Tyrkia åpner grensene:

Migranter og flyktninger på vei til Europa

Én million mennesker er på flukt fra den syriske offensiven i Idlib. Nå vil ikke Tyrkia stoppe syriske flyktninger fra å ta seg inn i Europa.

Minst 300 migranter og flyktninger står på grensen mellom Tyrkia og Hellas. Kort tid etter at det ble kjent at Tyrkia ikke vil hindre noen i å ta seg over grensen til EU-landet, strømmet migrantene inn i grensebyen Edirne.

Én million på flukt

Tyrkia huser omlag 3,6 millioner migranter og flyktninger, mange av de er på flukt fra krigen i Syria.

Gruppen jubler i det de nærmer seg grenseposten i Pazarkule. Foto: AP
Gruppen jubler i det de nærmer seg grenseposten i Pazarkule. Foto: AP

Den siste tidens eskalering av konflikten i nord-Syria har drevet nærmere en million mennesker fra hjemmene sine, og mange av dem har tatt seg fram til den tyrkiske grensen.

Tyrkia støtter de syriske opprørsstyrkene som nå møter en beinhard offensiv fra syriske regimestyrker, som igjen støttes av Russland. Pressetalsmannen for Tyrkias president Recep Erdogan, Fahrettin Altun, anklager det syriske regimet for etnisk rensing i Idlib-provinsen.

Tåregass mot flyktningene

Greske grensevakter har brukt tåregass for å stoppe flyktninger og migranter som prøver å ta seg fra Tyrkia til Hellas, ifølge en gresk avis.

Kathimerini skriver at tåregass ble brukt mot rundt 500 personer med mål om å «avskrekke». Hendelsen skjedde på grenseovergangen ved byen Kastanies, en overgang greske myndigheter fredag stengte.

Ifølge journalister på stedet er det et stort antall politi og militære på gresk side av grensen.

Fordømmer angrepene

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide fordømmer den siste tidens angrep i Idlib-provinsen, og sier det syriske regimet forårsaker uakseptable lidelser. På Twitter skriver hun at Norge er bekymret for utviklingen.

Tyrkia åpner grensen

Tyrkia frykter nå en ny millionstrøm av flyktninger. Nyhetsbyrået Reuters siterer en tyrkisk tjenestemann som sier at tyrkisk grensepoliti har fått beskjed om å trekke til side og slippe migrantene og flyktningene gjennom.

Det greske systemet er alt under hardt press, og Hellas og resten av EU frykter en ny flyktningestrøm. Over én million flyktninger og migranter kom seg over til EU i 2015, før EU og Tyrkia ble enige om en avtale for å begrense tilstrømmingen.

EU sier i dag at Tyrkia ikke formelt har endret flyktningpolitikken sin, og legger til at EU forventer at Tyrkia holder sin side av avtalen.

Håpet er å komme seg til Hellas og EU. Foto: AP
Håpet er å komme seg til Hellas og EU. Foto: AP