UROLIG: Dennis Asbjørnsen forteller at han ble urolig da han fikk denne meldingen fra FHI etter en reise til Dubai.
UROLIG: Dennis Asbjørnsen forteller at han ble urolig da han fikk denne meldingen fra FHI etter en reise til Dubai. Foto: Privat / TV 2

Dennis (22) kom hjem fra ferie i Dubai – så fikk han denne meldingen fra «FHI»

Både Oslo kommune og FHI advarer nå mot ulike korona-svindlere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i et innlegg på Facebook at Oslo kommune nå kommer med advarselen.

«Vi er blitt gjort oppmerksomme på at personer som oppgir seg for å være helsepersonell fra kommunen har bedt om å komme inn for å teste innbyggere for koronasmitte», står det videre i innlegget.

Kommunen påpeker at disse ikke er fra kommunen, og at de ikke bør slippes inn.

«Oslo kommune foretar ikke tilfeldige besøk i forbindelse med kornaviruset. Det vil ikke bli gjort hjemmebesøk for test av koronasmitte uten at det er gjort en avtale», skriver kommunen videre.

Politianmeldt

Kommunikasjonssjef i Oslo kommune, Hanne Gjørtz, sier til TV 2 at de så langt kun har fått melding om ett tilfelle. Dette tilfellet er politianmeldt.

– Svindlere har oppgitt seg for å være helsepersonell og sagt at de skulle teste en bruker i hjemmetjenesten for korona-viruset. Vedkommende ble sluppet inn i hjemmet. Vi har valgt å gå ut og advare mot dette for å forhindre at det skjer og advare brukerne våre, sier Gjørtz.

Kommunikasjonssjefen ønsker ikke kommentere alderen på brukeren som ble utsatt for den nevnte hendelsen.

Falske tekstmeldinger

Like før klokken 13.30 opplyser Folkehelseinstituttet om falske tekstmeldinger som sendes ut i forbindelse med koronaviruset.

– Vi har fått melding om at det er sendt ut SMS til enkeltpersoner fra oss, der mottaker får beskjed om at de kan ha koronavirus og bør kontakte lege, skriver FHI på Twitter.

Har du mottatt en slik melding? Tips TV 2 her!

Dette er en falsk melding, opplyser instituttet.

– FHI bruker per nå ikke SMS i henvendelser til folk som bes kontakte helsetjenesten, skriver FHI.

– Ble urolig

Én av de som mottok en slik melding var 22 år gamle Dennis Asbjørnsen fra Stavanger. Etter å ha kommet hjem fra en ferie i Dubai, tikket følgende melding inn på mobilen til 22-åringen:

«Viktig informasjon til alle reisende siste måned. Du kan være utsatt for koronaviruset, hold deg isolert og ta kontakt med legevakten så fort som mulig.»

Det var VG som omtalte Dennis sin historie først.

Til TV 2 forteller Dennis at han umiddelbart ringte til legevakten i Stavanger.

– Jeg ble urolig, og ville vite hva meldingen innebar. Legevakten ble veldig overrasket og det var helt ukjent for dem, sier han.

– Forvirrende

22-åringen skulle egentlig på jobb, og lurte derfor på om han kunne dra på jobb som normalt. Legevakten sa han skulle se bort i fra meldingen, og dra på jobb.

Dennis var imidlertid sikker på at meldingen var ekte, og ble derfor veldig usikker.

– Jeg synes det var forvirrende, fordi meldingen var veldig direkte. Det skaper en uro, sier han.

– Ikke slipp dem inn

Også i Verdal kommune opplever man at personer som utgir seg for å være helsepersonell går fra dør til dør, og ber om å få teste innbyggere for koronaviruset.

– Disse er ikke fra kommunen og bør ikke slippes inn, sier kommunalsjef Anne Kari Haugdal i Verdal kommune til Trønder-Avisa.

Personene har opplyst at de er lege og sykepleier fra hjemmetjenesten, og at de er i kommunens smittevernteam på befaring.

Haugdal understreker at Verdal kommune ikke gjennomfører tilfeldige besøk i forbindelse med koronautbruddet, og at det ikke blir gjort hjemmebesøk uten avtale.