TRIST: Statsminister Erna Solberg (H) synes det er leit at fiskeriminister Geir Inge Sivertsen måtte gå av.
TRIST: Statsminister Erna Solberg (H) synes det er leit at fiskeriminister Geir Inge Sivertsen måtte gå av. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

Erna Solberg fikk klar tidsfrist for å rydde opp

Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H) ber om å få gå av. Statsminister Erna Solberg synes dette er trist, men forstår at situasjonen har vært vanskelig for ham. I realiteten fikk hun en tidsfrist til å rydde opp av flere partier på Stortinget.

Etter bare fem uker bøyde fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen av. Fredag ettermiddag ba han om å få gå av som statstråd.

– Han har valgt å gå av fordi han selv ikke har opplevd at han har fått gjort jobben sin som fiskeri- og sjømatminister og at det ble en belastning for Høyre og regjeringen alt det som har vært i media den siste tiden, sier statsminister Erna Solberg til TV 2.

Tidligere i uken var Sivertsen hjemme på Senja for å rydde opp blant annet rundt etterlønnen som ordfører som han etter statsministerens mening ikke burde søkt på.

– Vi hadde håpt at da var det ferdig, sier Solberg.

Solberg fikk tidsfrist

Men i Stortinget økte presset mot fiskeriministeren, Fredag varslet SV at de ville fremme mistillitsforslag og Fremskrittspartiet gjorde det klart at de ikke ville frede Sivertsen.

– Jeg mener det er mulig å løse denne saken for Sivertsen eller statsministeren før forslaget kommer til behandling i Stortinget, sa nestleder i Frps stortingsgruppe Hans Andreas Limi TV 2 fredag ettermiddag.

Også Sentrepartiets leder Trygve Slagsvold Vedum sa fredag til TV 2 at Solberg måtte rydde opp før mistillitsforslaget skulle behandles.

– Denne saken handler vel så mye om statsministerens dømmekraft, sa Vedum til TV 2.

Dermed var det i realiteten slutt for Sivertsen. Statsministeren fikk en tidsfrist for å løse situasjonen før mistillitsforslaget skulle fremmes i stortingssalen tirsdag. Erna Solberg hadde dermed ikke noe annet valg, enn å la Sivertsen gå.

– Tidshorisonten for når noen har uttalt seg og når Geir Inge kom til den konklusjonen i en samtale med meg den tror jeg er litt mer blandet.

– Når ble det klart at at han kom til å gå?

– Det har vi snakket om etter lunch i dag, altså tidlig i ettermiddag.

Hun understreker at hun er sikker på at Sivertsen ville gjort en god jobb videre som fiskeriminister.

– Jeg har godtatt dette. Jeg har også forståelse for at han gjør dette, dette har blitt en veldig vanskelig situasjon for ham. Samtidig synes jeg dette er trist, sier Solberg.

Til TV 2 sier statsministeren at Sivertsen har opplevd at han ikke har fått gjort jobben sin som fiskeriminister, samtidig som at alle mediesakene ble en belastning for Høyre og regjeringen.

– Det er belastende å stå i så stort mediepress som han har stått i de siste dagene. Og det er da sånn at når han trekker konklusjonen om at han gjerne ville jobbet for fiskerinæringen, men ikke fikk tid til det og at dette ble belastende for partiet også så har han valgt å gjøre dette. Det er klart at om saken ikke begynte å legge seg så ville det vært en vanskelig situasjon.

I hardt vær

Bakgrunnen for oppsigelsen er de mange sakene Sivertsen har stått oppe i den siste uken.

– Sakene om styreverv og etterlønn har tatt all fokus bort fra den jobben jeg som fiskeri- og sjømatminister ønsker å gjøre for å utvikle Norges viktigste næring, skriver Sivertsen i en pressemelding.

– Næringen fortjener en minister som kan ha fullt fokus på de oppgaver som må gjøres for å få dette til. Sakene har også blitt en belastning for regjeringen og for mitt parti Høyre, skriver han videre.

Trøblete etterlønn

I starten av februar ble det kjent at Sivertsen fikk utbetalt 120.000 kroner i etterlønn som ordfører i Lenvik kommune samtidig som han mottok full lønn som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet. Det ble også kjent at Sivertsen søkte om etterlønn etter at han ble statssekretær.

Han har fått massiv kritikk for disse forholdene, og har den siste uken jobbet med å få tilbakebetalt etterlønn og ordne opp i rotet.

– Vi hadde alle håpet at når han var hjemme på Senja og ryddet opp i alle sakene sine mandag, og betalte tilbake etterlønnen han ikke burde ha søkt på, at det da var ferdig, sier statsminister Solberg til TV 2.

– Visste du om alt fra før av, eller har du fått nye opplysninger underveis?

– Jeg går ikke inn i detaljer på de samtalene man har, men det er helt klart å gå ut av styrene er noe han har gjort, det fikk han, som alle andre, beskjed om å gjøre da han ble statssekretær. Det andre om etterlønnen, var ikke kjent for noen av oss før det kom ut. Og det var også en klar beskjed om at han måtte rydde opp i det, noe han videre har gjort. Men saken så ikke ut til å stoppe, og det er belastende å stå i en så stor mediepress som han har gjort de senere dagene, sier Solberg.