Mesterkokkens myke vårruller
Tidligere verdensmester i kokkekunst, Bent Stiansen, heier på myke vårruller med et utvalg av fyll og sauser som den nye og sunne fredagskosen – eller til en litt mer eksotisk hverdagsmiddag.
Myke vårruller fylt med soyamarinert ørret, syltede grønnsaker, friske salater og dressinger
(Til 4 personer)
Du trenger:
• 500 g ørretfilet uten ben og skinn
• 2 ss sukker
• 2 ss salt
• 1 pakke rispapir, ev. tortillas eller lefser
• 1 pose vasket salat i biter
• 2 avocado i biter
• 1 potte koriander
Slik gjør du:
Bland salt og sukker og vend ørretfileten i blandingen. La fisken sukker/salte seg i 15 minutter.
Vask av saltet og skjær fileten i ½ cm tykke strimler. Pensle med soyamarinaden og la ørretstrimlene marinere i 10 minutter. Legg dem i en bolle. I en annen har du marinerte grønnsaker, i en tredje forskjellige salater, i en fjerde biter av avocado, i en femte hakket koriander, samt en til tre sauser.
Sett en stor bolle med lunkent vann midt på bordet og dypp rispapiret i vannet i 5 sekunder. Legg rispapiret på din tallerken og legg på det fyllet du liker. Legg på en av sausene og rull rispapiret med fyll sammen til en myk vårrull. Spis med fingrene.
Soyamarinade
Du trenger:
• 1 dl Ketjap manis, søt indonesisk soya
• ½ lime saften og revet skall
• 1 ts revet frisk ingefær
• 1 ts finhakket chili
• 1 ss hakket frisk koriander
• 1 ts finhakket hvitløk
• 2 ss vanlig soyasaus
• 1 ts sesamolje
Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle og la den stå noen minutter å trekke til seg smak før den brukes.
Peanøttsaus
Du trenger:
• ½ glass grovt peanøttsmør
• ½ glass vann
• Halvparten av soyamarinaden
Kok opp vannet og ha i peanøttsmør og marinade. Varm forsiktig og rør til alt blir en smidig saus. Sausen holdes best varm i vannbad, siden den brenner seg fort på platen.
Syltede grønnsaker
Marinade:
• 1 dl klar eddik ( 7 %)
• 1 dl sukker
• 1 dl vann
• 5 skiver av ingefær
• 1 sitrongress
• 1 sint chili
• 2 ss fiskesaus
• 2 ts sesamolje
• 400 g assorterte harde grønnsaker som gulrot, bønner, løk etc.
Start med å skrelle grønnsakene og skjær dem i små biter. Kok opp alle ingrediensene til marinaden og hell den varm over grønnsakene. La dem marineres til de blir kalde.
Tzatziki
Du trenger:
• 1 agurk
• ½ l yoghurt naturell
• 2 fedd hvitløk
• 1 ss sitronsaft
• 1 ss hakket persille
• salt og pepper
Det tar et halvt døgn å lage en god tzatziki.
Start med å sile av yoghurten. Legg et kjøkkenhåndkle eller et stort kaffefilter i en sil og sett det over en bolle.
Ha i yoghurten og plassér den i kjøleskapet natten over.
Nå renner 50 prosent av væsken ut og tilbake er en tykk smakfull yoghurt.
Del agurken på langs og skrap ut den vannete frøkjernen. Riv agurken på rivjern og press ut alt vannet med hendene.
Agurken puttes i en bolle sammen med avrent yoghurt, finhakket hvitløk og persille. Blandes godt og smakes til med litt sukker, sitronsaft, salt og pepper.
Tomat- og ingefærsaus
Du trenger:
• 2 ss olivenolje
• 1 dl finhakket sjalottløk
• 2 fedd finhakket hvitløk
• 1 boks hakkede tomater
• 2 ss hvit vineddik
• 2 ss sukker
• 2 ss revet ingefær
• ½ potte koriander
Varm opp oljen og fres løk og hvitløk til den blir blank i to minutter.
Tilsett hakkede tomater, eddik, sukker og ingefær og kok sausen ned til det halve. Smak til med salt og pepper og hakket frisk koriander. Vi vil at denne sausen skal være sur-søt.