Fra Cruyff-herjing, Dream Team og grisehode til tidenes enkeltmannsdueller

Drøm deg tilbake i tid før det nok en gang braker løs i El Clásico.
Gi også din stemme til ditt favorittoppgjør nederst i artikkelen!

Søndag smeller det igjen når Real Madrid og Barcelona barker sammen i El Clásico.

De to gigantene kjemper nok en gang om ligatittelen i spansk fotball, og når 13 kamper gjenstår, skiller kun to poeng i katalanernes favør på tabelltoppen.

De to har også lagt bak seg en rekke minnerike oppgjør opp gjennom årene, og kanskje oppstår det nye i det TV 2 Sport 1-sendte oppgjøret - som på verdensbasis ses av over 500 millioner mennesker - søndag kveld?

Følg Real Madrid-Barcelona søndag fra 20.00 på TV 2 Sport 1, TV 2 Sport Premium 2 og TV 2 Sumo (kampstart 21.00)!

Les også: Guillem Balagues blogg: «Mer enn en kamp»

Det å skulle plukke en «topp ti-liste» over historiske La Liga-møter mellom gigantene er selvsagt umulig, men her er i hvert fall ti som har vært med på å sette sitt preg på den minnerike historien - i kronologisk og urangert rekkefølge.

Stem på din favoritt i avstemmingen nederst i artikkelen!

Johan Cruyffs tilstedeværelse, 1973/74

Barcelona hadde ikke vunnet ligaen siden 1960 da de sommeren 1973 lokket Johan Cruyff til Spania for det som den gang var verdensrekordsummen seks millioner nederlandske gylden (ca ti millioner norske kroner), og fikk utteling på første forsøk. I løpet av blant annet en magisk februarmåned, der Cruyff først fikk en sønn og kalte ham det katalanske navnet Jordi, for deretter åtte dager senere å være katalysatoren i et Barcelona-lag som vant hele 5-0 på Santiago Bernabeu. New York Times skrev at Cruyff gjorde mer for det katalanske sinnelaget på 90 minutter enn politkerne hadde gjort på årevis med kamp,

Dream Teams latterliggjøring, 1993/94

20 år senere var det med Cruyff på trenerbenken duket for samme kalassifre i Barcelonas favør, men denne gang i egen lekegrind. Nederlenderen hadde på dette tidspunktet stablet på beina et lag som gikk under kallenavnet «Dream Team», som vant fire strake ligamesterskap mellom 1991 og 1994. Stjerner som Romario, Pep Guardiola, Ronald Koeman, Hristo Stoichkov og Michael Laudrup så seg ikke tilbake, og 5-0-kampen i januar 1994 der Romario scoret tre ganger og Koeman dunket inn et frispark glemmes aldri.

Real Madrids revansje, 1994/95

Intet varer evig, og det var også tilfelle for drømmelaget til Barcelona. Allerede sommeren etter 5-0-seieren var murringen et faktum, da Michael Laudrup forlot Cruyff og Catalonia til fordel for Madrid. Med dansken på laget svingte pendelen motsatt vei, og sammen med blant annet målsniken Iván Zamorano på topp var det Los Blancos tur til å være ustoppelige. Chileneren ble toppscorer i La Liga med 28 scoringer, tittelen returnerte til hovedstaden og den ultimate revansjen kom da Barca ble overvunnet 5-0 i januar.

Roberto Carlos' suser, 99/00

Sesongen 99/00 var ingen enorm sesong på hjemlig jord for noen av gigantene, da Deportivo vant ligaen i Spania. Barcelona ble nummer to, mens Real Madrid - i en sesong de riktignok gikk til topps i Champions League - havnet på 5. plass. De to El Clásicoene var imidlertid - nært sagt som alltid - interessante, både da Raul hysjet på Barca-fansen etter to scoringer på Camp Nou i 2-2-kampen i oktober og da Madrid vant hele 3-0 på Santiago Bernabeu i februar. Standarden i det oppgjøret ble satt av Roberto Carlos, som

Figos svik, 2000-

Et halvt tiår senere var det Luis Figo sin tur til å bytte ut Barcelona med Madrid, og for portugiserens del ble ettermælet i Catalonia også verre enn Laudrups. Han var regnet for å være Barcas stolthet, men en verdensrekordsum på rundt 400 millioner kroner gjorde ham til erkerivalens spiller sommeren 2000.

PÅ UTSTILLING: To år etter at det ble kastet ut på banen, var grisehodet del av utstillingen
PÅ UTSTILLING: To år etter at det ble kastet ut på banen, var grisehodet del av utstillingen "Cult Scene Stadium" i Essen i Tyskland. Foto: Volker Hartmann/AFP

Høsten etter scoret han sitt første - og eneste - mål som Madrid-spiller mot Barcelona, men det er 0-0-oppgjøret i november 2002 som står sterkest i minneboken. Publikum på Camp Nou pepret verdensstjernen med alt fra flasker, mynter og mobiltelefoner til et sykkelkjede og det ikoniske grisehodet. Kampen måtte på et tidspunkt avbrytes i 20 minutter, i det som kanskje står som det sterkeste symbolet på hatet mellom klubbene.

Ronaldinhos Bernabeu-herjing, 2005/06

TV 2-ekspert Simen Stamsø Møller har allerede blogget om øyeblikket denne uken, for da Ronaldinho plukket Real Madrid-forsvaret fra hverandre i 2005, oppstod monumentale scener i hovedstaden. Tusenvis blant hjemmefansen applauderte brasilianerens herjinger, som til evig tid vil stå som et bevis på hvor god den gudebenådede brasilianske teknikeren var på sitt beste. Halvåret senere ble Barcelona også kronet som mestere, både i La Liga og Champions League.

Fenomenal chip, 2005/06

I det motsatte oppgjøret samme sesong scoret også Ronaldinho, men selve mesterverket i 1-1-kampen i Barcelona i april 2006 var det en av få av hans landslagskamerater som kanskje har overgått ham som stod for. Superspissen Ronaldo returnerte nemlig til sin gamle hjemmebane, løp fra en Thiago Motta som pådro seg strekk og en desperat Carles Puyol, før han på mest delikate vis chippet ballen over en utrusende Victor Valdes. Det er mulig han var på nedadgående kurve, men i det øyeblikket viste Fenomenet hva som fremdeles bodde i ham, et snaut tiår etter at han hadde herjet i hjemmelagets drakt på samme arena.

Starten på Messi-æraen, 2006/07

I dag er det så vanlig at man knapt løfter et øyebryn når det skjer, men i Lionel Messis utrolige karriere er dette også verdt å poengtere. Ingen har scoret flere mål enn Messis 26 i El Clásico-historien, og hans første kom som 19-åring i mars 2007. Argentineren gav seg ikke før han hadde scoret alle tre målene i et vanvittig 3-3-oppgjør på Camp Nou, noe som også var hans første hat trick i La Liga noensinne. Siden den gang har han satt inn ytterligere 35 av den sorten, og regnes av mange som fotballhistoriens beste spiller noensinne.

Barcas 6-2-seier som avgjorde i 2009

Seks serierunder før slutt i 2008/09-sesongen ledet Barcelona La Liga med fire poengs margin til Juande Ramos' Madrid-lag før sesongens tøffeste bortekamp, men i vertenes egen storstue begravde katalanerne spenningen i divisjonen en gang for alle. anført av profiler som Messi, Thierry Henry og stopperprofilene Carles Puyol og Gerard Pique ga de seg ikke før 2-6 stod på måltavlen i hovedstaden. Madrid-laget fulgte opp med å kapitulere fullstendig, tapte også de fire siste seriekampene og skjønte for alvor at de måtte gjøre noe for å ta opp kampen mot overmakten.

Messi-Ronaldo 2-2, 2012/13

Sommeren 2009 ble dermed Manuel Pellegrini hentet til hovedstaden, og chileneren fikk også penger til å skape sitt helt eget Galacticos. Verdensrekordsummer ble betalt både til AC Milan for Kaká og til Manchester United for Cristiano Ronaldo, mens Karim Benzema og Xabi Alonso også var blant signeringene som kom til prosjektet. Det var imidlertid Ronaldo som var selve rosinen i Madrid-pølsen, og i løpet av de neste ni sesongene handlet det for mange vel så mye om Messi mot Ronaldo som de to klubbene. Oppgjøret i oktober 2012 var i så måte blant de aller største i rekken av gigantiske enkeltmannsdueller, da de to profilene scoret to mål hver i en heftig 2-2-batalje.

Hvilken er din favoritt? Gi din stemme i avstemmingen her:

Søndag kan det oppstå nye minnerike øyeblikk. Gå ikke glipp av Real Madrid-Barcelona fra 20.00 på TV 2 Sport 1, TV 2 Sport Premium 2 og TV 2 Sumo (kampstart 21.00)!