ØKNING: Legevakter i Norge opplever en enormt trykk på telefonlinjene etter korona-viruset ble påvist i Norge.
ØKNING: Legevakter i Norge opplever en enormt trykk på telefonlinjene etter korona-viruset ble påvist i Norge. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Scanpix

Legevakten blir nedringt av engstelige nordmenn

Onsdag kveld ble det første koronatilfelle i Norge bekreftet. Siden da har telefonen gått varm hos de fleste legevakter i Norge.

– Det har vært veldig veldig stor pågang. Vi har uten tvil fått flest henvendelser om koronaviruset, sier enhetsleder ved legevakten i Trondheim, Gustav Østerberg Øverli, til TV 2.

– De er bekymret for om de er smittet, om de er i risikogruppen for å bli smittet eller om de burde teste seg, forklarer han.

Etter koronautbruddet i Italia, og det første bekreftede tilfellet i Norge, opplevde legevakten en kraftig økning i antall henvendelser.

– De som har vært i andre deler av verden som ikke har hatt vedvarende utbrudd, lurer likevel på om de kan være smittet. Det forstår jeg veldig godt, sier Øverli.

Han vil skryte av befolkningen som lytter til informasjonen og rådene de gir.

– Folk er flinke til å tenke selv. De som selv mistenker å være smittet, er flinke til å sette seg selv i karantene, sier han.

Økt bemanning

Fredrikstad legevakt opplevde en enorm økning etter at kvinnen fra Tromsø som første nordmann testet positivt for korona.

– Det eksploderte. Derfor har vi trappet opp bemanning og bruker alle tilgjengelige telefonlinjer, sier leder for legevakten i Fredrikstad, Inger Marie Moksnes.

Hun sier det er veldig mange som er engstelige.

– Det er mye usikkerhet. Man leser om flere som blir syke, og viruset som dukker opp i andre land. Det gjør folk bekymret, sier hun.

Legevakten opplever at mange ringer inn, også selv om de ikke har vært i landene hvor viruset har slått til. Moksnes forklarer dersom det dukker opp ny informasjon i media, blir folk usikre.

– Vi forholder oss etter FHI og helsemyndighetene sine råd. Dukker det da opp nye tilfeller i nye land, blir folk usikre og bekymret, forklarer Moksnes.

Urolige for hjemreise

Også på legevakten i Stavanger har de merket en økning i pågangen om viruset.

– Siden det er vinterferie her denne uken, lurer folk på hva de skal gjøre når de kommer hjem, sier kommunikasjonsjef Marianne Jørgensen.

Ifølge Jørgensen ringer folk for å få informasjon.

– Dersom de tror de har symptomer, lurer de på hva de skal gjøre, sier hun.

Roligere i nord

I nord har det dermed ikke vært like stor pågang.

På legevakten i Hammerfest har de så langt ikke merket like mye til bekymrede pasienter.

– Det begynner jo å nærme seg Nord-Norge nå, så jeg vil tro det blir en økning fremover, sier legevaktansvarlig sykepleier Hilde Birgitte Olsen.

Hun sier de ansatte har fått retningslinjer de skal forholde seg til, dersom antall henvendelser begynner å øke.

Legevaktene TV 2 har vært i kontakt med oppfordrer folk til å følge med på informasjonen fra FHI og helsemyndighetene. I tillegg er det opprettet en publikumstelefon om koronaviruset hvor folk kan ta kontakt for spørsmål. Publikumstelefonen kan nåes på telefon 815 55 015.