Pete Buttigieg ute av presidentkappløpet

Demokraten Pete Buttigieg trekker seg fra nominasjonskampen. Natt til mandag takket han sine støttespillere og uttalte at det viktigste er å få en ny, demokratisk president.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere ordføreren i South Bend, Indiana, den første åpne homofile presidentkandidaten i USAs historie, trekker seg fra nominasjonskampen.

Natt til mandag talte han til sine tilhengere i hjemstaten Indiana.

Etter å ha fått en varm klem av ektemannen sin som ønsket han velkommen på scenen takket Buttigieg sine jublende tilhengere.

– Vi sendte en beskjed til alle barn der ute som lurte på: om det som gjør dem annerledes, gjør at deres skjebne er å være mindre. For dem å se at en som en gang følte det på samme måten kan bli en ledende, amerikansk presidentkandidat med sin ektemann ved sin side, sa Buttigieg.

Etter han hadde fortalt om det han omtalte som en vanskelig avgjørelse, kom også med en støtteerklæring til de gjenværende demokratiske kandidatene, som han ga sin fulle støtte.

– Jeg vil ikke lenger forsøke å bli demokratenes presidentkandidat, men jeg vil gjøre alt i min makt for at vi får en ny demokratisk president, sa han.

Flere seire

Det skjer i etterkant av et knusende resultat i Sør-Carolina, der Buttigieg kun endte opp med 8,2 prosent av stemmene.

Den tidligere Afghanistan-veteranen vant nominasjonsvalget i Iowa, og tok andreplassen i New Hampshire.

Politisk står han for en liberal-demokratisk politikk, som har vært svært populær blant mange hvite demokrater.

Han har derimot slitt med å fenge den afroamerikanske gruppen med demokratiske velgere, noe som resultatet i Sør-Carolina er et godt eksempel på.

Norske Pete

Pete Buttigieg hevder å snakke hele syv forskjellige språk – deriblant norsk. Han sier han lærte seg norsk for å kunne lese forfatteren Erlend Loe sine bøker.

Men han har selv innrømmet at han har begynt å glemme mye av det norske språket.

I forkant av nominasjonsvalget i Nevada ble Pete Buttigieg utfordret av CNN til å demonstrere norskkunnskapene sine. Han skulle oversette det amerikanske uttrykket «what happens in Vegas, stays in Vegas» til norsk, og da svarte han på denne måten:

– Det som skjedde på Vegas, skal ligge der.