MULIG SMITTE: Dette cruiseskipet skulle egentlig ha forlatt Haugesund mandag kveld.
MULIG SMITTE: Dette cruiseskipet skulle egentlig ha forlatt Haugesund mandag kveld. Foto: Arild Karlsen

Mulig koronasmitte på cruiseskip:

Passasjerene har vært i land

HAUGESUND/OSLO (TV 2): Cruiseskipet AIDAaura fra Tyskland ligger til kai i Haugesund i påvente av svar på prøver fra to passasjerer som kan være smittet med koronavirus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en uttalelse fra Karmsund Havn og Haugesund kommune publisert sent mandag kveld, kommer det frem at cruiseskipet AIDAaura har bedt om å få ligge til kai til tirsdag, da to av deres passasjerer har blitt testet for koronavirus.

– Vi fikk en melding i går kveld fra skipets agent om at det var to personer om bord som muligens hadde koronavirus-sykdom og de ville få testet dem så fort som mulig, sier smittevernlege Teis Qvale i Haugesund kommune til TV 2.

Det var NRK som først meldte om saken.

Symptomfrie

Qvale var selv i kontakt med de to passasjerene klokken 20 mandag kveld. Han sier til TV 2 at de to personene mandag kveld fremstod som symptomfrie, men at de har hatt symptomer under turen.

Smittevernlegen sier at han opplevde stemningen på skipet som bra, da han var om bord mandag kveld.

– Det var ingen tegn til panikk eller uro, sier han.

TV 2 har snakket med to passasjerer på skipet, som forteller at stemningen om bord er god og at de opplever at de har fått god informasjon av kapteinen

Smittevernlege Teis Qvale.
Smittevernlege Teis Qvale. Foto: Gunnar Ringen Johansen, TV 2

I karantene

De to som har blitt testet for koronavirus har hatt nærkontakt med en tredje tysk person, som har fått påvist smitte.

– De to passasjerene er i karantene i lugaren og vil være det inntil vi har fått svar på prøvene, sier smittevernlegen.

– Har de vært i land?

– Jeg har fått forståelse av at de har vært i land, men når de er symptomfrie er det forholdsvis liten risiko for lokalbefolkningen, så det er ingen grunn til uro, sier han.

– Betyr det at du går ut fra at de ikke er smittet av korona?

– Det vet jeg ikke, det får vi avvente å se hva prøvene viser, men så lenge de ikke hoster og har symptomer, så er det forholdsvis liten smittefare for omgivelsene.

I en pressemelding opplyser Haugesund kommune at bevegelsene til de to passasjerene er kartlagt. De har ikke vært på organisert tur.

– Passasjerene har tatt shuttlebuss inn og besøkt Haugesund sentrum. Smittefaren vurderes som liten, skriver kommunen på sine nettsider.

Venter prøvesvar

Skipet har kommet direkte til Haugesund fra Hamburg i Tyskland, ifølge Karmsund havn. Cruiseskipet var også i Norge i forrige uke.

Kommunen og Karmsund Havn er i tett dialog med rederiet Aida Cruises, opplyser kommune. Haugesund kommune opplyser at de følger Folkehelseinstituttets anbefalinger og følger situasjonen nøye.

Cruiseskipet har rundt 1.200 passasjerer om bord, og skulle lagt fra kai i Haugesund klokken 17 mandag.

– Prøvene ble sendt med ekspress til Haukeland i går kveld og blir sannsynligvis analysert klokken 08 i dag morges, sier Qvale.

Han anslår at svar på prøvene vil foreligge klokken 15 tirsdag ettermiddag.

– Hvordan vurderes smittefaren for de andre passasjerene på cruiseskipet?

– Foreløpig avventer vi svaret på prøvene, så inntil videre må vi bare avvente og si, sier Qvale.

FRA TYSKLAND: Cruiseskipet kom fra Hamburg, og skulle etter planen videre til Bodø, opplyser Karmsund havn. Foto: Tor André Johannesen.
FRA TYSKLAND: Cruiseskipet kom fra Hamburg, og skulle etter planen videre til Bodø, opplyser Karmsund havn. Foto: Tor André Johannesen.