Korona-utbruddet har skapt frykt i nord-Italia. Foto: AFP
Korona-utbruddet har skapt frykt i nord-Italia. Foto: AFP

Korona-utbruddet i italia:

Maratonløper (38) ble supersmitter

To ganger ble han sendt hjem av legene. Da Mattia (38) til slutt ble testet for korona-viruset hadde han smittet 13 personer, inkludert sin gravide kone.

Alt 14. februar oppsøkte Mattia legevakten på sykehuset i Codogno i nord-Italia. Der fikk han en resept på influensa-lindrende medisin før han ble sendt hjem igjen. Legene trodde ikke det kunne være korona siden han ikke hadde vært i Kina.

I løpet av de seks dagene han var hjemme smittet han minst tretten personer - deriblant sin gravide kone.

Smittet familie og venner

Ifølge den italienske avisen Corriere della sera smittet Mattia sin gravide kone, en venn han jogget med, to leger, fastlegen hans, og tre eldre personer han traff på en pub.

Alarmen gikk ikke på sykehuset før den ellers så friske maratonløperen fikk påvist lungebetennelse. Da hadde han møtt opp på legekontoret tre ganger.

Kvinne døde

Selv etter at Mattia ble innlagt med lungebetennelse tok det 36 timer før han ble testet for koronaviruset. I løpet av det halvannet døgnet fikk han besøk av en rekke venner og familie, samt flere helsearbeidere. Innen han ble lagt på isolat hadde han smittet åtte sykepleiere og pasienter.

En av pasientene som ble smittet var en 77 år gammel kvinne som også var innlagt med lungebetennelse. Hun døde av viruset kort tid senere.

Utbruddet har ført til at flere italienske byer er satt i karantene. Her slipper kun de med særskilt tillatelse inn. Foto: AFP
Utbruddet har ført til at flere italienske byer er satt i karantene. Her slipper kun de med særskilt tillatelse inn. Foto: AFP

Var «Pasient 1»

Ifølge de nasjonale retningslinjene som ble iverksatt 22. januar skulle sykehuset ha testet alle som kom inn med influensa-lignende symptomer, uavhengig om de hadde vært på reise til Kina eller ikke.

Mattia antas å være «pasient 1», altså den første lokale smittesprederen i Italia. Trolig ble han selv smittet av viruset etter å ha møtt en venn som kom hjem fra en reise til Kina i begynnelsen av februar.

Dødstallet stiger

17 personer har dødd som følge av korona i Italia, og det er påvist over 650 tilfeller. Italienske påtalemyndigheter undersøker nå rutinene ved flere sykehus for å se om sviktende håndtering kan ha økt spredningen av korona-viruset.