DOPINGDØMT: Sun Yang ble ikke trodd. OL-favoritten utestenges i åtte år.
DOPINGDØMT: Sun Yang ble ikke trodd. OL-favoritten utestenges i åtte år. Foto: Ed Jones

Dopingprøve knust med hammer – nå utestenges OL-favoritten i åtte år

Sun Yang tapte så det sang i CAS.

Det lønner seg ikke å knuse dopingprøver med hammer. Det fikk den kinesiske svømmestjernen Sun Yang (28) smertelig erfare i dag.

Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) har bestemt seg for å utestenge gull-grossisten fra Kina i åtte år. Det betyr at han kan glemme Tokyo-OL seinere i år.

Det betyr én mindre konkurrent for Henrik Christiansen. Nordmannen trives best på distansene hvor Yang har dominert de siste årene.

Yang har anket dommen.

Det var i september 2018 at Yang for alvor havnet i trøbbel med antidopingmyndighetene. Dopingkontrollører skulle teste Yang utenfor konkurranse.

Sun og hans apparat, inkludert moren Ming Yang, var bekymret for om dopingkontrollørene hadde de rette identifikasjonspapirene. Da bestemte Sun Yang og en sikkerhetsvakt seg for å knuse en forseglet blodprøve med hammer.

Det internasjonale svømmeforbundet (FINA) har stått på Yangs side i prosessen, noe flere utøvere har reagert kraftig på.

Angrep svømmer

Yang står med tre OL-gull og elleve VM-gull. Han har OL- og VM-gull på alle distanser fra 200 til 1500 meter fri. Det gjør ham til Kinas mest meritterte svømmer i historien.

En enorm fysikk kombinert med en uovertruffen teknikk har gjort Yang til en superstjerne i bassenget, men på land har Yang vært involvert i en rekke uheldige episoder.

Han havnet i strid med trenerne sine på grunn av et kjæresteforhold og ble utestengt fra trening. Så krasjet han en bil uten førerkort. Deretter ble han tatt i doping. I VM 2015 ble han beskyldt for å angripe en brasiliansk svømmer under oppvarming. Han uteble også fra 1500-meterfinalen i samme mesterskap, angivelig på grunn av hjertetrøbbel.

Yang tok gull på 400 meter fri i fjor sommer. Da nektet sølvvinner Mack Horton å stå på podiet sammen med Yang.

– Jeg vil ikke dele pallen med noen som oppfører seg slik som han gjør, sa Horton ifølge Swim Swam.

– Han er hatet

TV 2 Sportens svømmeekspert Sander Smørdal tror svømmemiljøet jubler over Yang-dommen.

– Sun Yang er hatet. Utenfor Kina er han særdeles dårlig likt. Han har ikke oppført seg skikkelig og har en tidligere dopingsak som ingen visste om før han hadde sonet ferdig. Vi har sett opprørene mot ham i mesterskap og krigen med Horton. Yang har vært ekstremt dårlig likt, så jeg tipper at mange svømmere er veldig fornøyde i dag, sier Smørdal.

Svømmeeksperten er overrasket over at det ble åtte år, men mener Yang-saken viser at Det internasjonale svømmeforbundet har en lang vei å gå i antidopingarbeidet.

– Jeg er kanskje litt overrasket over at det ble så strengt, men det er tydelig at de har vurdert det til at han har gjort dette uten å ha sitt på det rene. Da er det bra at de tar det. Det er mer bekymringsfullt at Det internasjonale svømmeforbundet har prøvd å dekke litt over for ham og hjelpe ham. Det forteller litt om hvordan de ser på den type ting, sier Smørdal.