Totalt 15 personer smittet av det nye koronaviruset i Norge

15 personer er smittet av koronaviruset i Norge, melder Folkehelseinstituttet. Informasjonen kommer kort tid etter at Oslo Universitetssykehus oppjusterte antallet smittede på øyeavdelingen på Ullevål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

15 personer er smittet av koronaviruset i Norge, melder Folkehelseinstituttet i et skriv lørdag kveld.

Syv personer avga positive tester fredag, og ytterligere åtte mennesker har testet positivt lørdag, ifølge en pressemelding fra instituttet.

Fire av de nye tilfellene er i Bergen. Fra der var det meldt om en smittet fra tidligere, som ble meldt fredag.

– Har norske helsemyndigheter kontroll på denne situasjonen?

– VI kjenner smitteveien til alle 15, så vi opplever en kontroll. Vi har som kommunisert tidligere forventet en økning, nå som det er stadig flere reisende i områder med utbrudd, sier overlege Are Berg i FHI til TV 2.

Smitteveien kommer ifølge Berg i hovedsak direkte eller indirekte fra Nord-Italia.

Oppjusterte på Ullevål

Kort tid i forveien av FHIs pressekonferanse, fortalte Oslo Universitetssykehus at totalt tre ansatte ved deres øyeavdeling er smittet av koronaviruset, som følge av at en av deres ansatte, som nylig hadde vært på ferie i koronautsatte Nord-Italia, gikk på jobb med smitte. Disse tre tilfellene er en del av de oppdaterte tallene fra FHI.

På den rammede avdelingen er et stort antallav de ansatte nå i karantene.

  • 28 ansatte med symptomer venter på svar på testresultater om de har viruset.
  • 30 personer uten symptomer som har vært på jobb er satt i karantene.

– Tre ansatte er smittet. Hvor alvorlig er det?

– Det er en alvorlig situasjon at man opplever smitte internt på sykehuset. Nå er det foreløpig påvist hos ansatte på øyeavdelingen, og vi får håpe vi ikke får en smittespredning blant pasienter, sier Berg i FHI til TV 2.

Alle smittetilfellene FHI kjenner til har tilknytning til utbruddsområder i utlandet. FHI har i dag presisert sine råd for for hva helsepersonell skal gjøre når de kommer hjem fra områder med utbredt smitte.

– Ansatte skal som alltid ikke gå på jobb når de er syke, og følge basale smittevernsrutiner for å beskytte pasientene sine mot smitte, sier områdedirektør Geir Bukholm ved FHI en pressemelding.

Smitten øker

I forkant av FHIs nye informasjon var åtte smittet av koronaviruset covid-19 i Norge. En norsk student i Italia har også fått bekreftet smitte. Viruset har sitt opphav i den kinesiske byen Wuhan, i Hubei-provisen.

Det første smittetilfellet i Norge ble bekreftet i Tromsø. Videre ble det oppdaget tre tilfeller i Oslo og Bærum ett i Bergen og nå tre ved Ullevål.