FØLGER ETTER: Administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth og medisinsk direktør Hilde Myhren ved Oslo universitetssykehus informerte om skjerpede karanteneregler søndag kveld. Kort tid etter kommer skjerpede regler for alle helse- og omsorgsansatte..
FØLGER ETTER: Administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth og medisinsk direktør Hilde Myhren ved Oslo universitetssykehus informerte om skjerpede karanteneregler søndag kveld. Kort tid etter kommer skjerpede regler for alle helse- og omsorgsansatte.. Foto: Terje Bendiksby

Nye karanteneregler for helseansatte som har reist: – Vær hjemme fra jobb

Søndag kveld kommer Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet med noe regler for helse- og omsorgsansatte som har vært i områder med vedvarende spredning av koronaviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vær hjemme fra jobb i 14 dager etter hjemkomst, lyder beskjeden fra Folkehelseinstituttet søndag kveld.

Fra og med nå av vil alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten som har vært i områder med vedvarende spredning av koronaviruset covid-19, bli bedt om å være hjemme fra jobb i to uker etter hjemkomst.

Må isolere seg hjemme

– Årsaken til at dette nå er hovedregelen, er utviklingen de siste dagene, med et økt antall smittede, skriver Folkehelseinstituttet i en pressemelding søndag kveld.

Dette betyr at de som rammes av de nye reglene må isolere seg hjemme, og kontakte fastlegen sin på telefon.

– Kort varsel

Hva som defineres som utbruddsområde vil bli kunne bli endret på kort varsel, melder FHI.

Tidligere på kvelden ble det kjent at Oslo Universitetssykehus (OUS), der fem ansatte ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus er smittet, gjorde lignende grep. De har søndag 90 ansatte i karantene, men dette tallet vil stige til minst 150.

– Vi forventer at dette tallet vil stige, uttalte OUS-direktør Bjørn Atle Bjørnbeth på en pressekonferanse søndag kveld.

Totalt 19 personer er smittet av viruset, som har sitt opphav i byen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina, i Norge. Viruset gir symptomer som feber, hoste, pustebesvær eller andre luftveissymptomer.