I HARDT VÆR: Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H).
I HARDT VÆR: Fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen (H). Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Siv Jensen ber erna solberg rydde opp:

– Ikke tillitvekkende av fiskeriministeren

Frp-leder Siv Jensen råder sin tidligere sjef, statsminister Erna Solberg, om snarest å rydde opp i rotet rundt fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen. – Det ser rett og slett ikke tillitvekkende ut det statsråden har gjort gjennom mange ulike saker, sier Jensen til TV 2.

Siden fiskeriminister Geir-Inge Sivertsen ikke trakk seg i statsråd i dag, som følge av etterlønnsaken, fremmer SV mistillitsforslag mot fiskeriministeren.

– Har ikke tillit

– Vi har ikke tillit til Geir Inge Sivertsen som fiskeriminister. Denne saken er alvorlig, og for oss handler den først og fremst om at de på toppen skal behandles likt som alle andre. Folk som har mottatt penger de ikke har krav på fra NAV blir straffet hardt, og da kan ikke en statsråd i samme situasjon slippe unna uten reaksjon, sier SV-leder Audun Lysbakken til TV 2.

SV har tidligere gitt statsminister Erna Solberg (H) frist til fredag ettermiddag med å avskjedige fiskeriministeren. Ap stiller seg bak kravet. Frp har ennå ikke behandlet mistillitsforslaget, men Jensen er klar på at tilliten til Sivertsen er tynnslitt etter de siste ukene.

– Ut i fra det du sier høres det ut som om dere ikke har tillit til fiskeriministeren?

– Det jeg sier er at Fremskrittspartiet skal behandle denne saken til uken, sier Jensen.

Rødt vil stemme for mistillitsforslaget.

– Vi støtter selvsagt forslaget. Stortinget kan ikke leve med en minister som misbruker offentlige ordninger for etterlønn. Han har svindlet til seg skattepenger og mener til og med at dobbeltlønna har vært velfortjent. Det er det vel ingen utenfor regjeringskontorene som tror på, sier Bjørnar Moxnes (Rødt) til TV 2.

Solberg kan løse saken

SV hadde i utgangspunktet krevd at statsminister Erna Solberg måtte gi Sivertsen sparken i statsråd fredag. Bakgrunnen er at Sivertsen urettmessig søkte og mottok 120.000 kroner i etterlønn som ordfører i Lenvik kommune samtidig som han mottok full lønn som statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet.

– Denne saken burde vært løst av statsminister Erna Solberg. Når hun ikke tok grep i statsråd i dag er det tydelig at bare Stortinget kan sørge for en reaksjon mot fiskeriministeren. Dessverre har det under Solberg utviklet seg en kultur for at statsråder ikke må ta ansvar for feil, sier Lysbakken.

Det har blåst hardt rundt ministeren etter at Dagbladet avslørte at han hadde mottatt dobbelt lønn i flere måneder.

Ifølge Fiskeribladet takket fiskeriministeren også ja til et møte med et selskap der han kort tid tidligere hadde gått av som styreleder.

Arbeiderpartiet vurderer nå hvordan de skal forholde seg til forslaget.

– Særdeles dårlig dømmekraft

Senterpartiets Marit Arnstad sier de ikke har bestemt seg om de støtter mistillitsforslaget.

– Det har vi foreløpig ikke tatt stilling til. Det vil bli drøftet i stortingsgruppa neste uke, skriver hun i en SMS til TV 2.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener saken også handler om Erna Solbergs dømmekraft.

– Vi har ikke tatt stilling til mistillitsforslaget. Men det er Erna Solbergs ansvar å sette sammen regjeringen. Han har utøvd særdeles dårlig dømmekraft. Det er statsministeren som må vurdere om hun vil ha en statsråd som ikke lytter på henne. Vi skal ta en endelig stilling til forslaget, men denne saken handler vel så mye om statsministerens dømmekraft, sier Trygve Slagsvold Vedum til TV 2.

– Vil det være klokt å bytte ham ut?

– Vi har sagt at det er klokt å vurdere det. Men det er Erna Solberg som statsminister og gjør sine vurderinger. Over tid undergraver for mye lønninger og triksing miksing tilliten til det politiske systemet.

Statsministeren kan rydde opp

Frp utelukker ikke at de vil støtte forslaget.

– Nå må vi diskutere forslaget i stortingsgruppen. Jeg mener det er mulig å løse denne saken for Sivertsen eller statsministeren før forslaget kommer til behandling i Stortinget, sier Hans Andreas Limi, andre nestleder i Frps stortingsgruppe, til TV 2.

OPP TIL ERNA: Hans Andreas Limi (Fr.P) mener Erna Solberg kan løse saken.
OPP TIL ERNA: Hans Andreas Limi (Fr.P) mener Erna Solberg kan løse saken. Foto: Terje Pedersen

– Bør statsministeren bytte ut fiskeriministeren?

– Det er statsministerens ansvar å gjøre de vurderingene. Noen av forholdene kan man rydde opp i og få tilgivelse for. Men det er summen av forholdene som er avdekket som gjør at det stilles spørsmål ved vurderingsevne og dømmekraft. Han skal ta mange viktige beslutninger som statsråd da må man ha både dømmekraft, vurderingsevne og regelforståelse til en hver tid.

– Virker det som han har alle disse egenskapene?

– Det er grunn til å stille spørsmål ved om han har det.

Per-Willy Amundsen (Frp) har tidligere uttalt at Sivertsen bør gå. Han vil ikke svare på om Frp bør støtte SVs forslag.

– Jeg har sagt hva jeg mener om saken. Nå får Erna rydde opp, skriver Amundsen til TV 2.