LØNNSTOPP: Ap-nestleder Hadia Tajik fronter et nytt forslag om å innføre lønnsstopp for statsministeren, statsråder og stortingspolitikere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
LØNNSTOPP: Ap-nestleder Hadia Tajik fronter et nytt forslag om å innføre lønnsstopp for statsministeren, statsråder og stortingspolitikere. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: Stian Lysberg Solum

Ap vil ha lønnsfrys for statsministeren og stortinget

For første gang vil Arbeiderpartiet si nei til å øke lønna til regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ap foreslår også at det nedsettes en egen Lederlønnskommisjon for å få kontroll med lønnsveksten i staten og statlige selskaper, skriver VG.

– Det går ikke an å diskutere de høyeste lønningene og si at alle andre skal ta tak i dette, men vi vil ikke gjøre noe selv, sier Ap-nestleder Hadia Tajik til avisa.

Aps lønnsdreining kommer fram i Stortingets behandling av et forslag fra Senterpartiet om lønnsmoderasjon for høytlønte ledere i staten, der innstillingen fra kommunal- og forvaltningskomiteen skal avgis på tirsdag. Ap vil altså gå enda lenger og tar nå til orde for lønnsfrys i staten. Frysen bør vare inntil Lederlønnskommisjonen har kommet med sine anbefalinger, mener Ap.

– Kommisjonen skal i første omgang få fakta på bordet. Hvilke mekanismer er det som har bidratt til at det er blitt sånn, og ikke minst hvordan bidra til å sikre at det skal være en mer likestilt lederlønnsprofil i tillegg. Vi må se helheten i dette. Når de faktaene er på bordet, må vi vurdere hvilke tiltak som det er riktig å iverksette, sier Tajik.

Ledere i staten fikk en lønnsvekst på 4,8 prosent i snitt i fjor, mens vanlige arbeidstakere måtte nøye seg med 3,6 prosent.