NY SPRINTSTJERNE: Ansgar Evensens maktdemonstrasjon sikret gull i junior-VM.
NY SPRINTSTJERNE: Ansgar Evensens maktdemonstrasjon sikret gull i junior-VM. Foto: Terje Pedersen

Langrennskometen lekte seg til gull i junior-VM: – Han er et av tidenes største sprinttalenter

Ansgar Evensen (19) hylles etter overlegent sprintgull i junior-VM.

19 år gamle Ansgar Evensen leverte en maktdemonstrasjon da han lørdag knuste alt og alle, og tok sprintgull i junior-VM i Oberwiesenthal i Tyskland.

– Det var det som var hovedmålet i år, og det er det største jeg kan oppnå som junior. Jeg vil nok si at det betyr mer enn NM-gullet jeg tok i Konnerud, sier Evensen til TV 2.

19-åringen utklasset alle i både kvart-og semifinalen, før han satte kronen på verket med en overlegen førsteplass i finalen – hele 2,32 sekunder foran sveitsiske Valerio Grond.

Northug: – Kan få en ny Klæbo

Tidligere i vinter satte han seniorene på plass i NM-sprinten, og skapte overskrifter da han viste fingeren på vei mot mål. Petter Northug spår en lysende fremtid for 19-åringen.

– Alle i skimiljøet har vel hørt om ham, og alle fikk sett det med egne øyner under NM. Men jeg trodde kanskje ikke at det var såpass brutalt. Han vant jo en NM-sprint med mange gode løpere på start. Da har han lagt listen litt, sier den abdiserte skikongen.

Johannes Høsflot Klæbo gikk riktignok ikke NM-sprinten.

Northug mener at Evensen er en type som kan lage show, og ser egenskaper i ham som vinter om at Norge har et nytt sprintess på vei.

– Det oser adrenalin og selvtillit, og det er jævla viktig i sprint. Jeg tror han kommer til å utvikle seg videre. Vi kan få en ny Johannes Klæbo i sprintsirkuset, og det er med å gjøre det norske håpet enda større i mesterskap fremover, slår Northug fast.

– Han gjør som han vil

TV 2s langrennsekspert Petter Soleng Skinstad er stum av beundring over det 19-åringen leverer.

TV 2 informerer om at Petter Soleng Skinstad og Ansgar Evensen er klubbkamerater i Vind Idrettslag.

– Han vinner akkurat som han vil. Han vinner alle heatene og finalen fullstendig overlegent og kunne egentlig tatt av seg stavene allerede før oppløpet. Han var fullstendig overlegen på en måte vi kun har sett Johannes Høsflot Klæbo være i nyere tid, sier Soleng Skinstad til TV 2.

Men feiringen uteblir for 19-åringen.

– Jeg var veldig sliten i dag og var veldig fornøyd med å bli ferdig med dagen. Feiringen får vi ta senere, når kreftene kommer tilbake. Akkurat i dag er jeg sliten og lei, sier gullvinneren til TV 2.

Kan nå verdenstoppen

I fjor ble det VM-sølv for Evensen, i år tok han gullet. Nå sikter 19-åringen mot nye høyder.

– Jeg får prøve å kvalifisere meg til senior-VM neste år. Jeg vil se hva jeg kan gjøre der. Hvis jeg klarer å utvikle meg like mye neste år slik som jeg har gjort i år, så er det mulig, sier Evensen.

Soleng Skinstad er ikke i tvil om at Evensen kan nå verdenstoppen.

– Ansgar vant hovedlandsrennet i sprint i både 15-og 16-årsklassen. Han vant junior-NM i sprint i både 17-og 18-årsklassen, og to ganger i 19-og 20-årsklassen. Det er det aldri noen som har gjort før. Så det er ingen tvil om at vi snakker om en av tidenes største sprinttalenter i fra Norge, og kanskje også i verden. Så han kan bli en topp internasjonal sprinter. Mye tyder på det, sier Soleng Skinstad.