UPOPULÆR: Rivalene har hatt et mildt sagt kjølig forhold til Sun Yang de siste årene.
UPOPULÆR: Rivalene har hatt et mildt sagt kjølig forhold til Sun Yang de siste årene. Foto: Mark Schiefelbein

– Han er hatet

Svømmemiljøet jubler for Sun Yang-dommen, men refser eget forbund.

Det er ikke spesielt smart å knuse en dopingprøve med hammer. Den kinesiske svømmestjernen Sun Yang ble fredag utestengt i åtte år.

Yang, som står med tre OL-gull og elleve VM-gull, har anket dommen.

Kineseren har vært dominerende på 200 meter, 400 meter, 800 meter og 1500 meter fri de siste ti årene.

På de to sistnevnte distansene er Henrik Christiansen blant medaljefavorittene i OL. Han er glad Wada anket saken videre til CAS. Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) har stått på Yangs side i prosessen, noe flere utøvere har reagert kraftig på.

– Jeg vil berømme WADA som anket, og CAS som ser ut til å ha gjort et gjennomseriøst arbeid. Det er for dumt at Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) ville «se gjennom fingrene» på det Sun gjorde da han fikk dopingjegerne på besøk i 2018. Det kan hende CAS-dommen kan bli en «øyeåpner» for FINA. Vi får se, sier Christiansen til TV 2.

Han tror ikke Yang-dommen vil påvirke hans egne medaljemuligheter.

– Utestengelsen av Sun styrker egentlig ikke mine OL-muligheter. Jeg er best på 800 meter og 1500 meter. De seinere årene har Sun fokusert på 200 m og 400 m, forteller han.

– Han er hatet

En rekke svømmestjerner har protestert mot Yang de siste årene.

– Sun Yang er hatet. Utenfor Kina er han særdeles dårlig likt. Han har ikke oppført seg skikkelig og har en tidligere dopingsak som ingen visste om før han hadde sonet ferdig. Vi har sett opprørene mot ham i mesterskap og krigen med Mack Horton. Yang har vært ekstremt dårlig likt, så jeg tipper at mange svømmere er veldig fornøyde i dag, sier TV 2 Sportens svømmeekspert Sander Smørdal.

Den engelske svømmestjernen Adam Peaty er blant dem som jubler over dommen.

– Det er veldig bra. Hvis man blir utestengt én gang kan det potensielt være en tabbe. Man kan ha fått i seg et kosttilskudd eller noe. Når man blir tatt for andre gang er man en idiot. Man skjemmer ut sporten, man skjemmer ut seg selv og man skjemmer ut landet sitt, sier Peaty til swimmingworldmagazine.com.

Christiansen mener måten Det internasjonale svømmeforbundet har taklet saken på står til stryk.

– Jeg forstår de svømmestjernene som har protestert overfor eget internasjonale forbund (FINA). Man får ikke veldig tillit til FINA når de ikke tar et oppgjør med dopingsynderen, men kommer med reaksjoner overfor de utøverne som protesterte over at Sun fikk svømme VM, sier den norske svømmestjernen.

Nordmannen forteller at Yang tidligere var et forbilde tidligere i karrieren.

– Jeg så opp til Sun da han satte verdensrekord på 1500m fri i 2011 og herjet på langdistansene i London-OL 2012. Men han er blitt tatt for doping før, og han har hatt noen konfrontasjoner med andre svømmere på toppnivå. Så heltestatusen har vært dalende, forteller han.

Angrep svømmer

Yang er Kinas mest meritterte svømmer i historien.

En enorm fysikk kombinert med en uovertruffen teknikk har gjort Yang til en superstjerne i bassenget, men på land har Yang vært involvert i en rekke uheldige episoder.

Han havnet i strid med trenerne sine på grunn av et kjæresteforhold og ble utestengt fra trening. Så krasjet han en bil uten førerkort. Deretter ble han tatt i doping. I VM 2015 ble han beskyldt for å angripe en brasiliansk svømmer under oppvarming. Han uteble også fra 1500-meterfinalen i samme mesterskap, angivelig på grunn av hjertetrøbbel.

Yang tok gull på 400 meter fri i fjor sommer. Da nektet sølvvinner Mack Horton å stå på podiet sammen med Yang.

– Jeg vil ikke dele pallen med noen som oppfører seg slik som han gjør, sa Horton ifølge Swim Swam.

– Han er hatet

TV 2 Sportens svømmeekspert Sander Smørdal er overrasket over at det ble åtte år for Yang, men mener saken viser at Det internasjonale svømmeforbundet har en lang vei å gå i antidopingarbeidet.

– Jeg er kanskje litt overrasket over at det ble så strengt, men det er tydelig at de har vurdert det til at han har gjort dette uten å ha sitt på det rene. Da er det bra at de tar det. Det er mer bekymringsfullt at Det internasjonale svømmeforbundet har prøvd å dekke litt over for ham og hjelpe ham. Det forteller litt om hvordan de ser på den type ting, sier Smørdal.