ØYEAVDELING: Øyeavdelingen ligger i et eget bygg på området til Ullevål sykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ØYEAVDELING: Øyeavdelingen ligger i et eget bygg på området til Ullevål sykehus. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Ansatt på Ullevål smittet av koronaviruset

Fredag kveld innkalte Ullevål sykehus til pressekonferanse. Der kom det fram at en ansatt på øyeavdelingen på sykehuset, som har vært på jobb denne uken, er smittet av koronaviruset.

Ullevål sykehus kalte inn til en pressekonferanse klokken 18.45 fredag kveld.

– Vi vil informere om at vi i ettermiddag har påvist koronavirus hos en av våre ansatte. Den ansatte jobber ved øyeavdelingen, og har vært på jobb mandag og tirsdag denne uken, opplyste administrerende direktør Bjørn Atle Bjørnbeth ved Ullevåll sykehus da.

Ferie i Italia

Den smittede personen var nylig på ferie i Nord-Italia. Dette er det sjette smittetilfellet så langt i Norge, ifølge FHI.

Først ble det opplyst fra Ullevål sykehus at den ansatte fikk symptomer søndag kveld, dette ble senere rettet til at den ansatte kjente symptomer tirsdag kveld.

Hilde Myhren, direktør på medisinsk avdeling sier at ytterligere elleve ansatte ved OUS testes fredag kveld.

Den smittede personen er satt i hjemmekarantene.

Ifølge Bjørnbeth har det vært over 100 pasienter innom den aktuelle avdelingen i de dagene den virussmittede var på jobb.

– Disse pasientene blir nå ringt, i tillegg har vi lagt ut et telefonnummer på våre nettsider som folk kan ringe for råd og veiledning, sier Bjørnbeth.

Også kolleger som har jobbet med den ansatte, blir nå kontaktet. Pasienter som er bekymret kan ringe 91663805 eller 23016853.

– Nærkontakt og symptomer på sykdom er ting som gjør at folk vil bli testet. Disse personene kan ikke komme på jobb, sier han.

Krisestab

Pressen ble innkalt til pressekonferansen med 15 minutters varsel fredag.

– Vi har satt krisestab og grønn beredskap ved sykehuset. Det er fordi vi må rigge oss slik at vi kan jobbe med kartlegging av de som mulig kan være smittet, sier Bjørnbeth.

De ønsker ikke uttale seg om hva som er personens stilling ved sykehuset. Ifølge Aftenposten er det snakk om en lege.

– Jobben vår nå blir å jobbe for å begrense smitte, både hos pasienter og andre ansatte, sier han.

Flere tilfeller

Onsdag ble det første tilfallet av koronavirus påvist i Norge, da en kvinne i Tromsø fikk påvist smitte.

Torsdag kveld opplyste Folkehelseinstituttet (FHI) at tre nye personer hadde viruset, to personer i Oslo og en person i Bærum.

Tidligere fredag har en person fått bekreftet koronavirus i Bergen. Vedkommende hadde også vært på reise i Italia, og kartleggingen av personens kontakt med andre pågår nå, ifølge FHI.

FHI sier det er umulig å si hvordan situasjonen med viruset vil utvikle seg videre i Norge.

– Det er umulig å si hva som skjer videre nå, det er det kun tiden som vil vise, sier overlege Siri Helen Hauge ved FHI til TV 2.

Hun understreker at det er svært viktig at mennesker som har reist i utbruddsområder og får symptomer, tar dette på alvorlig.

– Det er viktig at lege kontaktes ved symptomer, sier hun.

Hun sier også det er alvorlig at en ansatt ved et sykehus har fått viruset.

– De kan bli smittet de, som alle andre. Men på et sykehus er det mange sårbare personer, så det er klart det kan bli alvorlig, sier hun.

I tillegg til de seks personene som er smittet i Norge, er det tidligere påvist smitte hos en mannlig norsk student bosatt i Italia. Han er nå innlagt på et lokalt sykehus.