WUHAN: Bildene over viser satelittbilder av forurensningen i storbyen Wuhan for ett år siden sammenlignet med i dag.
WUHAN: Bildene over viser satelittbilder av forurensningen i storbyen Wuhan for ett år siden sammenlignet med i dag. Foto: NASA

Virusutbruddet har hatt en uventet effekt: – Dramatisk nedgang

Forskere mener satellittbildene fra NASA trolig viser en konsekvens av virusutbruddet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utbruddet av koronaviruset har gått kraftig utover handel med Kina, som følge av at både fabrikker og bedrifter har holdt stengt.

NASA og European Space Agency (ESA) har nå oppdaget en av konsekvensene dette medfører.

Satelitter som observerer forurensning har nemlig plukket opp en drastisk nedgang i luftforurensning i Kina siden utbruddets spede begynnelse i starten av januar.

– Dette er første gang jeg har sett en så dramatisk nedgang over et så stort område – knyttet til én spesifikk hendelse, sier luftkvalitetsforsker Fei Liu i NASA.

– Ikke overrasket

Det er vanlig med en mindre mengde forurensning rundt den kinesiske nyttårsfeiringen, som i år havnet midt i virusutbruddet.

Feiringen varer vanligvis fra slutten av januar til tidlig februar, og fører til at fabrikker og bedrifter stenger dørene. Vanligvis stiger nivåene av forurensning når feiringen er over.

– I år er nedgangen mer vesentlig enn tidligere år, og den har vart lenger. Jeg er ikke overrasket, ettersom mange byer i hele Kina har satt i gang tiltak for å minimere spredningen av viruset, sier Liu.

Satelittbildene NASA har publisert viser konsentrasjoner av nitrogendioksid (NO2), en skadelig gass som slippes ut av kjøretøy, kraftverk og industrianlegg.

Knyttes til koronaviruset

På NASAs hjemmeside Earthobservatory skriver de at nedgangen delvis kan knyttes opp mot den negative økonomiske konsekvensen av virusutbruddet.

Viruset ble først oppdaget i slutten av desember 2019 i Wuhan. Mindre enn én måned senere hadde myndighetene i landet plassert nærmest hele byen og dens 11 millioner innbyggere i karantene, i tillegg til at de stanset all transport inn og ut av storbyen.

Dette var kun de første av flere drastiske tiltak for å stanse viruset, og i februar har flere land i verden innført lignende tiltak.

I skrivende stund er 86.986 personer smittet av viruset. Av disse har 2.979 dødd, mens 42.294 personer har blitt friskmeldt.

KINA: Kartet over viser NO2-verdier over hele Kina fra 1. til 20. januar 2020 (venstre) og 10. til 25. februar (høyre). Bildet til venstre viser forurensningen før karantenen. Foto: NASA
KINA: Kartet over viser NO2-verdier over hele Kina fra 1. til 20. januar 2020 (venstre) og 10. til 25. februar (høyre). Bildet til venstre viser forurensningen før karantenen. Foto: NASA

Først i Wuhan

Ifølge forsker Liu i NASA kunne man først oppdage nedgangen i NO2 i Wuhan, før den samme tendensen spredte seg over hele Kina.

Under finanskrisen i 2008 observerte forskere en nedgang i NO2-nivåer over flere land, men i det tilfellet var nedgangen gradvis. Forskere observerte også en betydelig nedgang av luftforurensning i områdene rundt Beijing under OL i 2008, men nivåene gikk opp igjen etter OL var ferdig.

NASA legger til at selv om den drastiske nedgangen hovedsakelig kan skyldes virusutbruddet, så ville nivåene likevel vært litt lavere i 2020 enn i 2019 uten utbruddet. Dette er på grunn av klimatiltak landet har implementert.

Hardt rammet

Det antas at viruset hadde sitt utbrudd i et marked i Wuhan i Hubei-provinsen som selger ville dyr som mat.

Viruset har derfor rammet Kina hardere enn noen andre land, og landet har registrert 2.761 av de hittil 2.979 dødsfallene.

De siste dagene har landet derimot rapportert om færre smittetilfeller enn tidligere, og myndighetene tror de kan ha kontroll på utbruddet innen utgangen av april.

Viruset har også funnet veien til Norge, hvor Ullevål universitetssykehus søndag kunne opplyse om at ytterligere to personer er smittet, i tillegg til de 15 bekreftede tilfellene. Her til lands har de smittede personene, og personer i risiko for smitte, blitt plassert i hjemmekarantene.