EN AV DE STØRSTE: Under sin tid som Liverpool-sjef ledet Brendan Rodgers blant andre Luis Suárez.
EN AV DE STØRSTE: Under sin tid som Liverpool-sjef ledet Brendan Rodgers blant andre Luis Suárez. Foto: Jon Super/AP

Leicester-vraking ble vendepunkt for Rodgers

Brendan Rodgers avslører øyeblikket som fikk ham til å skjønne at han var klar for å bli manager. Øyeblikket der han ble vraket av nettopp Leicester.

Fra 20.45: Norwich-Leicester på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Denne uken markerer Brendan Rodgers ett år i sjefsstolen i Leicester City.

Forut for fredagens kamp mot Norwich fikk nord-iren gratulasjoner fra pressen og spørsmål om hvordan han vil summere opp perioden han har tilbrakt til nå i klubben.

– Er det gratulasjoner fordi managere normalt ikke sitter i et år? Jeg antar det er som med alt annet. Alt går veldig, veldig fort. Jeg har nytt det. Det har vært bra, sa han i en spøkefull tone.

Vil ikke ta æren for suksess: – Mye bra var gjort før jeg kom inn

47-åringen har løftet revene tilbake til et lag som er i førersetet om Champions League-plass, og forut for helgens runde har de på sin 3. plass en margin på ni og ti poeng ned til de forfølgende lagene som i øyeblikket befinner seg utenfor plassene som gir plass i Europas gjeveste klubbturnering neste sesong.

– Mye bra jobb var gjort før jeg kom inn. Når du kommer inn som manager, fortsetter du å utvikle og få klubben til å vokse. Det er det vi har gjort siden vi kom inn. Spillerne har vært briljante, støtten rundt i klubben har vært fantastisk og det gir deg friheten til å jobbe. Vår jobb var å komme inn, se på lagets identitet og prøve å gi laget en stil som supporterne ville like og i enden av det oppnå suksess. Vi har fremdeles mye jobb å gjøre, men spillerne har vært absolutt førsteklasses det første året, sa manageren.

– Jeg har gått fra å jobbe med seksåringer og knyting av skolisser til noen av de største spillerne i verden

I anledning det første året i jobben har også Premier Leagues egen TV-kanal satt seg ned for en eksklusiv prat med Leicester-manageren - i et drøyt halvtimes langt intervju som du kan se gratis på TV 2 Sumo nå - der han også reflekterer over reisen han har gjort i sin trener- og managerkarriere.

– Jeg har gått fra å jobbe med seksåringer og knyting av skolisser til noen av de største spillerne i verden. Da jeg begynte, var det ikke for å bli manager. Jeg ønsket bare å utvikle spillere, jeg ønsket å bringe en stil og gi selvtillit til unge spillere. Så har jeg åpenbart vokst, og jobbet med spillere av høyere kvalitet. Deres tro på jobben du gjør, gir også deg mer selvtillit til å tro at du kanskje kan ta steg som manager, forteller han.

  • 2008–2009 Watford
  • 2009 Reading
  • 2010–2012 Swansea City
  • 2012–2015 Liverpool
  • 2016–2019 Celtic
  • 2019– Leicester City

Meritter:

  • Playoffvinner med Swansea, 2011
  • Skotsk ligamester, cupmester og ligacupmester med Celtic, 2016/17 og 2017/18. Ligacupmester også 2018/19. (Ferdig i jobben før cup og serie ble sikret forrige sesong)
  • Kåret til årets manager i ligaen i England av League Managers Association etter å ha ledet Liverpool til 2. plass i Premier League i 2013/14
  • Vant også tre priser som årets manager i Skottland i 2016/17 og en i 2017/18

Rodgers var en lovende fotballspiller og spilte skolelandskamper for både Nord-Irland og Irland og ble hentet til Reading som 18-åring, men måtte legge opp to år senere på grunn av en genetisk skade i knærne. I stedet fikk han jobbe seg gjennom hierarkiet i klubbens treneravdelinger og ble sågar også leder for akademiet.

Skryter av Mourinho: – Utrolig læringsmiljø

I 2004 lokket imidlertid en portugiser ham til London for å bli hovedtrener for Chelseas yngre avdelinger.

– Jeg hadde fire år der, som ikke bare gav meg muligheten til å jobbe med noen av de beste juniorene i verden men også med seniorene. Jeg lærte av José, som kom inn som mester fra Europa på den tiden. Det var et utrolig læringmiljø, og jeg vil alltid være takknemlig overfor Chelsea. José arbeidet utrettelig. Han var inne veldig tidlig, han han veldig detaljert, strukturert og organisert i arbeidet sitt. Både på og utenfor banen. Han var en stor kommunikatør, forteller Leicester-sjefen, og fortsetter skrytet:

– Han var briljant med tanke på forberedelser, organisering, selvtilliten han gav spillerne og det sinnelaget han skapte i Chelsea på den tiden. Den suksessen de hadde i de tre årene var lett for alle å se, og jeg var i en kjempeposisjon til å lære.

Etter to år som sjef for de yngre lagene ble Rodgers reservelagstrener, en rolle han også beholdt under Avram Grant og Luiz Felipe Scolari etter Mourinhos første farvel fra Vest-London høsten 2007.

– José forsvant, og andre kom inn. Luiz Felipe Scolari var der en kort periode, men jeg lærte mye av ham. Han var veldig flink. Avram kom inn og ledet laget til Champions League-finalen. Jeg klarte alltid å lære noe fra alle jeg jobbet med, men José var standarden på den tiden, forteller Rodgers.

Leicester-vraking fikk ham til å bestemme seg

Etter hvert forstod nord-iren også at han selv ønsket å bruke sine egenskaper til å lede lag, og hvordan et møte med nettopp Leicester var det som virkelig fikk ham til å innse hvor fremtiden lå.

– Jeg fikk tilbud om noen jobber som assistent, som jeg var veldig takknemlig for, men jeg følte ikke at det var noe for meg. Jeg følte alltid at jeg ville være en som skulle lede. Men det var et stort vendepunkt for meg, ett år før jeg ble manager. Tro det eller ei, men Leicester-jobben ble tilgjengelig, forteller Rodgers.

Året var 2007, og den da 34 år gamle managerspiren var i intervjuer med daværende klubbformann Milan Mandaric om å overta ansvaret for det som da var et lag på nedre halvdel av Championship-tabellen.

– Klubben vurderte meg, som en ung manager, eller noen som var mer erfaren i Gary Megson. Det gikk noen uker, og det var uvisst om jeg ville få jobben eller ikke, og da jeg ikke fikk den skrev jeg et brev til Milan Mandaric og takket ham for at jeg hadde fått snakke med dem. Det var trolig i det øyeblikket der jeg at jeg skjønte at jeg var klar for å bli manager, siden jeg var skuffet over at jeg ikke fikk jobben og hadde gjort all researchen med å sette meg inn i klubben, forteller han.

Megson varte bare en drøy måned i jobben før han ble plukket opp av Bolton i divisjonen over, men i stedet for å returnere til Rodgers ble det Ian Holloway som overtok reimene i Leicester. Han rykket ned, og i stedet var det Watford som gav Rodgers sin første managerjobb i november 2008.

Siden har han vært i Reading, Swansea, Liverpool, Celtic og nå senest altså Leicester, der han i desember forlenget sin kontrakt og nå har fem år igjen av kontraktstiden i klubben.

Se Rodgers fortelle hele sin historie - og mye, mye mer - gratis på TV 2 Sumo nå!

Se Norwich-Leicester fredag fra 20.45 på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!