FLERE TILFELLER: Siden det første tilfellet av koronaviruset i Norge ble bekreftet, har viruset spredd seg til flere deler av Norge, og det er bekreftet tilfeller i både Bergen, Oslo, Tromsø og i Enebakk.
FLERE TILFELLER: Siden det første tilfellet av koronaviruset i Norge ble bekreftet, har viruset spredd seg til flere deler av Norge, og det er bekreftet tilfeller i både Bergen, Oslo, Tromsø og i Enebakk. Foto: Lise Åserud

Ytterligere fire virussmittet – lærer i Oslo har fått viruset

19 personer er smittet av koronaviruset covid-19 i Norge. En av de smittede er en lærer fra en videregående skole i Oslo.

Antallet personer som er smittet av koronaviruset i Norge stiger til 19, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI) under et pressemøte søndag ettermiddag.

Det betyr at fire personer har testet positivt søndag. Ingen av dem er alvorlig syke.

  • 12 av tilfellene er fra Østlandsområdet, deriblant fem ansatte ved Ullevål.
  • Seks av tilfellene er i Bergen.
  • Ett tilfelle er bekreftet i Tromsø.

De virussmittede er alle hjemmeisolert, og følges opp av lokal helsetjeneste.

Lærer fra videregående skole smittet

Søndag kveld skrev VG at en av smittede er en lærer på Etterstad videregående skole.

– Vi har en lærer som er smittet hos oss, bekrefter Elin Stavrum, rektor ved Etterstad videregående skole til TV 2.

Rektoren sier det er ikke er noen bekymring over smittefare på skolen. Læreren har det bra etter forholdene, opplyser rektoren.

– Det er ingen grunn til å tro at smitten har spredt seg til elever eller flere lærere. Skolen vil gå som normalt, og vi følger de retningslinjene som er gitt av Folkehelseinstituttet, sier rektoren videre.

– Kjenner smittekjeden

FHI vurder ikke smittespredningen i samfunnet som stor.

OPPDATERING: Områdedirektør Geir Bukholm fortalte søndag kveld om koronavirusutviklingen nasjonalt.
OPPDATERING: Områdedirektør Geir Bukholm fortalte søndag kveld om koronavirusutviklingen nasjonalt. Foto: Terje Bendiksby

– Vi skiller mellom der vi kjenner hele smittekjeden, og smittespredning hvor vi ikke kjenner forbindelser. Når vi kjenner smittekjeden er det fortsatt muligheter for at vi kan få kontroll og stanse smittespredningen, sier områdedirektør Geir Bukholm i FHI i et presseskriv søndag kveld.

Til TV 2 sier Bukholm at de anser at de har kontroll på den smitten som er kjent til nå.

– Forventer flere

Han sier det er vanskelig å spå utviklingen den neste uken.

– Vi forventer nok flere bekreftede tilfeller. Vi holder på med smitteoppsporing knyttet til både Oslo universitetssykehus og andre tilfeller av opphopning av smitte, deriblant tilfeller fra Nord-Italia. Samtidig har en del vært ute på reiser, og noen kommer tilbake fra Norge fra utbruddsområder, sier Bukholm.

Ifølge områdedirektøren er FHIs viktigste jobb nå å drive aktiv smitteoppsporing, samt å gi gode råd til befolkningen og helsevesenet.

Alle de 19 tilfellene har tilknytning til smitte i utbruddsområder i utlandet. Lørdag uttalte FHI at flesteparten av tilfellene i Norge har en direkte eller indirekte relasjon til virusrammede Nord-Italia.

– Noen av de smittede har blitt smittet i Norge, men da av folk som har vært i utlandet. Vi kjenner ikke til smittetilfeller som ikke har en kobling vi kan spore, sier Bukholm til TV 2.

Mange hjem fra vinterferie

Seks personer er så langt smittet i Bergen. Søndag kveld oppfordrer Bergen kommune innbyggere som skal tilbake til hverdagen etter vinterferien om å være påpasselige for å unngå smittespredning.

– Jeg oppfordrer alle innbyggerne i Bergen til å vektlegge god håndhygiene og holde seg hjemme fra jobb, studier og lignende dersom de er syke, sier lege og etatsdirektør i Etat for helsetjenester i kommunen, Brita Øygard, i en pressemelding.

– Verden må ikke stoppe opp

Tidligere søndag uttalte statsminister Erna Solberg at man allerede har begynt å se de samfunsmessige og økonomiske konsekvensene av viruset.

– Men verden må ikke stoppe opp, oppfordret Solberg.

Over 80 prosent får milde symptomer av viruset, og risikoen er aller størst for eldre og syke. Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

Det nye koronaviruset ble først oppdaget i desember i den kinesiske byen Wuhan i Hubei-provinsen. Viruset har spredd seg til 60 land, smittet over 87.000 og kostet nesten 3.000 mennesker livet. I tillegg til Kina er Sør-Korea, Japan, Italia og Iran hardt rammet.