FAMILIEKARANTENE: Karsten Aak og to av hans familiemedlemmer sitter nå i karantene. Foto: Vilde Brantzæg Clausen
FAMILIEKARANTENE: Karsten Aak og to av hans familiemedlemmer sitter nå i karantene. Foto: Vilde Brantzæg Clausen

Karsten var på møte med den smittede legen på Ullevål – nå er han 14 dager i karantene

Generalsekretær i blindeforbundet, Karsten Aak, var mandag i møte med den første legen som ble smittet av koronaviruset på Ullevål sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aak og fire andre ledere i Blindeforbundet var mandag i møte med den smittede legen, samt to andre ansatte ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus.

Nå sitter han og to familiemedlemmer i 14 dagers karantene.

– Vi ble kontaktet i går ettermiddag om at legen var smittet, og at vi skulle høre med fastlegen vår om veien videre, forteller han.

Familien venter fortsatt på å bli testet for viruset.

Kun to i karantene

Verken Aak eller noen i familien har symptomer på covid-19. Likevel må de sitte i karantene i to uker til.

– Vi må gjøre det myndighetene ber oss om, men jeg kunne nok tenkt meg å være ute på tur i dag istedenfor å sitte inne, sier han og legger til:

– Men jeg er selvfølgelig glad for at vi alle er friske, og vi bidrar der vi kan for å forhindre smitte.

Av de fem kollegene som var i møtet med legen er to i karantene, mens to har fått beskjed om å dra på jobb og leve livet som vanlig. Én av dem er på ferie i utlandet.

– Det er ingen av oss fem som har symptomer. Men jeg reagerer på at det ikke er like rutiner, og at kun noen av oss er i karantene, sier han.

– Ganske lik oppfølging

Til TV 2 opplyser helsedirektør Hilde Myren ved Oslo Universitetssykehus at hun ikke kjenner til møtet Aak deltok på. Hun forteller de følger Folkehelseinstituttets anbefalinger når de vurderer tiltak.

– Jeg kjenner ikke til at det er blitt gitt ut ulik informasjon til personer som har vært i kontakt med den smittede. Men tar en vurdering på hvilken type kontakt det har vært, når det har skjedd, og hvilken smitterisiko som foreligger. Ut i fra det gjøres ulike vurderinger, sier hun.

– Bør alle som har hatt kontakt med de smittede settes i karantene?

– Det ringes nå rundt til alle som har hatt kontakt med dem, og de skal få ganske lik oppfølging, sier Myhren.

Overlege Are Berg ved Folkehelseinstituttet forteller at det er best om alle får like råd.

– Jeg er ikke kjent med akkurat den situasjonen, men det beste er at alle får like råd. Vi opplever at vi i Folkehelseinstituttet er tydelige, men det er krevende når det kommer så mye informasjon, og det er mye som har måtte skjedd på en gang her siden smitten på Ullevål ble kjent, sier overlege Are Berg ved Folkehelseinstituttet til TV 2.

Kontakt med hundrevis

Aak og hans fire kolleger er bekymret for at de kan ha smittet andre på kontoret i tidsrommet fra møtet fant sted og til de ble klar over hvem som var smittet på Ullevål.

– Jeg har vært i kontakt med hundrevis av personer siden mandag. Men det er også viktig å ikke overdramatisere dette, sier han.

Blindeforbundet har allerede sendt ut informasjon om ekstra tiltak til sin organisasjon, og særskilt til de ulike syn- og mestringsentrene rundt om i landet.

– Vi har innført forebyggende tiltak, og vurderer utviklingen løpende, sier han.

– Vi har kontakt med en god del eldre, og må være forberedt på at viruset også treffer Blindeforbundet, forteller Aak.

– Imponert

Lørdag ble det kjent at totalt tre ansatt ved øyeavdelingen på Ullevål sykehus er smittet av koronaviruset. Aftenposten skriver i tillegg at øyeavdelingen er delvis stengt lørdag etter det ble kjent at to ansatte er smittet av viruset.

Det betyr at poliklinikken som vanligvis er åpen for akutt hjelp er stengt. Aak vet ikke om den andre smittede ansatte var tilstede under møtet.

– Bekymringen jeg har nå er for legen vi hadde møte med, og den andre ansatte. Jeg er nokså imponert over hvor fort de håndterte det, sier han.

Dro på jobb

Den første legen som ble smittet av viruset kjente de første symptomene på sykdom natt til tirsdag. Legen kontaktet sykehuset og ba om å bli testet, men fikk beskjed om at dette ikke var nødvendig. Legen dro derfor på jobb tirsdag.

– Hva tenker du om at legen dro på jobb med symptomer?

– Jeg har sympati for vedkommende, som ba om å bli sjekket og ikke ble det. Da er det helt naturlig å dra på jobb. Man kan ikke forvente mer av enkeltpersoner, selv om man er lege, sier Aak.

15 tilfeller

Lørdag kveld har så langt 15 personer i Norge blitt bekreftet smittet av viruset.

– Vi regner med å få flere enkelttilfeller i Norge etter reise i utlandet. Vi kan også få enkelttilfeller som blir smittet i Norge, men der smitten kan spores til utlandet. Dette betyr imidlertid ikke at vi nå har en pågående smittespredning i landet, sier områdedirektør Geir Bukholm ved Folkehelseinstituttet lørdag.

Den første smittede fikk svar på sin prøve onsdag. Dette er en kvinne i Tromsø, som nylig har vært i utbruddsområdet i Kina.

Torsdag testet ytteligere tre personer positivt på viruset, to personer i Oslo og en person i Bærum. To av disse hadde tilknytning til utbruddet i Nord-Italia, mens den tredje hadde tilknytning til utbruddet i Iran.

Fredag ble også to nye tilfeller bekreftet. En person i Bergen hadde da fått påvist viruset, samt en ansatt ved Ullevål sykehus. Begge disse hadde vært på ferie i Nord-Italia. Lørdag stiger tallet til totalt 15.

Ingen av de smittede i Norge viser alvorlige symptomer, og de er i karantene i sine egne hjem.