Flere redningsaksjoner på fjellet i Sør-Norge

På det meste pågikk det fem store redningsaksjoner i Sør-Norge. Hovedredningssentralen ber folk om å ta hensyn til vær og vind.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er per nå fem større leteaksjoner pågående i Sør-Norge, skrev hovedredningssentralen på Twitter like før klokken 21.00.

Kort tid etterpå ble det klart at to av aksjonene var ferdig. Rett før klokken 23 meldte også Agder politidistrikt at to personer er hentet ut av fjellet, og undersøkes av helsepersonell.

Sent lørdag kveld pågår det fortsatt to aksjoner, begge i Vestland fylke.

Fjellvante og godt kledd

I begge tilfellene har personene som trengs å reddes ut gravd seg ned i snøen i påvente fra å bli reddet ut, opplyser Vest politidistrikt.

I 16-tiden lørdag ble to menn meldt savnet av sine familier etter fjelltur. Politiet fikk kontakt med dem to timer senere, og i 22.30-tiden er redningsmannskapene på vei for å hente dem.

I en annen situasjon, der to menn fikk tekniske problemer med en snøscooter i Ullensvang, blåser det i 22.30-tiden for dårlig til at redningsmannskapene kan bevege seg inn i området.

– Vi venter til en liten åpning som kommer mellom midnatt og 01-tiden, sier operasjonsleder Bjarte Rebnord til TV 2.

Han opplyser om at de totalt fire mennene er fjellvante folk, og de er godt utstyrt.

Både lokale redningssentraler og politidistrikter deltar i søkene. I tillegg deltar en rekke mannskaper fra frivillige organisasjoner i redningsaksjonene.

– Folk må ta litt hensyn. Det er mye vær og vind, og vi anbefaler folk i størstedelen av Sør-Norge om å holde seg innendørs, sier Steinar Vatne i HRS Sør-Norge til TV 2

– Full storm i fjellet

– Ifølge prognosene skulle det komme 40 millimeter nedbør der, så det kan resultere i mellom 40-50 centimeter snø i indre Agder og Telemark, sier Olav Krogsæter i Stormgeo til TV 2.

Snøværet og den sterke vinden har blant annet ført til stengte fjelloverganger og kolonnekjøring på flere strekninger.

– Det er full storm i fjellet nå. Det er snøværet og vinden som gjør kjøreforholdene vanskelige, sier meteorologen.

Vil spre seg nordover

– Det snør mye på hele det sørlige Østlandet. Det har kommet mye, og det kommer ganske mye mer. Søndag vil det flytte seg nordover, og snøen vil falle over hele Østlandet, sier meteorologen.

Snøen skaper svært glatte veier, ifølge meteorologen, som anslår at det er kommet mellom 10-20 centimeter snø i regionen gjennom dagen, og nok mer i de indre delene av Agder og Telemark.