Sandnes  20180803.
Ordfører i Sandnes Stanley Wirak og varaordfører Pål Morten Borgli under langrenn på Blinkfestivalen i Sandnes sentrum. 
Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix
Oslo 20200204. 
Statsminister Erna Solberg  i en duell med Jonas Gahr Støre om svart økonomi, Fagforbundet og NTL arrangerer møtet.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Fylkesleder om Ap-krisen: – Hvorfor er vi et parti?

Fylkeslederen i Rogaland Ap mener sitt eget parti mangler et tydelig prosjekt. Nå forklarer Støre hva prosjektet er: – Å ta i bruk de mulighetene mennesker kan skape sammen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Over seks år i opposisjon og bråk på borgerlig side til tross: Pilene peker nedover for Arbeiderpartiet, den gamle ørnen i norsk politikk. Nå sier fylkesleder Stanlay Wirak rett ut at partiet mangler et tydelig prosjekt.

Et og et halvt år før stortingsvalget sliter Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet med å få taket på velgerne.

Den ferske målingen i mars som Kantar har laget for TV 2 viser at Arbeiderpartiet er den største taperen med en tilbakegang på 2,7 prosentpoeng til 21,5 prosent.

Det er den laveste oppslutningen partiet har hatt siden Giske-saken for to år siden.

Bare 62 prosent av velgerne som temte på Arbeiderpartiet i 2017 sier at de ville gjort det samme i dag.

Fylkeslederen i Rogaland, Stanley Wirak, mener Arbeiderpartiet mangler et tydelig prosjekt.

– Hvorfor er vi et parti? Hvor ble det av Arbeiderpartiet?, sier Wirak.

Han tror velgerne ikke kjenner igjen Ap som et parti som er opptatt av det folk er opptatt av, og at parti lider under at de favner for vidt.

– Folk blir usikre. Hva mener Ap? Hva vil vi?

Den analysen var også Aps analyse da partiet tapte valget i 2017.

– Det politiske prosjektet Arbeiderpartiet gikk til valg på ble for utydelig, sa partisekretær Kjersti Stenseng.

GÅR AV: Stanley Wirak gir seg som fylkesleder dette året.
GÅR AV: Stanley Wirak gir seg som fylkesleder dette året. Foto: Terje Pedersen

Slik han ser det bør Aps prosjekt være åpenbart.

– Arbeiderpartiet må være industripartiet. Et parti som er på linje med fagbevegelsen og skaper forutsigbarhet for oljenæringa, sier fylkeslederen.

Han har lite til overs for krefter i partiet som tar til orde for å flytte iskanten lenger sør, som betyr å begrense leteområde til oljenæringen i Barentshavet.

– Grensa som ligger der i dag har fungert helt utmerket. La den ligge der den ligger. Vi må forstå hva det er vi lever av her i dette landet, sier Wirak.

Fylkeslederen i Trøndelag Ap, Per Olav Hopsø, mener «tallene er elendig».

– Min frykt er at vi skal stabilisere oss på dette og rundt 25 prosent er også for lavt, sier Hopsø til TV 2.

– Vi må rett og slett skjerpe oss, og kan ikke skylde på noen andre.

Han mener hele partiet har et ansvar med å kommunisere et budskap.

– Vi har akkurat hatt et lokalvalg med mange budbringere. Det gikk bra noen steder og dårlig andre. Vi må ha troen på partiet og våre verdier. Faren nå er at vi går i den samme tralten og ikke gjør endringer. Vi har vært seks år i opposisjon og det har vært turbulent for de borgerlige.

– Tror du velgerne ser et tydelig prosjekt?

– Nei, spør du ordførerne og fylkeslederne får du helt sikkert også ulike svar. Nå må vi tydeliggjøre hvordan vi vil styre landet, sier Hopsø.

Støre: Dette er Aps prosjekt

Jonas Gahr Støre mener meningsmålingen er altfor dårlig. TV 2 utfordrer han på «hva det politiske prosjektet helt konkret er».

– Det er jo å ta i bruk de mulighetene mennesker kan skape sammen. Tanken om et rettferdig velferdssamfunn, hvor vi alle får trygghet og at vi sammen skaper nye jobber. Vi skal kutte klimautslipp på 2020-tallet. Det er et ansvar Norge har, men jeg tror vi kan gjøre det med optimisme, fordi vi kan skape nye jobber om vi går sammen. Det er et stort prosjekt, og det skal vi vise er troverdig og at vi kan føre an i.

– Hvor godt føler du at det prosjektet blir oppfattet av velgerne nå?

– Når vi reiser rundt og får anledning til å snakke, og bruke mer enn syv sekunder, hvor vi kan svare på spørsmål og møte folk, så opplever jeg det.

LO-lederen: Dette er Aps prosjekt

– Dette er altfor dårlig, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen om målingen.

Han sier dette om Ap-strategien: Vi skal være vanlige folk sitt interesseparti.

– Man skal være vanlig folks interesseparti og konsekvent legge vanlige folks interesser og perspektiv til grunn, særlig når vi ser hvordan ulikhetene vokser under denne regjeringen, sier Gabrielsen.

LO-SJEF: Hans-Christian Gabrielsen.
LO-SJEF: Hans-Christian Gabrielsen. Foto: Borgen, Ørn E.

Giske-strid

Ap har ikke ligget lavere på TV 2s målinger siden Giske-saken preget nyhetsbildet på nyåret i 2018. Fylkesleder Stanlay Wirak tror det også er bråket rundt den tidligere Ap-nestlederen som slår inn på målingene.

– Vi kommer oss ikke ut av denne konflikten som har pågått så lenge. Jeg kan i hvert fall si at for Rogaland Ap sin del så er vi trøtt og lei av denne konflikten. Vi må komme oss videre, sier Wirak til TV 2.

Den siste tiden har Giske igjen preget nyhetsbildet. Denne måneden skal det nemlig avgjøres om Giske gjør comeback og blir en del av ledelsen til Trøndelag Ap. Det har skapt debatt både i og utenfor parti. Denne debatten bør ikke Ap bidra til mener fylkeslederen.

– Nå er det nok! Nå må de som er tjent med å holde denne debatten levende sette seg sammen og vurdere hva som er viktigst: fortsette å diskutere Trond, eller jobbe for å bygge tillit hos velgerne, sier Wirak.

Han mener Trøndelag Ap skal få velge sin ledelse i fred, uten innblanding.

Dages fylkesleder i Trøndelag, Per Olav Hopsø, mener det i Trøndelag er politikken som står i fokus.

– I media diskuterer man personkabeler, men her i Trøndelag er det et stort politisk engasjement, sier Hopsø-

– Ikke helt i vater

Fylkesleder i Østfold Ap, Stein Erik Lauvås, synes det er underlig at partiet ikke klarer å heve seg etter seks år i opposisjon. Spesielt med tanke på at de sakene Ap prioriterer også er de samme sakene som de fleste undersøkelser viser at flest velgere setter høyt.

– Dette er sakene vi leverer på, og som burde nå frem til folk, sier Lauvås.

Også han tror at partiet fortsatt får svi for konfliktene som først kom opp etter valgnederlaget i 2017, og deretter varslersakene mot Trond Giske.

– Selv om dette er lenge siden nå, så henger det nok igjen et inntrykk om at vi er et parti som ikke er helt i vater. Jeg mener jo at vi er det nå, sier fylkeslederen.