ANGREPET: Den tsjetsjenske bloggeren Tumso Abdurakhmanov ble angrepet med hammer i sitt eget hjem i Sverige.
ANGREPET: Den tsjetsjenske bloggeren Tumso Abdurakhmanov ble angrepet med hammer i sitt eget hjem i Sverige. Foto: NTB/Scanpix.

Frykter russisk draps-bølge kommer til Norge

Tsjetsjenere i Norge er redde etter at en kjent blogger ble utsatt for et attentat i Gävle i Sverige. Russisk etterretning opererer nå helt fritt i Europa, mener de.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Angrepet kom som lyn fra klar himmel, sist onsdag.

Tumso Abdurakhmanov var hjemme i leiligheten sin i fredelige Gävle i Midt-Sverige da en mann stormet inn og angrep ham med hammer.

Den kjente tsjetsjenske bloggeren og regimekritikeren klarte imidlertid å overmanne angriperen. Få minutter senere så leiligheten ut som en slaktehus.

Mens han ventet på politiet, avhørte Abdurakhmanov angriperen og filmet vitnemålet.

I videoen, som ble lagt ut på sosiale medier, innrømmer attentatmannen at han heter Ruslan og var sendt fra Moskva. Angivelig kun for å skremme tsjetsjeneren.

Svensk politi har nå siktet mannen for drapsforsøk. Bloggeren, som selv ble hardt skadd, befinner seg på sykehus under politibevoktning.

Det store tsjetsjenske eksilmiljøet i Skandinavia er rystet over det som er skjedd, og mener den russiske stat står bak.

Drapsbølgen som har kostet flere av deres landsmenn livet i Europa den siste tiden, er nå også kommet hit, frykter en tsjetsjener i Norge.

Drapsbølge i Europa

Angrepet i Gävle kommer nemlig etter flere spektakulære drap på eksil-tsjetsjenere i Europa.

I 2009 ble en tsjetsjensk asylsøker skutt på åpen gate i Wien. Etterforskerne slo senere fast at Ramzan Kadyrov, Tsjetsjenias eneveldig hersker og nære venn av president Vladimir Putin, trolig beordret drapet.

I august 2019 ble aktivisten Zelimkhan Khangosjvili skutt i hodet i en park i Berlin. Denne gangen ble gjerningsmannen pågrepet av politiet. Gravejournalister fra Der Spiegel og Bellingcat har dokumentert at han jobbet for en russisk spesialavdeling knyttet til etterretningstjenesten FSB, og tyske myndigheter har svart med å utvise to russiske diplomater.

I januar i år ble en annen tsjetsjensk opposisjonell, bloggeren Imran Aliev, brutalt drept på et hotellrom i den franske byen Lille. Fransk politi mener udåden var politisk motivert, og eksiltsjetsjenere er bombesikre på at Kreml står bak.

Nå er altså en kjent opposisjonell fra Kaukasus også angrepet i Sverige, og tsjetsjenere i Norge er redde.

– Alle er veldig redde. Fordi det skjer i nabolandet, rett i nærheten av oss og fordi det skjer mot en person som er veldig kjent, sier Mikhail Botsjajev til TV 2.

– Presset til å bli leiemorder

Botsjajev var på 2000-tallet med i den tsjetsjenske opprørsbevegelsen og kom til Norge som asylsøker i 2009. Fra sin base i Oslo har han senere markert seg som en offentlig og høylytt kritiker av det russiske og tsjetsjenske regimet.

Det har ikke gått upåaktet hen. Kort tid etter drapet i Frankrike, ble han via sosiale medier kontaktet av en ukjent mann som ville treffe ham.

Opposisjonsaktivisten fattet mistanke om at det hele var en felle, og unnlot å svare. Nå frykter han at henvendelsen kom fra russisk etterretningstjeneste og at han kan være neste på drapslisten.

– Jeg har gjort meg mange tanker om dette. Ja, jeg kunne blitt neste offer, sier han til TV 2.

Botsjajev har også tidligere vært i de russiske hemmelige tjenestenes søkelys og hevder han er blitt kontaktet en rekke ganger.

Ved ett tilfelle påsto de at de hadde kidnappet hans mor og bror hjemme i Tsjetsjenia og brukte dette for å få ham til å bli drapsmann.

REDD: Mikhailj Botsjajev sier han ble forsøkt presset til å bli leiemorder for den russiske etterretningstjenesten. Foto: Privat.
REDD: Mikhailj Botsjajev sier han ble forsøkt presset til å bli leiemorder for den russiske etterretningstjenesten. Foto: Privat.

– De ville at jeg skulle komme tilbake til Tsjetsjenia og jobbe for dem. Jeg skulle drepe noen i den tsjetsjenske opprørsbevegelsen.

Aage Storm Borchgrevink i Den norske Helsingforskomité bevitnet en av disse samtalene, som foregikk via en chattekanal.

– Min vurdering er at dette var troverdig og at det var et reelt forsøk på rekruttering. De ville presse ham ved å true familien. Det er en taktikk som er velkjent, sier Borchgrevink til TV 2.

– Hvem er neste?

Botsjajev er sikker på at angrepet i Gävle har en sammenheng med drapene i Tyskland og Frankrike, og at russisk etterretning nå føler at de kan operere nærmest fritt i Europa.

– Dette må tas på alvor. Berlin, Frankrike, Gävle. Hvem er neste? spør tsjetsjeneren.

Borchgrevink i Helsingforskomiteen mener Botsjaev, har grunn til å være bekymret.

– Jeg tror han har reell grunn til å bekymre seg fordi han har vært veldig tydelig i sin kritikk av myndighetene i tsjetsjenske miljøer. Han har stått fram med navn og ansikt i norske medier før og viser at han ikke er redd. Det er jo en utfordring. Jeg tror han har grunn til å være bekymret, dessverre.

Redd for å gå ut

Det har ikke lykkes å komme i kontakt med offeret for angrepet i Gävle, siden han fortsatt ligger på sykehus, men TV 2 har snakket med en person som beskriver seg som en nær venn av Abdurakhmanov og som bor på samme sted.

– Jeg har ikke turt å gå ut etter det som skjedde. Jeg er redd, sier mannen, som av hensyn til egen sikkerhet ikke ønsker å bli identifisert.

– Det er konstant en trussel mot oss, men myndighetene her tar det ikke på alvor.

I en pressemelding, bekrefter svensk politi voldsepisoden i Gävle og at én person er pågrepet og siktet for drapsforsøk.

I en e-post til TV 2 sier påtaleansvarlig Therese Stensson at hun av hensyn til etterforskningen ikke vil kommentere de involvertes nasjonalitet etter andre forhold om saken.

Talsmann for Politiets sikkerhetstjeneste Martin Bernsen vil ikke kommentere trusselnivået mot tsjetsjenere i Norge.

– Jeg kan ikke kommentere disse siste hendelsene, men kan bekrefte at flyktningspionasje er noe som foregår i Norge og da handler det ofte om å undergrave og nøytralisere politisk opposisjon for å skremme dem til taushet, sier han til TV 2.