SKJEBNEVALG: Sanders-supportere samlet i Los Angeles 1. mars. Vermont-senatoren ligger foreløpig godt an i nominasjonsvalgkampen.
SKJEBNEVALG: Sanders-supportere samlet i Los Angeles 1. mars. Vermont-senatoren ligger foreløpig godt an i nominasjonsvalgkampen. Foto: David Mcnew/Getty Images/AFP

Dette skjer på «Supertirsdag»

Tirsdag avlegger 14 amerikanske delstater sine stemmer i demokratenes nominasjonsvalgkamp. Det er klart for «Supertirsdag».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dagen som regnes som den aller viktigste i Demokratenes nominasjonskamp er her: «Supertirsdag».

Hele 14 stater avholder valg denne dagen. I tillegg avholdes folkemøte, eller såkalt caucus, i det amerikanske territoriet Samoa.

Samtidig åpnes det for at demokrater bosatt i utlandet kan avgi sin stemme til og med 10. mars.

Så langt er det avholdt nominasjonsvalg i fire stater, henholdsvis Iowa, New Hampshire, Nevada og South Carolina.

Hvorfor er Supertirsdag så super?

Hvem som går av med seieren i partiets nominasjonskamp, avgjøres først under landsmøtet som avholdes i Milwaukee 13. til 16. juli.

Kandidaten som da får støtte fra minst 1991 delegater, blir Donald Trumps utfordrer i presidentvalget i november.

I løpet av supertirsdagen skal til sammen 1357 delegater fordeles. Det vil si at man allerede nå vil få et tydelig bilde av hvordan delegatene vil fordele seg i juli.

 • California
 • Utah
 • Colorado
 • Minnesota
 • Oklahoma
 • Texas
 • Arkansas
 • Tennessee
 • Alabama
 • North Carolina
 • Virginia
 • Massachusets
 • Maine
 • Vermont

I tillegg avholder Samoa, som er amerikansk territorie, caucus. Det åpnet også for at demokrater som bor i utlandet kan avgi stemme til og med 10. mars.

Hva kan vi vente oss?

Fem kandidater er fortsatt med i kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat, men det ser i realiteten ut til at det står mellom Bernie Sanders og Joe Biden.

I tillegg til de to er det Elizabeth Warren, Michael Bloomberg og Tulsi Gabbard som fortsatt ønsker å ta opp kampen mot Donald Trump i november.

Det er vanskelig å spå utfallet av tirsdagens nominasjonsvalg. Blant annet annonserte Pete Buttigieg søndag at han trekker seg fra nominasjonsvalgkampen. Dermed er det stor spenning rundt hvilken kandidat som får flest av stemmene som ellers ville gått til han.

Mandag annonserte også Amy Klobuchar at hun trekker seg, og heller stiller seg bak Joe Biden.

Nettstedet FiveThirtyEight mener det mest sannsynlige er at ingen skaffer seg flertall til landsmøtet i Milwaukee i juli. Valget i South Carolina, der Biden vant med overveldende støtte fra afroamerikanerne, styrket ifølge dem den spådommen.

Hva skjer etter Supertirsdag?

10. mars skal ytterligere 365 delegater velges i seks delstater, blant dem Michigan og Mississippi.

17. mars kjemper kandidatene om 577 delegater i fire delstater, blant dem Florida.

De siste delstatene holder nominasjonsvalg 2. juni.

På Demokratenes landsmøte i Milwaukee 13. til 16. juli skal delegatene avgi sine stemmer på kandidatene som da står igjen. Dersom ingen av kandidatene får 1991 stemmer eller mer, som er flertallet som skal til for å gå av med seieren, kommer 775 såkalte «superdelegater» inn i bildet.

Dersom det blir tilfellet, blir det ytterligere en avstemming der delegatene og superdelegatene avgir sine stemmer i en ny voteringsrunde, skriver New York Times. Også i denne runden kreves at en kandidat får over halvparten av stemmene for å gå av med seieren.

Superdelegatene er ikke valgt gjennom nominasjonsvalg og avgjør selv hvem de vil stemme på.

Hva håper Republikanerne?

I realiteten står president Donald Trump uten motstandere fra det republikanske partiet frem mot presidentvalget 3. november. Mens det foreløpig er helt åpent hvem som blir Demokratenes presidentkandidat, er Trump selv klar på hvem han ønsker å kjempe mot.

Under nominasjonsvalget i South Carolina, kunne nemlig også Republikanerne stemme. Da ønsket presidenten at de skulle stemme på sosialisten Sanders.

USA-kommentator Eirik Bergesen trekker paralleller mellom Sanders og Jeremy Corbyn, som gjorde det godt hos unge velgere i Storbritannia, slik Sanders gjør i USA.

– Men han lå litt for langt til venstre, og det kan også vise seg å stemme i USA, forklarer han.

LEDER AN: Bernie Sanders ligger godt an, men vil han få nok stemmer under landsmøtet i juli?
LEDER AN: Bernie Sanders ligger godt an, men vil han få nok stemmer under landsmøtet i juli? Foto: David Mcnew/Getty Images/AFP

Har Demokratene en sjanse mot Trump?

Dersom demokratene skal ha en sjanse i kampen mot Trump, er det avgjørende at partiet samler seg bak én kandidat til slutt, mener Bergesen. Under nominasjonsvalgene for fire år siden nektet Bernie Sanders å gi opp selv etter at det var matematisk umulig for ham å ta igjen ledelsen Hillary Clinton hadde. Det skapte uro innad i partiet og bidro trolig til å ødelegge Clintons sjanse til å vinne valget.

– Vi vet at det heter i amerikansk politikk at «Democrats fall in love, Republicans fall in line». Vi vet akkurat hva republikanerne og partiledelsen tenkte om Trump under den forrige presidentvalgkampen. De stilte 17 motkandidater mot han, men endte med å holde seg for nesen og stemme på han til slutt likevel, sier Bergesen.

Det har derimot ikke Demokratene like lett for å gjøre, mener USA-kommentatoren.

– Det er egentlig veldig enkelt hvis de klarer å samle seg, men basert på det vi har sett til nå blir det kjempevanskelig. Så Supertirsdag, og dagen etter Supertirsdag blir den første ordentlige testen på det, sier han.