Fra 5. mars kansellerer vi også flyvninger til Hong-Kong. Vi vurderer også fortløpende hvilke ruter vi skal nedskalere, sier han.

Nå er ruter i Skandinavia og Europa til vurdering.

– Det betyr at vi kan fly noen dager i uken, men med færre avganger. Det blir Skandinavia og Europa vi skal se på nå. Vi vil varsle kundene våre om dette, og de fleste må kanskje booke til en annen dag eller tidspunkt, sier Eckhoff.

Trafikktallene fra SAS kommer først på fredag, men Eckhoff sier at det har vært en påvirkning.

– Når vi går ut med denne meldingen har det vært en påvirkning. For oss er det viktig å være forberedt og ta et tiltak når etterspørselen til flyreiser synker, sier han.

Nedbemanning vurderes

Eckhoff opplyser også at nedbemanning er et av tiltakene som nå vurderes løpende.

– Ja, det er et ledd i kostnadskuttene som vi er nødt til å innføre nå. Når inntektene blir færre av mindre flyvning, må vi også gjøre noe med kostnadsnivået vårt. Da er det blant annet administrasjonen og kutte ned på ikke-kritiske tiltak, sier han.

– Kan det blir varig nedbemanning?

– Det er for tidlig å si noe om nå. Hele verden føler seg litt frem på hvordan vi skal løse den situasjonen vi er oppi, sier Eckhoff.

– Hvor alvorlig er dette for flybransjen?

– Det er vanskelig å si. Det kommer an på utbruddets art, hvor lang tid det tar og når folk har lyst til å reise igjen. Vi håper jo det skjer så fort som mulig, sier Eckhoff.

– Selvfølgelig er vi bekymret

Det historiske hotellet Bekkjarvik Gjestgiveri har allerede fått kjenne på konsekvensene av koronaviruset.

BEKYMRET: Ørjan Johannessen, kokk på Bekkjarvik Gjestgiveri, er bekymret for tiden fremover.
BEKYMRET: Ørjan Johannessen, kokk på Bekkjarvik Gjestgiveri, er bekymret for tiden fremover. Foto: Berit Roald

– Allerede nå ser vi at de bedriftene som gjerne har utenlandske samarbeidspartnere har avlyst noen av kursene sine hos oss, sier Ørjan Johannessen, verdensmester i kokkekunst, og kokk på Bekkjarvik Gjestgiveri.

Han forteller at mange av kundene hotellet har hatt gjennom flere år nå er varsomme med å gjøre ting de tidligere har gjort.

– Selvfølgelig er vi bekymret for tiden fremover, for vi vet jo aldri hvilken effekt dette kan ha. Vi håper jo at nordmenn kan bruke Norge, og Distrikts-Norge, mer enn de har pleid å gjøre, sier Johannessen.

Også Bekkjarvik Gjestgiveri frykter for de økonomiske konsekvensene.

– Man må jo ta forbehold. Mister man mye gjester er det et økonomisk aspekt i det også. Da må man begynne å se på bemanning, og andre kostnader ved å drive et slik hotell, sier Johannessen.